781
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κασσελάκης: Λάθος μου η προβολή της ιδιωτικής μου ζωής – άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ – αφωνία για Σακελλαροπούλου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 11:47
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κασσελάκης: Λάθος μου η προβολή της ιδιωτικής μου ζωής – άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ – αφωνία για Σακελλαροπούλου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 11:47

Tην πρώτη του συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και το 14,9% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ (παρά τον στόχο για 20% ή έστω ένα ποσοστό γύρω στο 17% των εθνικών εκλογών του 2023) παραχώρησε, την Τετάρτη, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ο κ. Κασσελάκης ήταν πιο μετρημένος αλλά πάντα αυτοαναφορικός –το υπόβαθρο «το κόμμα είμαι Εγώ» παραμένει. Κληθείς, λοιπόν, να αξιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι «η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στις λαϊκές συνοικίες αποδεικνύει ότι η δυσφήμιση του προσώπου μου δεν πέτυχε».

Ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε επίσης ότι «το να πέφτει η ΝΔ από το 41% στο 28% δεν έγινε αυτόματα», αλλά συνέβη «επειδή υπήρχε μια αντιπολίτευση που έθετε ατζέντα και εξέθετε την κυβέρνηση».

«Για τα δικά μας αποτελέσματα, δεν πετάω από τη χαρά μου, αλλά είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανέλαβε ότι θεωρεί σημαντική τη μείωση της «ψαλίδας» με το κυβερνών κόμμα. Μάλιστα επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στην ευρωπαϊκή Αριστερά!

Κληθείς να απαντήσει σε κριτικές αναφορές για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ από πρόσωπα όπως ο Θανάσης Καρτερός, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Νίκος Κοτζιάς, ο κ. Κασσελάκης σημείωσε: «Είμαι περήφανος που άντεξα και που ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Τσίπρα ήταν στο 8-9%. Οταν η ΝΔ καταρρέει και το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να γίνει εναλλακτική πρόταση, εγώ είμαι περήφανος για το αποτέλεσμά μας. Οσον αφορά τον κ. Καρτερό, συμφωνώ απόλυτα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι “one man show” και τον παραπέμπω στο ψηφοδέλτιο μας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο “one man” έδωσε τη δύναμη στα μέλη και στη βάση. Η προσπάθεια ήταν συλλογική. Οσον αφορά το σχόλιο του κ. Σπίρτζη ότι πρέπει να κλαίμε με το αποτέλεσμα, προφανώς δεν ισχύει και όσον αφορά τον κ. Κοτζιά, συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε». Σημειώνεται ότι ο κ. Κοτζιάς είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «δεν κτίζεται η μεγάλη Αριστερά με το να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας».

«Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη στην οποία όλα αναποδογυρίζουν», συμπλήρωσε φέρνοντας ως παράδειγμα τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και στη Γερμανία. «Οι Ευρωπαίοι δεν εμπνέονται από τις Βρυξέλλες», σχολίασε στη συνέχεια λέγοντας ότι «η Δεξιά συνεργάζεται με την Ακροδεξιά κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο», ενώ εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα.

Το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

«Προσκαλώ την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε σε προτάσεις νόμου με τις οποίες συμφωνούμε», ανέφερε στη συνέχεια λέγοντας πως «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πως να επικοινωνήσει με το γραφείο μου». «Οσον αφορά το κομμάτι των κοινοβουλευτικών συγκλίσεων, υπάρχουν διάφορα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε», εξήγησε στη συνέχεια.

Οσον αφορά τα δημοσιεύματα περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δεν τείνω χείρα φιλίας γενικά στο ΠΑΣΟΚ. Ανανεωνόμαστε, εκσυγχρονιζόμαστε και όσα βλέπω στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η προμετωπίδα μας. Ημουν ξεκάθαρος ότι όσο είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει καμία συνεργασία με το μόρφωμα της Νέας Αριστεράς. Εναν ευρωβουλευτή δεν μπόρεσαν να εκλέξουν. Λένε το αίτημα επιστροφής των εδρών “γελοίο”. Ο καθένας, όμως, κρίνεται με τις αποφάσεις του. Θα κριθούν πολύ άσχημα από τον λαό. Οποια φωνή αναφέρεται σε συνεργασία της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιλαμβάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιος δεν εκφράζεται από αυτό που θέλουμε να κάνουμε, δικαίωμα του να επιλέξει άλλη πορεία». Υπενθυμίζεται ότι προχτές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς είχαν καταθέσει πρόταση σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέας Αριστεράς μέσω ενός κοινού συντονιστικού.

Ο κ. Κασσελάκης αναγνώρισε ως «mea culpa» την προβολή του σπιτιού του και της ιδιωτικής του ζωής προεκλογικά, ενώ ερωτηθείς για το ίδρυμα που προτίθεται να δημιουργήσει απάντησε: «Δεν έχει καμία σχέση η πρωτοβουλία μου με το ίδρυμα του Αλέξη Τσίπρα. Μπράβο του που παραμένει ενεργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί αυτό χρειαζόμαστε». Στη συνέχεια, μίλησε για τους «ποιοτικούς, ποσοτικούς και πολιτικούς στόχους» της δικής του πρωτοβουλίας. Αποκάλυψε επίσης ότι το ίδρυμα θα έχει δύο έδρες, μια στις ΗΠΑ και μια στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, προανήγγειλε καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο και στη συνέχεια εκλογή νέων οργάνων στο κόμμα. «Η βάση του κόμματος είναι το Α και το Ω. Αν η βάση στο μέλλον επιθυμήσει έναν “νέο Κασσελάκη”, είναι μέσα στη λογική μου. Ισως, η φράση μου ότι “αν το κόμμα λειτουργούσε σωστά δεν θα εκλεγόμουν αρχηγός”, να μην αφορούσε εν τέλει τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο την ποιότητα των προσώπων», είπε χαρακτηριστικά ασκώντας εκ νέου κριτική στους αποχωρήσαντες της Νέας Αριστεράς.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να υποστηρίξει μια ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου –η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2025– ο κ. Κασσελάκης προτίμησε μια υπεκφυγή: «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να απαντήσουμε σε αυτό το θέμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...