Στην αρχή της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο (ολόκληρη εδώ), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε ασχολίαστα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη Βουλή γύρω από το θέμα της επιστολικής ψήφου, ιδίως μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τελικά το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Στη σχετική αναφορά του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για ακατανόητες παλινωδίες στο θέμα της επιστολικής ψήφου, με πρόσχημα, όπως είπε, την τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, για την επέκτασή της και στις εθνικές εκλογές.
«Πώς γίνεται να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες;», διερωτήθηκε μιλώντας προς τα μέλη της κυβέρνηση.
Και προς απάντηση των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας, προκάλεσε τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, και ας καταψηφίσουν την τροπολογία. Τροπολογία που, όπως προανήγγειλε, θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές για να φανεί ποιος κρύβεται πίσω από δικαιολογίες και προσχήματα και οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν.
Οπως επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία διευκολύνει, πρωτίστως, τους εκτός επικρατείας Ελληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα, από όπου και αν κατοικούν.
Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε, αποτελεί «και μια σημαντική ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία όμως, για λόγους που πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη καθώς φαίνεται, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό, και ειλικρινά απορώ και με την παλινωδία, αλλά και με τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό».
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου, με αφορμή μια τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης και η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες;», απόρησε.
Και για την «ταμπακιέρα», παρατήρησε ότι «υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να ξεπεραστεί η όποια αντίρρηση γύρω από το ζήτημα αυτό: ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία».
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, και ασχέτως των εξελίξεων, «με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης γίνεται ένα πολύ σημαντικό, ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, καταρχάς στις ευρωεκλογές» και «αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα. Η συγκεκριμένη τροπολογία, αν απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει, και θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές.
»Και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα. Οι πολίτες μάς βλέπουν, μας ακούν και ευτυχώς μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News