823
 «Εμείς έχουμε δεσμευτεί να μην εγκαινιάσουμε μουσαμάδες», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταρορών σε εφ΄όλης της ύλης ραδιοφωνική συνέντευξή του | INTIMEnews

Καραμανλής: «Αλλη πόλη η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια – Στη ΝΔ έχουμε μία τάση να αυτομαστιγωνόμαστε»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 12:44
 «Εμείς έχουμε δεσμευτεί να μην εγκαινιάσουμε μουσαμάδες», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταρορών σε εφ΄όλης της ύλης ραδιοφωνική συνέντευξή του
|INTIMEnews

Καραμανλής: «Αλλη πόλη η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια – Στη ΝΔ έχουμε μία τάση να αυτομαστιγωνόμαστε»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 12:44

Για το έργο, που έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται στη Θεσσαλονίκη, μίλησε εν όψει ΔΕΘ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για μία άλλη πόλη. Οσο για τη κουβέντα περί πρόωρων εκλογών, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί σε εξάντληση της τετραετίας και σχολίασε ότι και πέρυσι τέτοια εποχή γινόταν αυτή η συζήτηση.

«Εμείς έχουμε δεσμευτεί να μην εγκαινιάσουμε μουσαμάδες και μία διαφορά της δικής μας παράταξης με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς όταν λέμε κάτι παρουσιάζουμε χρονοδιάγραμμα και παρουσιάζουμε και χρηματοδοτικό μοντέλο», επισήμανε καταρχάς στη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 FM  ο υπουργός, παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια μία κωμικοτραγική ιστορία στην ελληνική πραγματικότητα, επισημαίνοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από το γεγονός ότι κάθε τρεις και λίγο γινόταν μία προσφυγή.

«Θα ήμασταν έτοιμοι το Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2023, η προσφυγή όμως που έγινε για τα αρχαία της Βενιζέλου στο ΣτΕ μας καθυστέρησε ένα χρόνο», σημείωσε για να επαναλάβει:

«Πρέπει να αφήσουμε τη διχόνοια, τη μιζέρια και την πολιτική αντιπαράθεση, διότι εάν το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2023- αρχές 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πει: Παιδιά κοιτάξτε, πάρα πολύ απλά, έχετε μπει σε τρεις προγραμματικές περιόδους, μας κοροϊδεύετε. Δεν μας φέρνετε όλα τα ωραία λεφτά που έχετε πάρει πίσω;»

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην επανατοποθέτηση των αρχαίων που έχει ξεκινήσει στην Αγίας Σοφίας, η οποία δείχνει και τη διαδικασία που έχει αποφασιστεί και για το σταθμό Βενιζέλου. Οπως υπενθύμισε, η επανατοποθέτηση αρχαίων έχει γίνει και στην Αθήνα και στο εξωτερικό.

«Μπορούμε να έχουμε και αρχαία και Μετρό. Το έργο προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με την εξαίρεση της Βενιζέλου, όπου είχαμε όλες αυτές τις προσφυγές, αλλά και εκεί θα προχωρήσουμε γρήγορα. Σιγά -σιγά οι πλατείες που ήταν γεμάτες λαμαρίνες αποδίδονται πίσω στους Θεσσαλονικείς. Το έργο έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που γίνονται δοκιμαστικές λειτουργίες.

»Και την αρχαία κληρονομιά πρέπει να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Και πρέπει όμως και μπορούμε να έχουμε ένα σύγχρονο Μετρό στην πόλη που θέλουμε να αναδείξουμε στην πρωτεύουσα της περιοχής», υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στην ανανέωση του στόλου λεωφορείων του ΟΑΣΘ κατά 95%. «Ο ΟΑΣΘ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν ένα χρόνο πριν», τόνισε, συγκρίνοντας όχι μόνο με το 2019 και την κατάσταση που παρέδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τις επιδόσεις της κυβέρνησης της ΝΔ πέρυσι.

Προανήγγειλε ότι σε λίγο καιρό θα κυκλοφορούν 550 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε στη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ και στο leasing.

Ερωτηθείς για τυχόν παράπονα από τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής, σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Στη ΝΔ έχουμε και μία τάση να αυτομαστιγωνόμαστε. Τα στελέχη και οι βουλευτές μας δίνουν ένα πολύ μεγάλο αγώνα για να προωθήσουν το κυβερνητικό έργο. Το πιο σημαντικό είναι ότι Θεσσαλονίκη μέρα με την ημέρα αλλάζει. Η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή εικόνα, με το Μέτρο σε λειτουργία, περισσότερα λεωφορεία, ένα σύγχρονο αεροδρόμιο».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται ημέρα με την ημέρα για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών και στην Αθήνα, όπου σημείωσε ότι ο στόλος έχει αυξηθεί κατά 50%, δηλαδή πραγματοποιούνται 3.000 παραπάνω δρομολόγια ημερησίως. Επισήμανε ότι ιδίως στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες του κέντρου της πρωτεύουσας τα λεωφορεία leasing έχουν αλλάξει την εικόνα και υπενθύμισε ότι μετά από πολλά χρόνια έγιναν 650 προσλήψεις.

Υπενθύμισε τέλος και τον μεγάλο διαγωνισμό για την αγορά λεωφορείων, με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση προχωρά με πολύ μεγάλη προσοχή σεβόμενη τα λεφτά των φορολογούμενων. «Δεν θα ακούσετε ποτέ από κανέναν υπουργό της κυβέρνησης, πόσο μάλλον από εμένα», είπε, «να εξαγγέλλουμε διαγωνισμούς χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Διότι παλαιότερα είχε γίνει μία σπέκουλα για διαγωνισμούς, που βγήκαν στον αέρα, αλλά ποτέ δεν υπήρχαν τα χρήματα για να αγοράσουμε αυτά τα λεωφορεία. Σήμερα έχουμε βρει αυτά τα λεφτά και προχωράμε».

Ερωτηθείς εξάλλου για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί σε εξάντληση της τετραετίας και σχολίασε ότι και πέρυσι τέτοια εποχή γινόταν αυτή η συζήτηση.

Οσο για τον ανασχηματισμό και το θέμα Αποστολάκη, απάντησε λέγοντας:  «Μου έμεινε από αυτή την ιστορία η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βλέπει τα πάντα με μικροκομματική λογική και με εμπάθεια. Νομίζω όμως ότι έχουμε πάει παρακάτω».

Για την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη, δήλωσε ενοχλημένος από την «πολιτική κριτική που διατυπώθηκε, λες και η Κύπρος δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα», παρατήρησε.

Κληθείς δε να σχολιάσει ότι ο κ. Στυλιανίδης είχε στο παρελθόν ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν και της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Καραμανλής αρκέστηκε να πει ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Στυλιανίδης είχε χειριστεί ζητήματα κλιματικές αλλαγής και διαχείρισης κρίσεων. «Ο κ. Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της χώρας, δεν τον επέλεξε για Υπουργό Εξωτερικών, τον επέλεξε για ένα πολύ συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο», σημείωσε με νόημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News