565
Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, το 2010 | EPA/SABRI ELMHEDWI

Ο γιος του Καντάφι θέλει να γίνει πρόεδρος της Λιβύης

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 16:44
Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, το 2010
|EPA/SABRI ELMHEDWI

Ο γιος του Καντάφι θέλει να γίνει πρόεδρος της Λιβύης

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 16:44

Την επιστροφή του στη δημόσια ζωή της Λιβύης σχεδιάζει ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, ένας από τους επτά γιους του Μουαμάρ Καντάφι.

Οπως γράφουν οι Times, ο 48χρονος σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της χώρας, τον Δεκέμβριο.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο την τελευταία δεκαετία, από τότε που συνελήφθη στην έρημο. Κινείται παρασκηνιακά, το τελευταίο διάστημα, προσπαθώντας να χτίσει ξανά τις σχέσεις του με πολιτικούς και διπλωμάτες. Ο ίδιος μίλησε τηλεφωνικά με τους Times για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Στο πλευρό του έχει μία ομάδα συμβούλων που τον βοηθούν στις κινήσεις του.

Το πρόβλημά του βέβαια είναι ότι εξακολουθεί να καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

Οι σύμβουλοί του είπαν στους Times ότι σύντομα θα κάνει δημόσια ανακοίνωση και ότι θέλει να είναι υποψήφιος στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, αλλά οι αντίπαλοί του μπορεί να μπλοκάρουν την υποψηφιότητά του.

Ο γιος του Καντάφι συνελήφθη το 2011 από τους αντάρτες και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2015. Αφέθηκε όμως ελεύθερος, το 2017, αλλά παρέμεινε κρυμμένος στην πόλη Ζιντάν. Σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από τις λιβυκές αρχές και από τη Χάγη.

Η Ρωσία στηρίζει την υποψηφιότητά του, σύμφωνα με τους Times, και προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια και της Δύσης, παρόλο που θεωρεί τους Δυτικούς υπεύθυνους για το λιντσάρισμα του πατέρα του.

Θεωρείται απίθανο, πάντως, να τον στηρίξουν οι ΗΠΑ, ενώ και η Βρετανία τον κρατά σε απόσταση.

Πολιτικοί στη Λιβύη προσπαθούν να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα για να εκλέγεται ο πρόεδρος από τη Βουλή και όχι από τον λαό, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να βγει ο Καντάφι ή ο Χαλίφα Χαφτάρ.

Εκτός από τον πατέρα του, τρεις αδελφοί του σκοτώθηκαν στον εμφύλιο του 2011, ενώ ένας είναι φυλακισμένος στη Λιβύη και ένας στον Λίβανο. Η αδελφή του, Αϊσα, ζει εξόριστη στο Ομάν, όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός του. Η υιοθετημένη αδελφή του, Χάνα, ζει στο Κάιρο και έχει παντρευτεί έναν σύμβουλό του.

Κάποιοι λένε ότι έχει ελπίδες να εκλεγεί, και ότι έχει τη στήριξη του λαού στη νότια και κεντρική Λιβύη, αλλά άλλοι δεν πιστεύουν ότι είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Επειδή έχει κρυφτεί για τόσα χρόνια, έχει γίνει η φιγούρα στην οποία προβάλλονται οι φαντασιώσεις όσων ψάχνουν για σωτήρα», και είναι δυσαρεστημένοι με το πολύχρονο χάος στη Λιβύη μετά την πτώση του Καντάφι, σημειώνει ο Βόλφραμ Λάχερ, αναλυτής και ειδικός σε θέματα της Λιβύης στη γερμανική δεξαμενή σκέψης SWP. «Ομως, δεν νομίζω ότι όταν εμφανιστεί ξανά και πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις του λιβυκού λαού, θα μπορέσει να διατηρήσει αυτή την εικόνα του σωτήρα».

Επίσης, γράφουν οι Times, η ζωή του Καντάφι ίσως κινδυνέψει όταν βγει από την κρυψώνα του, καθώς σύμφωνα με τη μαφία, ο γιος του Χαφτάρ, Σαντάμ, έχει δώσει εντολή να τον δολοφονήσουν.

Σε συνέντευξη Τύπου, στην Τρίπολη, το 2010 – EPA/SABRI ELMHEDWI

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι έχει πάρει δικτατορικό από τη London School of Economics, αν και υπήρξαν υπόνοιες ότι δεν έγραψε αυτός τη διατριβή του. Παρ’ όλα αυτά, το πανεπιστήμιο τον άφησε να πάρει το πτυχίο. Αλλωστε, τότε, ο Καντάφι ήταν ακόμα ένας ισχυρός και πάμπλουτος ηγέτης, με φιλίες στη Δύση…

Ο ίδιος ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ είχε τότε κι αυτός ισχυρούς φίλους, μεγιστάνες και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, και ακροδεξιούς πολιτικούς στην Αυστρία.

Τώρα, προσπαθεί να δηλώσει μεταρρυθμιστής, και είναι άγνωστο, σημειώνουν οι Times, αν το βαρύ όνομά του θα βοηθήσει στον στόχο του ή θα σταθεί εμπόδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...