512
Η στιγμή του το Canadair «βουτάει» στη χαράδρα | ΥouTube/ΕΡΤ

Συνετρίβη Canadair στην Κάρυστο ενώ επιχειρούσε στη φωτιά

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 15:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/07/2023 19:47
Η στιγμή του το Canadair «βουτάει» στη χαράδρα
|ΥouTube/ΕΡΤ

Συνετρίβη Canadair στην Κάρυστο ενώ επιχειρούσε στη φωτιά

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 15:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/07/2023 19:47

Πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair CL-215 κατέπεσε λίγο πριν τις 15.00 της Τετάρτης σε χαράδρα στην Κάρυστο ενώ επιχειρούσε για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή Πλατανιστός από την περασμένη Κυριακή.

Ηταν βέβαιο από την πρώτη στιγμή ότι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης -όπως φάνηκε από τις εικόνες στο βίντεο της συντριβής του Canadair που κατέγραψε η ΕΡΤ- έπεσαν ηρωικά στο καθήκον. Αυτό επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα με την ανάσυρση των δύο σορών.

Η πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΑ για την συντριβή του Canadair έχει αναλυτικά ως εξής:

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο συγκλονιστικό βίντεο της ΕΡΤ καταγράφεται το πυροσβεστικό αεροσκάφος αρχικά να επιχειρεί κάνοντας ρίψη νερού στη φωτιά, στη συνέχεια όμως και ενώ παίρνει δεξιά στροφή, να χάνει ύψος και να συντρίβεται μέσα στη χαράδρα. Ακολουθεί έκρηξη στο σημείο της συντριβής, από όπου αμέσως μετά υψώνεται μία στήλη πυκνού μαύρου καπνού.

Λίγα μέτρα πιο μακριά, πάνω αριστερά στην οθόνη, διακρίνεται το έτερο Canadair που επιχειρούσε στην ίδια περιοχή, με τους χειριστές του να βλέπουν μπροστά στα μάτια τους τους συναδέλφους τους να χάνονται στη χαράδρα.

Στο βίντεο από τη στιγμή της συντριβής του  CL-215 της ΠΑ διακρίνεται επίσης η αποκόλληση του δεξιού πλωτήρα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις,  το φτερό του Canadair πρέπει προηγουμένως να χτύπησε σε κλαδιά δέντρου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανακτήσει ύψος.

Οπως προαναφέρθηκε, στο σημείο όπου κατέπεσε το Canadair, κοντά στο χωριό Ποτάμι (κάτω οι πρώτες εικόνες όπως τις μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open), έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα, ένα Super Puma και ένα ΑΒ-205, της Πολεμικής Αεροπορίας. καθώς και επίγειες δυνάμεις.

Συγκλονισμένος από την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους δήλωσε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

«Το τίμημα της αυτοθυσίας είναι πραγματικά πολύ μεγάλο και πολλές φορές με την ίδια τη ζωή των πιλότων», τόνισε ο κ. Λιβάνιος, λέγοντας πως είναι μία πάρα πολύ δύσκολη προσωπική στιγμή για τον ίδιο, καθώς έχει περάσει αρκετά χρόνια της ζωής του στην Ελευσίνα, με γείτονες στην ίδια πολυκατοικία με πολλούς πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Νωρίτερα, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, ζήτησαν από την κυβέρνηση να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για την πτώση του Canadair, με την ελπίδα και την ευχή να  βρεθούν σώοι οι χειριστές του.

Μακρόν: Η σκέψη μας είναι στον ελληνικό λαό

Μήνυμα συμπαράστασης στην χώρα μας μετά την πτώση του Canadair στην Κάρυστο έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Ένα ελληνικό Canadair συνετρίβη στο νησί της Εύβοιας ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες. Η σκέψη μας είναι στους συγγενείς του πληρώματος, στους οικείους τους και στον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Στηρίζουμε τους ήρωες που, στην Ελλάδα, τη Γαλλία, παντού, ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε καλοκαίρι για την κατάσβεση των πυρκαγιών» επισημαίνει ο γάλλος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...