653
| In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Καρατόμησε» τον διοικητή του Νοσοκομείου «Μεταξά» ο Χρυσοχοΐδης

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 21:36
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Καρατόμησε» τον διοικητή του Νοσοκομείου «Μεταξά» ο Χρυσοχοΐδης

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 21:36

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και υπό το βάρος των καταγγελιών των εργαζομένων για σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, παύθηκε την Τρίτη από τα καθήκοντά του ο διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» Χαράλαμπος Τουμπέκης.

Παράλληλα, από το υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό πως βρίσκεται σε εξέλιξη κατεπείγουσα έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών στη διοικητική και υγειονομική ιεραρχία του Νοσοκομείου «σχετικά με τη δυσλειτουργία που προέκυψε στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών του νοσηλευτικού ιδρύματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μεταξά προέβη σε καταγγελίες για σοβαρή υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, θέτοντας στο στόχαστρο και τη διοίκηση, συγκεκριμένα, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται χημειοθεραπείες σε καρκινοπαθείς αλλά και είναι ελλιπής η σίτιση των νοσηλευόμενων.

Είναι χαρακτηριστικός ο ισχυρισμός των συνδικαλιστών ότι το διαθέσιμο κονδύλι για τα φάρμακα ανερχόταν στα 5.000 ευρώ, τη στιγμή που οι μηνιαίες ανάγκες φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα, το σωματείο των εργαζομένων ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι «τις συνέπειες της συνεχούς υποχρηματοδότησης και του πετσοκόμματος που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων» αναδεικνύει, με τρόπο τραγικό, «η κοινοποίηση δύο εγγράφων από το Τμήμα Διατροφής και το Φαρμακείο του νοσοκομείου».

Βάσει αυτών, «από τη μια, το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα!) και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και δύο χρόνια το φαρμακείο λειτουργεί τραγικά υποστελεχωμένο με επισφάλεια και τον κίνδυνο να διακόψει ανά πάσα στιγμή τη λειτουργεία του.

»Από την άλλη, χρήματα δεν υπάρχουν ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων με κίνδυνο από την ερχόμενη εβδομάδα να μην μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια προμήθειας τροφίμων μέσω της ψυχοφθόρου και κοστοβόρου διαδικασίας των μικροεντολών προμήθειας έφτασε να γίνει η έναρξη των συμβάσεων των τροφίμων στις 8/8/23 με δέσμευση μόλις 28.000 ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη της σίτισης των ασθενών ούτε για έναν μήνα (…)».

Σύμφωνα με την ίδια, πάντα, καταγγελία, «το αίσθημα ζητιανιάς για την προμήθεια τροφής για τους ογκολογικούς ασθενείς του νοσοκομείου είναι διάχυτο στην προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι να το πετύχουν. Και όλα αυτά για τη τροφή, δηλαδή για κάτι τόσο ζωτικό, από πολλές απόψεις, για τον ογκολογικό ασθενή, ο οποίος παρουσιάζει πληθώρα ιδιαιτεροτήτων στο τι μπορεί να φάει, αλλά και αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των απαραίτητων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες θεραπείες που ακολουθεί».

Οι εργαζόμενοι έκλεισαν τη σχετική ανακοίνωσή τους απαιτώντας «την άμεση επίλυση όλων των παραπάνω ζητημάτων» καθώς και την «πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, φαρμάκων, τροφίμων και άλλων υλικών για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, μετά και τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου εξέδωσε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι για τις 4 Σεπτεμβρίου «πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «σημειώθηκε αναβολή μιας θεραπείας για διαδικαστικούς λόγους».

Επικροτεί η ΠΟΕΔΗΝ

Τη θετική πρώτη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζονμένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Υγείας να αποπέμψει τον διοικητή του «Μεταξά».

«Σήμερα αποπέμφθηκε από τον υπουργό Υγείας ο διοικητής του Νοσοκομείου “Μεταξά” μετά τις καταγγελίες μας για αναβολή χημειοθεραπειών λόγω έλλειψης χρημάτων. Επίσης σήμερα με παρέμβαση του υπουργού επιχορηγήθηκε το νοσοκομείο με 200.000 ευρώ και την άλλη εβδομάδα θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κάνοντας λόγο για «πασιφανή αλλαγή στάσης» του υπουργείου Υγείας.

«Μέχρι σήμερα οι καταγγελίες μας για νοσοκομεία, που ήταν πέρα για πέρα αληθινές, διαψεύδονταν από τις διοικήσεις και το υπουργείο Υγείας και σε πολλές περιπτώσεις μας υπέβαλαν μηνύσεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Τώρα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι καταγγελίες μας αξιολογούνται, ερευνώνται και αποπέμπονται οι διοικητές. Τελικά υπάρχει ελπίδα», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...