360
Ο Φελίξ-Αντουάν Χαμέλ είναι ο πρώτος άνθρωπος στην εκλογική ιστορία του Καναδά που δεν πήρε ούτε μία ψήφο σε εκλογική διαδικασία | YouTube/CreativeProtagon

Καναδάς: Ο υποψήφιος που δεν ψήφισε ούτε ο ίδιος τον εαυτό του

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 12:16
Ο Φελίξ-Αντουάν Χαμέλ είναι ο πρώτος άνθρωπος στην εκλογική ιστορία του Καναδά που δεν πήρε ούτε μία ψήφο σε εκλογική διαδικασία
|YouTube/CreativeProtagon

Καναδάς: Ο υποψήφιος που δεν ψήφισε ούτε ο ίδιος τον εαυτό του

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 12:16

Eνας Καναδός έγραψε ιστορία καθώς δεν πήρε καμία ψήφο στις ενδιάμεσες ομοσπονδιακές εκλογές, στις οποίες μετείχε για να διαμαρτυρηθεί υπέρ της εκλογικής μεταρρύθμισης στη χώρα.

«Οταν είδα το αποτέλεσμα, είπα: “Λοιπόν, είμαι ο πραγματικά… ενωτικός υποψήφιος. Ολοι συμφώνησαν να μη με ψηφίσουν”», σχολίασε αυτοσαρκαζόμενος ο Φελίξ-Αντουάν Χαμέλ στο CBC News.

Ο Χαμέλ, γράφει ο Guardian, ήταν μεταξύ των 84 ατόμων που εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές (εκλογές που γίνονται ενδιαμέσως των τακτικών, προκειμένου να συμπληρωθούν θέσεις που έμειναν κενές) που διεξήχθησαν στο Τορόντο. Αποφάσισε να είναι υποψήφιος όταν τον προσέγγισε η Longest Ballot Committee (Επιτροπή για Μεγαλύτερα Ψηφοδέλτια), μια ομάδα που υποστηρίζει σθεναρά την εκλογική μεταρρύθμιση.

Ο Τζάστιν Τριντό είχε υποσχεθεί ότι εάν το κόμμα του κέρδιζε την εξουσία, οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2015 θα ήταν οι τελευταίες που θα γίνονταν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Ωστόσο, όταν η κυβέρνησή του κέρδισε τη συντριπτική πλειοψηφία, «ξέχασε» την υπόσχεσή του.

Η LBC λέει ότι το τρέχον εκλογικό σύστημα παραδίδει την εξουσία στα χέρια των κομμάτων που κερδίζουν με μειοψηφία. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η ομάδα έβαλε με επιτυχία 77 ονόματα στο ψηφοδέλτιο του Τορόντο, ανεβάζοντας το σύνολο των υποψηφίων σε 84 και επιβραδύνοντας την καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές της Δευτέρας. Οι καταμετρητές αναγκάστηκαν να περάσουν από κόσκινο ψηφοδέλτια μήκους ενός μέτρου, τα μεγαλύτερα στην ιστορία του Καναδά.

«Οι ασυνήθιστες διαστάσεις του ίδιου του ψηφοδελτίου σήμαιναν ότι ορισμένα βήματα της διαδικασίας χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο από το κανονικό», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Elections Canada. «Οι καθυστερήσεις επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Οταν οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα, έξι άλλοι υποψήφιοι έλαβαν από δύο ψήφους ο καθένας, αλλά ο Χαμέλ ήταν εκείνος που έγραψε ιστορία, καθώς δεν έλαβε ούτε μία ψήφο.

Ο Χαμέλ ζει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την εκλογική περιφέρεια, στο Μόντρεαλ, και επειδή ζει εκτός Τορόντο, δεν μπορούσε να ψηφίσει τον εαυτό του.

Σε προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές έχουν καταγραφεί ξανά υποψήφιοι που δεν έλαβαν καμία ψήφο, αλλά ήταν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υποψήφιοι δεν είχαν αντίπαλο και έτσι αναδείχθηκαν νικητές. Το κατόρθωμα του Χαμέλ σηματοδοτεί την πρώτη φορά που κάποιος κέρδισε μηδέν ψήφους και έχασε.

«Είμαι ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που θα περίμενε κανείς να γράψει ιστορία στον Καναδά με οποιονδήποτε τρόπο», είπε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...