1263
Ανάμεσα σε άλλα, ο Πάνος Καμμένος μίλησε για παρέμβαση Ομπάμα και Ολάντ ώστε να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ εξήγησε γιατί τα λέει όλα αυτά τώρα | ΥouTube/ΑΝΤ1

Kαμμένος: Εχει τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ο Τσίπρας έκανε τις Πρέσπες γιατί νόμιζε ότι θα πάρει το Νομπέλ Ειρήνης

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 11:19
Ανάμεσα σε άλλα, ο Πάνος Καμμένος μίλησε για παρέμβαση Ομπάμα και Ολάντ ώστε να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ εξήγησε γιατί τα λέει όλα αυτά τώρα
|ΥouTube/ΑΝΤ1

Kαμμένος: Εχει τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ο Τσίπρας έκανε τις Πρέσπες γιατί νόμιζε ότι θα πάρει το Νομπέλ Ειρήνης

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 11:19

Επειτα από ένα «διάλειμμα» –ή μια βολική εξαφάνιση– τριών ετών, ο Πάνος Καμμένος, συγκυβερνήτης κάποτε της χώρας με τους πάλαι ποτέ Ανεξάρτητους Ελληνες επί κυβέρνησης Τσίπρα και Πρώτης Φοράς Αριστερά, επανεμφανίστηκε στη δημόσια σφαίρα (είχαν προηγηθεί κάποια «χτυπήματα» μόνο, μέσω social media) με εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Αρένα».

Εκεί μίλησε για την «παγίδα» της Συμφωνίας των Πρεσπών με «δόλωμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, το Νομπέλ Ειρήνης για τον Αλέξη Τσίπρα, για το παρασκήνιο της «συνθηκολόγησης» το καλοκαίρι του 2015, αλλά και το τι οδήγησε τον άλλοτε κυβερνητικό εταίρο του στην παραίτηση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τον θριαμβευτή των εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη και, τέλος, για το δικό του μέλλον στην πολιτική και το αν σκέφτεται να επιστρέψει τέσσερα χρόνια μετά τη διάλυση των ΑΝΕΛ.

Οσον αφορά την εξαφάνισή του από πολιτικό προσκήνιο, ο Πάνος Καμμένος εξήγησε ότι από το 2019 η κατάσταση πολιτικά δεν ήταν εύκολη για τον ίδιο, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τη μία είχε απέναντί του τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε μία έντιμη συμφωνία μέχρι την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, και από την άλλη τον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – του πολιτικού του πατέρα, όπως τον αποκάλεσε, τον οποίον συμβουλευόταν συχνά.

Η «παγίδα» της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στην αναφορά του στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έφερε και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Καμμένος μίλησε για «παγίδα των Γερμανών» με «δόλωμα-δώρο» το Νομπέλ Ειρήνης.

Οπως είπε, ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα πως όσο οι ΑΝΕΛ ήταν στην κυβέρνηση, δεν θα ετίθετο ζήτημα συμφωνίας με τη γειτονική χώρα για αλλαγή ονόματος. Μάλιστα, μίλησε και για άλλο σχέδιο το οποίο είχε συζητήσει με τον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα συμφωνούσε σε επέκταση της βάσης των ΗΠΑ στο Κόσοβο με αντάλλαγμα να μην τεθεί θέμα ονόματος.

«Η συνεργασία μας με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν έντιμη μέχρι τις Πρέσπες. Εμείς είχαμε κάνει το 2014 μια συμφωνία βάσει της οποίας δεν θα άνοιγε η κυβέρνηση το θέμα των Σκοπίων. Δεν τον πίεσε η Αριστερά τον Τσίπρα για να κάνει αυτή τη συμφωνία. Τον πίεσαν η Γερμανία και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ. Με τους Αμερικανούς είχαμε συμφωνήσει πως θα υπήρχε μια τριμερής στρατιωτική συνεργασία, αλλά όχι για το όνομα. Αλλά όλα αυτά ανατράπηκαν. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια παγίδα που έθεσαν στον Τσίπρα οι Γερμανοί με δώρο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Περιέγραψε μάλιστα ότι «ένα βράδυ στη χειμερινή κατοικία του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς», βρέθηκε σε συζήτηση στην οποία οι Γερμανοί ήταν αυτοί που επέμεναν να προχωρήσει συμφωνία με τα Σκόπια και όχι οι Αριστεροί στην Ελλάδα. «Είπα τότε στον Αλέξη Τσίπρα πως εάν προχωρήσει κάτι τέτοιο, εγώ θα φύγω από την κυβέρνηση».

Οσο για το «αναγκαίο κακό» –τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε εσχάτως ο κ. Τσίπρας για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι με τέτοιες δηλώσεις έχασε κόσμο στην κάλπη ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να επαναλάβει ότι «η συνεργασία μας ήταν άριστη, με μόνη κηλίδα τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Συνθηκολόγηση» με παρέμβαση Ομπάμα και Ολάντ

Στο κομμάτι της συνέντευξης που αφορούσε εξάλλου τη 17ωρη διαπραγμάτευση που οδήγησε τελικά στο τρίτο –και αχρείαστο– μνημόνιο, ο  κ. Καμμένος υποστήριξε ότι αυτή έγινε με παρέμβαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα και τον (υπουργό Οικονομικών το επίμαχο διάστημα) Γιάνη Βαρουφάκη πριν από το Eurogroup στον 24ο όροφο ξενοδοχείου, όπου και άκουσε τις απόψεις του τότε υπουργού Οικονομικών περί εξόδου από το ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τον Πάνο Καμμένο, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει με την πρόταση Σόιμπλε και Μέρκελ για το Grexit και την παροχή βοήθειας 80 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό και παράλληλα τη μετατροπή της Ελλάδας σε «φυλακή ανθρώπων, 2.5 εκατομμυρίων ανθρώπων στα νησιά»!

Και κατά δήλωσή του, ήταν ο ίδιος που πήρε την πρωτοβουλία επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα με την ομόλογό του, Νούλαντ, ώστε να μεσολαβήσουν οι ΗΠΑ για να λήξει η διαπραγμάτευση, όπως και έγινε.

«Πράγματι ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια ο Ομπάμα μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μεσολάβησαν και έτσι έκλεισε η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Η συμφωνία έκλεισε επειδή η Ελλάδα στράφηκε στις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί. Εκανα τρία χρόνια να μιλήσω γιατί δεν ήθελα να εμπλακώ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αφού ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποσυρθεί, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να μάθει την αλήθεια», συμπλήρωσε στη διήγησή του ο Πάνος Καμμένος.

«Εχει τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Στη συνέντευξή του ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση του επί 15ετία αρχηγού του.

«Με υλικά κατεδαφίσεως δεν αλλάζεις το κόμμα, πήρε στελέχη αποτυχημένα από το ΠΑΣΟΚ», παρατήρησε χαρακτηριστικά και μίλησε για αποτυχία Τσίπρα να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψει σε ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει», εκτίμησε και παράλληλα υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε τη μεγαλύτερη [εκλογική] νίκη στη μεταπολίτευση μετά το 1974.

Οσο για το αν υπάρχει περίπτωση επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα, αρκέστηκε να πει ότι απ’ όσο τον γνωρίζει, δεν πρόκειται να κάνει τέτοια κίνηση, αλλά ακόμα και εάν συμβεί αυτό, δεν θα είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ενδεχόμενο, τέλος, δικού του comeback, o Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πολιτική: «Για εμένα η πολιτική έχει τελειώσει, υπηρέτησα 28 χρόνια βουλευτής, επτά χρόνια υπουργός, υπάρχουν νεότεροι που μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Αν μπορέσω να βοηθήσω με τη συμβολή μου, να το κάνω, αλλά έχω αποσυρθεί. Εμείς βάλαμε στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη βγάλαμε», ήταν το «χρυσό περιτύλιγμα» που επέλεξε για την επισφράγιση της οριστικής –και συνάμα βολικής– αποχώρησής του από την πολιτική σκηνή.

«Απεταξάμην» από ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδρώντας στις… διηγήσεις Καμμένου, η Κουμουνδούρου σχολίασε πως ο άλλοτε κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα «δεν έχει το δικαίωμα να κατασκευάζει σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

«Ο Πάνος Καμμένος έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιεί τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα του 2015 και τη Συμφωνία των Πρεσπών», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνέντευξη του πρώην υπουργού.

»Εχει επίσης το δικαίωμα να εμφανίζει τον εαυτό του ως αλάνθαστο πρωταγωνιστή και να κατηγορεί άλλους.

»Εκείνο που δεν έχει το δικαίωμα να κάνει είναι να κατασκευάζει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Να παραμορφώνει τα γεγονότα του χτες για να εξυπηρετήσει τις όποιες επιδιώξεις του σήμερα. Να επικαλείται ως γεγονότα δικές του κατασκευές. Και τελικά να μη δείχνει στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στην αλήθεια για την πιο δύσκολη ιστορική περίοδο της Ελλάδας τα χρόνια της μεταπολίτευσης», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ .

Η ανωτέρω ανακοίνωση ωστόσο, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Πάνο Καμμένο που αντί απάντησης πόσταρε μία φωτογραφία από τις 25 Ιουνίου του 2015, με τον ίδιο στο εστιατόριο «The Restaurant by Pierre Balthazar», παρέα με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, και τη λέξη «κρίμα» στη λεζάντα (δείτε κάτω την ανάρτηση).

«Επειδή το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταληφθεί από πρώην ΠΑΣΟΚ και με προκαλεί, την επόμενη φορά θα αναρτήσω και τα βίντεο και τα μηνύματα, ή ας ρωτήσουν τον Πρέσβη Λευτέρη Καράγιαννη και τον Νίκο Παππά …κρίμα …», ήταν η «προειδοποίηση» που συνόδευε τη φωτογραφία στην ανάρτηση Καμμένου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...