389
Ο αρχηγός της Τσετσενίας, ο οποίος φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στον πόλεμο του Πούτιν, μοιάζει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τη Μόσχα | Stringer /Anadolu Agency/Getty Images

Καντίροφ: Δεν θα γίνει επιστράτευση στην Τσετσενία

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 18:09
Ο αρχηγός της Τσετσενίας, ο οποίος φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στον πόλεμο του Πούτιν, μοιάζει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τη Μόσχα
|Stringer /Anadolu Agency/Getty Images

Καντίροφ: Δεν θα γίνει επιστράτευση στην Τσετσενία

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 18:09

Την εξαίρεση της Τσετσενίας από το καθεστώς της μερικής επιστράτευσης που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ραμζάν Καντίροφ, ο επικεφαλής της περιφέρειας του Καυκάσου η οποία υπάγεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, λίγες ώρες αφότου μικρές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις άρχιαν να εκδηλώνονται και στην πατρίδα του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τσετσενία είχε ήδη αναπτύξει 20.000 στρατιώτες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, «υπερεκπληρώνοντας το στρατολογικό πλάνο της κατά 254% (…) πριν από την ανακοίνωση μιας μερικής επιστράτευσης».

«Καλώ τον πληθυσμό της Τσετσενίας, ιδιαίτερα τις αγαπημένες και σεβαστές μητέρες μας, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», προσέθεσε, πιθανότατα απευθυνόμενος στις γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους του Γκρόζνι έπειτα από το διάγγελμα του ρώσου προέδρου.

Η περιφρόνηση της διαταγής του ρωσικού υπουργείου Αμυνας για κλήση εφέδρων από όλα τα ομοσπονδιακά υποκείμενα της χώρας, ένα από τα οποία είναι και η Τσετσενία, έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου ο ίδιος είχε προτρέψει τους ομολόγούς του στη Ρωσική Ομοσπονδία να κινητοποιήσουν οι ίδιοι 85.000 στρατιώτες, και σε συνέχεια της ολοένας και περισσότερο φανερής κριτικής που ασκεί στις αποφάσεις του Κρεμλίνου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγραψαν οι Moscow Times.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, εν παραδείγματι, ο Καντίροφ είχε δηλώσει «εξαιρετικά δυσαρεστημένος» με την ανταλλαγή 215 Ουκρανών και ξένων μαχητών από τη Ρωσία για 55 Ρώσους στρατιώτες και έναν πολιτικό – σύμμαχο του Πούτιν.

Στις αρχές του μήνα αίσθηση είχε προκαλέσει ένα βίντεο του Καντίροφ μέσω του οποίου ο κατά παράδοση σύμμαχος του Κρεμλίνου εμφανιζόταν να εξετάζει την αποχώρησή του από την εξουσία, σε μία κίνηση που δυτικοί αναλυτές ερμήνευσαν ως πιθανή «απειλή» σε βάρος του Πούτιν.

Εξάλλου, μέσω της ίδιας δήλωσης με την οποία έκανε γνωστή τη διαφοροποίηση της Τσετσενίας σε ό,τι αφορά το καθεστώς επιστράτευσης που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα, ο Καντίροφ κατήγγειλε και τις εδαφικές απώλειες της Ρωσίας περισσότερο από έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

«Αν είχαμε χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα κλάσμα των όπλων και του εξοπλισμού μας, θα είχαμε φτάσει στο στόχο μας εδώ και πολύ καιρό. Αλλά εφόσον η ηγεσία πιστεύει διαφορετικά, σε εμάς μένει το να ακολουθήσουμε τις εντολές», έγραψε ο αρχηγός της Τσετσενικής Δημοκρατίας στο κανάλι του στο Telegram.

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε τη δήλωση του Καντίροφ στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων το απόγευμα της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...