401
| SOOC

Καραμανλής: Ανοίγει η Αττική Οδός – Δυνατότητα διεκδίκησης μεγαλύτερης αποζημίωσης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 15:39
|SOOC

Καραμανλής: Ανοίγει η Αττική Οδός – Δυνατότητα διεκδίκησης μεγαλύτερης αποζημίωσης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 15:39

Στην κυκλοφορία αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ώρες η Αττική Οδός μετά την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης των εκατοντάδων οχημάτων που εγκλωβίστηκαν στο χιόνι.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, παραπέμποντας σε σχετική ανακοίνωση που θα εκδοθεί για την πλήρη επαναλειτουργία του αυτοκινητοδρόμου.

Οσον αφορά την αποζημίωση όσων εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό από τη διαχειρίστρια εταιρεία, ο υπουργός σημείωσε ότι τα 2.000 ευρώ θα δοθούν άμεσα στους οδηγούς που ταλαιπωρήθηκαν, ενώ όσοι εξ αυτών το επιθυμούν, θα έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση.

Για  πρώτη φορά -τόνισε ο κ. Καρμαμανλής-  οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, έχουν την δυνατότητα να πάρουν αποζημίωση από εκείνους που ευθύνονται για την ταλαιπωρία τους.

Η  δυνατότητα αυτή – υπενθύμισε- δόθηκε με νόμο της σημερινής κυβέρνησης, γεγονός που, όπως είπε, σημαίνει ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίζει τις αστοχίες και να τις μετουσιώνει σε ουσιαστικές πράξεις.

Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρεται στην ταλαιπωρία των πολιτών από τις συνέπειες της κακοκαιρίας «Ελπίς», υπογραμμίζεντας ότι «πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων, πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες, που αναλογούν».

Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, «οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης» ενώ «η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ)».

Το σχετικό απόσπασμα από την ανακοίνωση του ΔΣΑ έχει ως εξής:

Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής και των υπολοίπων περιοχών, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, απαράδεκτες για ένα σύγχρονο κράτος που οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες του.

Πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων, πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες, που αναλογούν. Οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης. Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

Ο ΔΣΑ και τα μέλη του θα σταθούν αρωγοί στους πληγέντες.

Είναι, τέλος, αυτονόητο ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει χωρίς χρονοτριβή τα προβλήματα και τις ζημίες που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και με ασφάλεια η οικονομική και κοινωνική ζωή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...