535
Εφιαλτικό σκηνικό στη Βρετανική Κολομβία | X@AlpineLifer/via REUTERS

Καναδάς: Εχουν καεί 140 εκατ. στρέμματα – εντολή απομάκρυνσης σε ακόμα 66.000 ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2023, 12:55
Εφιαλτικό σκηνικό στη Βρετανική Κολομβία
|X@AlpineLifer/via REUTERS

Καναδάς: Εχουν καεί 140 εκατ. στρέμματα – εντολή απομάκρυνσης σε ακόμα 66.000 ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2023, 12:55

Περίπου 30.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή το Σάββατο να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους στη Βρετανική Κολομβία εξαιτίας πυρκαγιών που μαίνονται στην επαρχία του δυτικού Καναδά.

Σε αυτούς τους 30.000 που χρειάστηκε να φύγουν, προστίθενται άλλοι 36.000 που είχαν λάβει την εντολή να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενη εσπευσμένη απομάκρυνσή τους, σύμφωνα με τον Μπόουιν Μα, αξιωματούχο των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην επαρχία.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους στον βόρειο και δυτικό Καναδά, όπου οι πυροσβέστες συνέχισαν το έργο της κατάσβεσης των τεράστιων πυρκαγιών.

«Τουλάχιστον 19.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Γέλοουναϊφ τις τελευταίες 48 ώρες», σχεδόν ολόκληρη η πόλη, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Σέιν Τόμσον, υπουργός Περιβάλλοντος στα Βορειοδυτικά Εδάφη, πρωτεύουσα των οποίων είναι η Γέλοουναϊφ.

Περιορισμένη η ορατότητα σε αυτοκινητόδρομο από τους πυκνούς καπνούς στην περιοχή – Reuters

Συγκεκριμένα, 15.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους οδικώς, 3.800 απομακρύνθηκαν αεροπορικώς, ενώ τουλάχιστον 300 πυροσβέστες επιστρατεύθηκαν για να καταπολεμήσουν τις φλόγες, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις σε αυτή την πολύ απομονωμένη περιοχή του καναδικού βορρά, που περιέχει τμήμα του Αρκτικού Κύκλου.

Μερικοί από τους κατοίκους που απομακρύνθηκαν, έφτασαν το βράδυ της Παρασκευής στο αεροδρόμιο του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα, περίπου 1.750 χλμ. νότια του Γέλοουναϊφ, με μικρές αποσκευές, κάποιοι με το κατοικίδιό τους.

Εκτοπισμένοι από τον καναδικό βορρά συγκεντρώθηκαν σε έναν μικρό χώρο για να καταγραφούν και να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Τουλάχιστον 40 πτήσεις που μετέφεραν περίπου 3.500 επιβάτες από το Γέλοουναϊφ έχουν προσγειωθεί στο Κάλγκαρι και η πόλη έχει διαθέσει 495 δωμάτια ξενοδοχείων για τους εκτοπισμένους, δήλωσαν οι αρχές.

Εκκενώθηκε πανεπιστημιούπολη

Η Βρετανική Κολομβία, περίπου 600 χιλιόμετρα δυτικά του Κάλγκαρι, είναι επίσης αντιμέτωπη με τις φλόγες και χρειάστηκε χθες να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι πυρκαγιές επηρεάζουν ιδιαίτερα τη Δυτική Κελόουνα (περισσότεροι από 30.000 κάτοικοι), όπου «σημαντικός αριθμός» σπιτιών κάηκε, σύμφωνα με τις αρχές.

Ενα ελάφι διασχίζει τον δρόμο στην Κελόουνα, ενώ η φωτιά πλησιάζει – REUTERS/Chris Helgren

Το πολυτελές ξενοδοχείο Lake Okanagan Resort, το οποίο στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει γνωστούς πολιτικούς όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, είναι μεταξύ των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις φλόγες.

Η κατάσταση είναι επίσης κρίσιμη στην άλλη πλευρά της λίμνης Οκανάγκαν, στην Κελόουνα (περίπου 150.000 κάτοικοι), όπου η τοπική πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, που υποδέχεται περισσότερους από 11.000 φοιτητές, είχε τεθεί υπό διαταγή εκκένωσης το βράδυ της Παρασκευής.

Ο εναέριος χώρος στην περιοχή έχει επίσης κλείσει για να βοηθηθούν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Ο Τζάστιν Τριντό ταξίδεψε το βράδυ της Παρασκευής στο Έντμοντον, περίπου 1.000 χλμ. από το Γέλοουναϊφ, όπου συναντήθηκε με εκτοπισμένους από τον βορρά σε ένα κέντρο υποδοχής.

Ο Τριντό μίλησε για «αβέβαιους και τρομακτικούς καιρούς», καθώς περισσότερες από 1.000 πυρκαγιές καταστρέφουν τη χώρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 230 στα Βορειοδυτικά Εδάφη και τουλάχιστον 370 στη Βρετανική Κολομβία. Οι 500 από αυτές είναι εκτός ελέγχου.

Ο Καναδάς έχει έρθει αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία καιρικά φαινόμενα των οποίων η ένταση και η συχνότητα αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η χώρα βιώνει μια εποχή ρεκόρ πυρκαγιών φέτος: 168.000 Καναδοί έχουν απομακρυνθεί από ολόκληρη τη χώρα και 140 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, διπλάσια έκταση από το τελευταίο ρεκόρ που χρονολογείται από το 1989.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...