784
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στην πρόοδο», δεσμεύτηκε ο Στ. Κασσελάκης στη συνέντευξή του στο Star | Star/WebTV

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2024, 21:21
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στην πρόοδο», δεσμεύτηκε ο Στ. Κασσελάκης στη συνέντευξή του στο Star
|Star/WebTV

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2024, 21:21

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο Star Channel. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, ασκώντας παράλληλα κριτική στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι η δική του στάση στο ζήτημα είναι «στάση πολιτικής δειλίας».

Σχολιάζοντας –όπως ήταν αναμενόμενο– τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην ΕΡΤ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το προηγούμενο 24ωρο, ανέφερε συγκεκριμένα:«Ηταν μία συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός που είχε μερικά θετικά αλλά και μερικά για τα οποία εγώ εξεπλάγην. Το να ωθεί τους βουλευτές του στην αποχή είναι στάση πολιτικής δειλίας. Σε ένα θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων να καλείς σε αποχή, τι ηγετικότητα είναι αυτή; Αν ναι, να επιβάλλει κομματική πειθαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στην πρόοδο».

Ανέφερε πάντως ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, στη βάση όσων ανακοινώθηκαν, «είναι ατελές» και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δει ακόμη μία λέξη, η κυβέρνηση μέχρι τώρα αρνείται να το φέρει. Ο κ. Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχαμε μου είπε ότι θα το φέρει μέσα στην τετραετία, και ότι είναι θέμα τάιμινγκ. Του είπα ότι δεν υπάρχει τάιμινγκ στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Συνεχίζοντας την κριτική ανέφερε: «Είδα χθες τον κ. Μητσοτάκη να εργαλειοποιεί το όνομά μου και να χρησιμοποιεί ορολογία για τις παρένθετε μητέρες. Αυτή η στάση του δείχνει μικροπρέπεια. Πρέπει να καταλάβει το εξής: ότι έχω πει δεν είναι εγωιστικό, είναι αλτρουιστικό. Θέλω οι συμπολίτες μου να είναι πιο χαρούμενοι στην χώρα τους. Ο,τι κάνουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και η ανεξαρτησία του κόμματος, όπως και τα θέματα που προβάλλουμε είναι για το καλό της κοινωνίας».

Σημείωσε, ακόμη, για το θέμα της τεκνοθεσίας και της παρένθετης μητέρας ότι «η Ιστορία θα κρίνει την κοινωνική πρόοδο, αλλά γενικότερα στο θέμα της τεκνοθεσίας υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που πρέπει να λυθούν και έχω ζητήσει από την κοινοβουλευτική μου ομάδα, επεξεργασία για να γίνει το πλαίσιο πιο εύκολο για τα ετερόφυλα και τα ομόφυλα ζευγάρια».

Υπογράμμισε επιπλέον ότι «αυτό το νομοσχέδιο θα περάσει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ» και ξεκαθάρισε: «Δεν είμαι απλά ο Στέφανος, είμαι πρόεδρος κόμματος και εκφράζω ένα τμήμα της προοδευτικής κοινωνίας. Η αγάπη κάνει την οικογένεια».

Σε ερώτηση για το αν συζήτησε το θέμα με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στην πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του στο Φανάρι απάντησε: «Δεν θα αποκαλύψω τι ακριβώς συζητήθηκε και δεν θα σχολιάσω το περιεχόμενο, αλλά η ζεστασιά που με αγκάλιασε το Πατριαρχείο λέει πολλά. Η Εκκλησία πρέπει να έχει ρόλο στην κοινωνία. Προφανώς υπάρχουν αλλαγές που θέτουν το ελληνορθόδοξο δόγμα απέναντι στην κοινωνική πρόοδο, αλλά αυτό δεν είναι στατικό. Είπα στον Πατριάρχη ότι θα ήθελα να τον συνοδεύσω στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ιμβρο, στον τόπο καταγωγής του, και χάρηκε πολύ».

Για το «γονέας 1» και «γονέας 2», τους όρους στους οποίους αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε: «Ο Πρωθυπουργός εγκολπώνεται την νοοτροπία του κ. Σαμαρά για να δαιμονοποιήσει λέξεις» και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι ένα λεκτικό ζήτημα, το τι θα γράφει η ταυτότητα, το θέμα είναι να υπάρχει αγάπη στην οικογένεια».

Πυρά κατά Ανδρουλάκη

Σχολίασε, μεταξύ άλλων, τη φράση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα δέσει τα κορδόνια της ΝΔ», λέγοντας ότι «η στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι μία στάση πολιτικής εκμετάλλευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο».

Εξάλλου, σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ανδρουλάκη ότι «μετά τις εκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλία για τον προοδευτικό χώρο» απάντησε: «Ας βρει πρώτα την κατάσταση με τον Πρωθυπουργό που τον έχει σαν εκβιαζόμενο πρόεδρο της ήσσονος αντιπολίτευσης». Ακολούθως εξήγησε: «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει κάνει μήνυση στον πρωθυπουργό που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Πώς με ένα υπερχρεωμένο κόμμα και έναν εκβιαζόμενο πρόεδρο θα συνεργαστούμε; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις επόμενες εκλογές ως ένα ανανεωμένο, ανασυγκροτημένο, αυτόνομο κόμμα με στόχο την αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Μαξίμου: «Ο Πρωθυπουργός ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή»

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας όσα είπε στη συνέντευξή του ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός είναι αυτός «που πήρε την πρωτοβουλία για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, εισηγείται το νομοσχέδιο και ζητά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να το υπερψηφίσει». Προσέθεσαν ότι ο ίδιος «ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή και πως αντιθέτως ζήτησε υπερψήφιση». «Η αποχή είπε ότι είναι μια καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση», διευκρίνισαν.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, εξάλλου, «για αυξημένη θεσμική υποχρέωση των υπουργών» λόγω του συλλογικού χαρακτήρα των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συμπλήρωσαν ότι «αυτοί που κατηγορούν την κυβέρνηση, 4,5 χρόνια που ήταν στην εξουσία δεν έφεραν τίποτα από όσα μετά θυμήθηκαν».

Ως προς την ψηφοφορία τα κυβερνητικά στελέχη σημείωσαν, τέλος, ότι τηρείται «μια παράδοση της ΝΔ μη επιβολής πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...