864
«Καρδιά στα Δεξιά», ή «Κατευθείαν στην Καρδιά»: Το λογοπαίγνιο του νέου site γνωριμιών της γαλλικής ακροδεξιάς | Twitter/@auCoeurDroite

«Καρδιά στα Δεξιά»: Ο ιστότοπος γνωριμιών της γαλλικής ακροδεξιάς

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 19:55
«Καρδιά στα Δεξιά», ή «Κατευθείαν στην Καρδιά»: Το λογοπαίγνιο του νέου site γνωριμιών της γαλλικής ακροδεξιάς
|Twitter/@auCoeurDroite

«Καρδιά στα Δεξιά»: Ο ιστότοπος γνωριμιών της γαλλικής ακροδεξιάς

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 19:55

Στις περισσότερες εφαρμογές γνωριμιών στα κινητά τηλέφωνα, αν σε ελκύει το προφίλ κάποιου, σαρώνεις προς τα δεξιά. Στην νέα εφαρμογή που μόλις κυκλοφόρησε στη Γαλλία, η σάρωση του προφίλ δεξιά είναι κυριολεκτική, καθώς απευθύνεται σε εθνικιστές, «πατριώτες» και όσους λαχταρούν την επιστροφή στους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων.

Η εφαρμογή καλωσορίζει συγκεκριμένους Γάλλους, των οποίων οι απόψεις στρέφονται προς την ακροδεξιά – οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια για την εύρεση συντρόφου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης δημοσκοπήσεων Ifop, το 58% των Γάλλων θα αρνούνταν να συνευρεθούν με κάποιον που έχει ακροδεξιές συμπάθειες, ενώ το 65% αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν σύντροφός τους.

Εξ ου και το «Droite au Coeur» – μια φράση-λογοπαίγνιο, που μεταφράζεται και ως «Καρδιά στα Δεξιά» και ως «κατευθείαν στην καρδιά». Προσφέρει μια πλατφόρμα στην οποία άνδρες και γυναίκες που είναι «περήφανοι για τη χώρα τους» μπορούν να συναντηθούν – και, ιδανικά, να κάνουν οικογένεια με παιδιά, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Οσοι εγγράφονται για να αναζητήσουν τον κύριο, ή την κυρία Δεξιά, πρέπει να καταθέσουν τις πολιτικές τους απόψεις – αν και το φάσμα των επιλογών που παρέχονται κυμαίνεται μόνο από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους και το Εθνικό Συλλαλητήριο της Μαρίν Λεπέν, έως τις περιθωριακές ομάδες, όπως το κόμμα «Reconquest!» του Ερίκ Ζεμούρ, ενός ακροδεξιού ακτιβιστή.

Οι υποψήφιοι καλούνται επίσης να δηλώσουν την εθνικότητα και τη θρησκεία τους. Ο ιστότοπος εξυπηρετεί τόσο σχέσεις μεταξύ ετεροφυλόφιλων, όσο και ομοφυλοφίλων. Ιδρυτής του είναι η «Στεφανί», μια 54χρονη «γυναίκα της Δεξιάς». Σε ένα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει ότι αυτή και ο σύζυγός της, Στεφάν, δημιούργησαν την εφαρμογή από την πεποίθηση ότι οι κοινές πολιτικές αξίες είναι το κλειδί για μια «γαλήνια και διαρκή σχέση».

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι το εγχείρημά τους θα γίνει ανδροκρατούμενο, καθώς οι άνδρες αποτελούν την πλειοψηφία των υποστηρικτών των ακροδεξιών κομμάτων, η Στεφανί επιμένει ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που εκτιμούν ότι «η οικοδόμηση ενός προπυργίου ενάντια στη βαρβαρότητα ορισμένων θρησκειών και τις καταστροφικές απόψεις των “woke” ανθρώπων, είναι μέρος των πολιτισμικών αξιών της ιουδαιο-χριστιανικής μας Γαλλίας».

Η Στεφανί αναφέρει ότι ο ιστότοπος υποστηρίζεται επίσης από τον Ζοάν Ποέρ, έναν νεαρό ομοφυλόφιλο δεξιό influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος πρόσφατα ξεκίνησε μια θορυβώδη εκστρατεία κατά των drag queens, που δίνουν «μαθήματα ιστορίας» σε μαθητές.

Γάλλοι σχολιαστές θεωρούν την εμφάνιση του «Droite au Coeur» ως απόδειξη ότι η χώρα τους έχει ήδη πέσει θύμα των πολιτιστικών πολέμων που έχουν σαρώσει τον αγγλόφωνο κόσμο – στον οποίο οι στάσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, το φύλο και τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τις πολιτικές τους τοποθετήσεις.

Η «Στεφανί», αγνώστων λοιπων στοιχείων, ιδρύτρια του ιστότοπου γνωριμιών για ακροδεξιούς, «Droite au Coeur» (Twitter/@auCoeurDroite )

Οι Αμερικανοί επιλέγουν από καιρό τα ταίρια τους με βάση τις ιδεολογικές γραμμές τους, με εξειδικευμένους ιστοτόπους που εξυπηρετούν μια πληθώρα ομάδων –σοσιαλιστές, βίγκαν, υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, λάτρεις των όπλων–, ενώ στη Βρετανία κάποιοι αριστεροί άρχισαν να φορούν μπλουζάκια με τη φράση «ποτέ δεν φίλησα Τόρι» προ δεκαετίας.

Οι Γάλλοι, ειδικά οι νέοι, ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, σύμφωνα με την έρευνα της Ifop: ενώ μόνο το 16% των πολιτών άνω των 35 ετών ισχυρίζονται ότι έχουν χωρίσει με κάποιον λόγω των πολιτικών τους απόψεων, αυτό εκτινάσσεται στο 48% στο ηλικιακό γκρουπ 18–24.

Η Μάια Μαζορέτ, τηλεοπτική περσόνα και αρθρογράφος για θέματα σεξ στην κεντροαριστερή εφημερίδα Le Monde, λέει ότι δεν εκπλήσσεται από τη δημιουργία ενός τέτοιου ιστότοπου για όσους βρίσκονται στην άκρα δεξιά, δεδομένης της φαινομενικής απροθυμίας των άλλων να κάνουν σεξ μαζί τους. «Ισως αυτοί οι συντηρητικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν συντρόφους, αφού κρίνονται ως σεξιστές, ομοφοβικοί και ντροπιαστικοί», εξηγεί.

Στην ιστοσελίδα, οι άνδρες, που φαίνεται να κυριαρχούν παρά τις υποσχέσεις της Στεφανί για ισορροπία μεταξύ των φύλων, εκφράζουν έντονα την απογοήτευσή τους για το μεταβαλλόμενο πολιτιστικό κλίμα. Ενας χρήστης, που αυτοαποκαλείται «Ζιλ», «δεν αντέχει άλλο να βλέπει αριστερούς», ενώ ο Ματιέ «βαρέθηκε τις φεμινίστριες και θέλει μια γυναίκα υποταγμένη και υπάκουη, που να αναλαμβάνει το μαγείρεμα και να τον αφήνει ήσυχο».

Οποιοσδήποτε από αυτούς τους δύο μπορεί να βρει το τέλειο ταίρι του στο πρόσωπο μιας 34χρονης γυναίκας «παθιασμένης με τις παραδοσιακές αξίες» και περήφανης για την κληρονομιά της, η οποία αναζητά μια αδελφή ψυχή που συμμερίζεται τις «συντηρητικές της απόψεις» για να «χτίσουν μαζί ένα ισχυρό μέλλον στα θεμέλια του έθνους μας».

Οι αναφορές στην αναπαραγωγή ως βασικού πυλώνα αξιών της εφαρμογής, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αντανακλά την ηχώ ενός «ναταλιστικού άγχους», που προκαλείται από την ραγδαία πτώση των ποσοστών γεννήσεων – ανησυχία που έχει εκφραστεί από τα δεξιά κόμματα και τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό το άγχος βρίσκει την πιο ακραία μορφή του στην υποστήριξη της «θεωρίας της μεγάλης αντικατάστασης» – έναν όρο που επινοήθηκε από τον Ρενό Καμί, έναν Γάλλο διανοούμενο που έχει εκφράσει την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο ιθαγενής πληθυσμός της ευρωπαϊκής ηπείρου σταδιακά υποσκελίζεται από την υπεργεννητικότητα του μη λευκού πληθυσμού.

Οι αναφορές της εφαρμογής στον «πατριωτισμό» είναι ένα κλείσιμο του ματιού σε όσους αναζητούν την υπεράσπιση του παραδοσιακού «γαλλικού πολιτισμού» και την διατήρηση της «γαλλικής ταυτότητας» του έθνους. Οι ομοϊδεάτες δεξιοί που συνδέονταν στο παρελθόν μέσω πολιτικών συγκεντρώσεων, ή και της εκκλησίας, τώρα μπορούν να το κάνουν μέσω της εφαρμογής – ενώ παράλληλα βρίσκουν το επόμενο ταίρι τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...