676
Στέφανος και Τάιλερ και η αφίσα από την κεντρική πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης | Dimitris Kapantais / SOOC /CreativeProtagon

Κασσελάκης: Ο γάμος με τον Τάιλερ, η ανάρτηση «με τον άμαχο» και η βραδιά σε wine bar του Μανχάταν

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 10:44
Στέφανος και Τάιλερ και η αφίσα από την κεντρική πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης
| Dimitris Kapantais / SOOC /CreativeProtagon

Κασσελάκης: Ο γάμος με τον Τάιλερ, η ανάρτηση «με τον άμαχο» και η βραδιά σε wine bar του Μανχάταν

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 10:44

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, παντρεύτηκε λοιπόν στη Νέα Υόρκη –υπό άκρα μυστικότητα– τον σύντροφό του Τάιλερ Μακμπέθ.

Ο γάμος με τον Τάιλερ περιγράφηκε από κομματικές πηγές ως ένας από τους λόγους που ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγκάστηκε –ή φρόντισε– να μην είναι στην Ελλάδα την ημέρα των, κατά τα άλλα κρίσιμων, αυτοδιοικητικών εκλογών. Βέβαια μια άδεια γάμου στη Νέα Υόρκη βγαίνει και σε ένα 24ωρο, αλλά σημασία έχει ότι ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Μακμπέθ είναι πλέον παντρεμένοι.

Αλλες κομματικές πηγές έκαναν λόγο για ανάγκη να υπάρξει μια πράξη γάμου για το ζευγάρι, ώστε να εξασφαλιστεί η άδεια παραμονής του αμερικανού πολίτη Τάιλερ Μακμπέθ στην Ελλάδα, τώρα που ο κ. Κασσελάκης θα βρίσκεται στην πατρίδα του ως αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος. Αυτό όμως δεν ισχύει. Δεν ισχύει, τουλάχιστον, ως αυτόματη διαδικασία. Ο γάμος στις ΗΠΑ θα εξασφάλιζε την άδεια παραμονής στον σύζυγο αν μιλούσαμε για ετερόφυλο ζευγάρι. Αλλά, όπως έγραψε και ο «Μικροπολιτικός» των «Νέων»: «Δεν ισχύει για ένα ομόφυλο ζευγάρι, καθώς ο γάμοι ομοφύλων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα και δεν μεταγράφονται στα ειδικά ληξιαρχεία. Κι άρα η ειδική διεύθυνση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν δίνει την άδεια διαμονής αυτομάτως στον/στη σύζυγο. Θα τους ζητήσουν να υπογράψουν ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης. Εκτός αν ο Κασσελάκης έχει κατά νου να ασκήσει πίεση για την αναγνώριση του γάμου του και διά της νομικής οδού, πέραν της πολιτικής. Κάτι που ακούω ότι είναι στο μυαλό κάποιων συνομιλητών του…», σημείωσε με νόημα η στήλη των παραπολιτικών των «Νέων».

Η ελληνική νομοθεσία δεν δίνει λοιπόν την άδεια παραμονής σε άτομο από τρίτη χώρα, για έναν γάμο που δεν αναγνωρίζει. Πλαγίως ωστόσο, με δικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, υπό προϋποθέσεις. Ο κ. Κασσελάκης μπορεί, δηλαδή, «να διεκδικήσει» και να πετύχει να λάβει άδεια παραμονής στη χώρα μας ο Τάιλερ.

Σε κάθε περίπτωση, ο γάμος και η παραφιλολογία γύρω από αυτόν –η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δώρα Αυγέρη, μετατράπηκε εσχάτως σε ρεπόρτερ μεσημεριανής εκπομπής διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό πως το ζευγάρι θα κάνει και γλέντι στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι σε «παραμεθόρια περιοχή»– έδωσε στον κ. Κασσελάκη τις απαραίτητες πολιτικές ανάσες και την χρήσιμη απόσταση από την ελληνική και εν γένει πραγματικότητα: ο νέος πρόεδρος παρακολούθησε τους άγριους καβγάδες των μελών της Πολιτικής Γραμματείας από το Διαδίκτυο –εκεί άλλωστε τους ανακοίνωσε και τον γάμο, γεγονός που σημαίνει ότι όταν έφυγε για τις ΗΠΑ παρατώντας το κόμμα ημέρα εκλογών, δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση– και από την άλλη μπορούσε να κάνει αναρτήσεις υπέρ των αμάχων στη Μέση Ανατολή, παίρνοντας θέση, μέσω της τέχνης, στη νέα ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση.

«Ανεπιφύλακτα με τον άμαχο που πάντα πεθαίνει, πάντα φοβάται, πάντα με το ένα μάτι ανοιχτό κοιμάται», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης, βάζοντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι από το Ισραήλ.

Μετά πάντως από όλα αυτά και την πράξη του πολιτικού γάμου με τον Τάιλερ Μακμπέθ, ο κ. Κασσελάκης γίνεται πιο θεσμικός και επισκέπτεται… εκκλησίες. Με βάση το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κουμουνδούρου, το μεσημέρι της Παρασκευής (νωρίς το βράδυ ώρα Ελλάδος), ο κ. Κασσελάκης θα επισκεφτεί την εκκλησία και το σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ενώ αργότερα θα επισκεφτεί και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, εκεί όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στο Μανχάταν.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο «Terroir Tribeca», στη ακριβοθώρητη γειτονιά Τραϊμπέκα στο Κάτω Μανχάταν. Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα», το event δεν είναι πολιτική εκδήλωση αλλά πρόκειται περισσότερο για «χαλαρή συνάντηση» με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ σε wine bar της αμερικανικής μητρόπολης.

Το Σάββατο ο κ. Κασσελάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Ανασυγκρότηση Τώρα – Σύγχρονη Αριστερά», η οποία διοργανώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, στην αίθουσα του Κέφαλου, στην Αστόρια.

Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα», την Κυριακή, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να έχει συνάντηση με δημοσιογράφους των ομογενειακών ΜΜΕ και ανταποκριτές, για την καθιερωμένη ενημέρωση σχετικά με τη δραστηριότητά του στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...