Το «πλέον φιλελεύθερο» σχέδιο για την «αποποινικοποίηση της κάνναβης στην Ευρώπη» παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο του Ολαφ Σολτς ο γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι η Γερμανία με αυτή της την κίνηση η θα μπορούσε να δώσει το «παράδειγμα» στη Γηραιά Ηπειρο.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, η οποία έχει την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η κάνναβη και η δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα ταξινομούνται πλέον ως ναρκωτικές ουσίες από τον νόμο.
Η αγορά και κατοχή έως και 30 γραμμαρίων κάνναβης θα αποποινικοποιηθεί ενώ θα επιτραπούν, σε περιορισμένο βαθμό, και οι ιδιωτικές καλλιέργειες. Η πώληση της προβλέπεται ότι θα γίνεται από «εξειδικευμένα καταστήματα» πιθανόν και από φαρμακεία.
Στόχος της παρέμβασης, η υιοθέτηση της οποίας θα καταστήσει τη Γερμανία τη δεύτρερη χώρα της ΕΕ μετά τη Μάλτα η οποία θα έχει νομιμοποιήσει τη ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της μαύρης αγοράς.
Και ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία έχει πει το «ναι», η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την κάνναβη θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο, έγραψαν οι Times.
Το υπουργείο Υγείας αναγνώρισε ότι το διεθνές νομικό πλαίσιο προσφέρει «περιορισμένες επιλογές» για την υλοποίηση του σχεδίου. Πάντως, εάν οι όποιες νομικές αντιρρήσεις ξεπεραστούν, το σχέδιο θα μπορούσε να γίνει νόμος του κράτους το 2024, σύμφωνα με τον Λάουτερμπαχ.
Η νομιμοποίηση της κάνναβης θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνέχισε η βρετανική εφημερίδα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός των 83 εκατομμυρίων κατοίκων της Γερμανίας θα μπορούσε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη νόμιμη αγορά κάνναβης για μη ιατρική χρήση στον κόσμο –μεγαλύτερη από αυτή του Καναδά ή εκείνων των πολιτειών των ΗΠΑ που έχουν ήδη νομοθετήσει ένα ανάλογο πλαίσιο.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν ήδη νομιμοποιήσει την κάνναβη για περιορισμένους ιατρικούς σκοπούς. Αλλες έχουν αποποινικοποιήσει τη γενική χρήση της, χωρίς και να τη νομιμοποιούν εξολοκλήρου.
Ανεξάρτητα, όμως, από τη νομιμοποίηση ή μη της ψυχαγωγικής χρήσης του φυτού, η κατανάλωση του αυξάνεται. Σε αυτό ακριβώς στάθηκε ο γερμανός υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι ως αποτέλεσμα αυτού η ανθεί η μαύρη αγορά και παρατηρείται αύξηση της «προβληματικής συμπεριφοράς» που σχετίζεται με τον εθισμό. Αυτό οδήγησε «ανθρώπους να παγιδευτούν σε μια δίνη εγκληματικότητας».
Η πολιτική της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά έπρεπε, λοιπόν, να μεταρρυθμιστεί, συμπλήρωσε, παρά το γεγονός ότι «η τάση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση». «Θέλουμε να ρυθμίσουμε εμείς (σ.σ. η πολιτεία) την αγορά και να διασφαλίσουμε ότι παιδιά και έφηβοι δε θα μπορούν να προμηθευτούν κάνναβη», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικά διδάγματα επί του θέματος αντλήθηκαν από την Ολλανδία. Οι περισσότεροι ειδικοί απορρίπτουν το «ολλανδικό παράδειγμα», το οποίο τοποθετεί την κάνναβη σε ένα είδος «νόμιμης ζώνης του λυκόφωτος», επιτρέποντας την πώλησή της μέσω των coffee shops και διώκοντας την παραγωγή της, ρίχνοντας έτσι τα καταστήματα στην αγκαλιά των εγκληματιών.
Διαφωνούν φαρμακοποιοί και αντιπολίτευση
Οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι θα μπορούσαν επίσης να πουλήσουν προϊόντα κάνναβης κατά τα προβλεπόμενα στο εν λόγω σχέδιο, και οι οποίοι αποτελούν ένα ισχυρό λόμπι στη Γερμανία, κατά τους Times, εξέφρασαν την εναντίωση τους στο ενδεχόμενο αποποινικοποίησης της χρήσης του φυτού για μη ιατρικούς λόγους.
«Η Επιτροπή Ναρκωτικών των Γερμανών Φαρμακοποιών έχει μιλήσει κατηγορηματικά κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης για καταναλωτικούς λόγους και προειδοποίησε για τους κινδύνους της για την υγεία», δήλωσε ο Τόμας Πράις, επικεφαλής της Ενωσης Φαρμακοποιών του Βόρειου Ρήνου.
Επικίνδυνο χαρακτηρίστηκε το σχέδιο και από τη συντηρητική αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέτει την προστασία της δημόσιας υγείας σε δεύτερη μοίρα.
Ο περιφερειακός υπουργός Υγείας της Βαυαρίας του συντηρητικού CSU Κλάους Χόλετσεκ δήλωσε: «Τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αποποινικοποίηση της κάνναβης στέλνουν ένα επικίνδυνο μήνυμα όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κάνναβη έχει ισχυρή επίδραση που αλλάζει τη διάθεση και την αντίληψη».
Η κατανάλωση της ενέχει «σημαντικούς και εν μέρει μη αναστρέψιμους κινδύνους για την υγεία και τους κοινωνικούς κινδύνους», επέμεινε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News