«Για τις αναπλάσεις, η Αθήνα χρειάζεται μία δομή μητροπολιτικού χαρακτήρα, που να έχει ως επίκεντρό της τον δήμο».
Αυτό τόνισε ο Γιώργος Καμίνης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου εξετάζεται το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τη δημιουργία εταιρίας αναπλάσεων για την Αθήνα. Εκεί παρέστη προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις του δήμου.
«Τελικά, ποιος αποφασίζει τι θα γίνει στην πόλη; Μπορεί να το αποφασίζει κάποιος άλλος ερήμην του δήμου;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας ότι από το 2011, που είναι δήμαρχος, βιώνει την προσπάθεια του κράτους να έχει το ένα πόδι του στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να συντονίσουν παρεμβάσεις στην Αθήνα με νομικά πρόσωπα, απέτυχαν γιατί οι εταιρείες αυτές ήταν φορείς των παθογενειών του κράτους.
«Αντί να κινηθεί προς την κατεύθυνση των πραγματικών μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση με την εταιρία που επιχειρεί να συστήσει, μας πηγαίνει προς τα πίσω σε ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι «ο δήμος Αθηναίων έχει καταθέσει στην κυβέρνηση το ολοκληρωμένο σχέδιό του για την πρωτεύουσα».
«Εχουμε καταρτίσει Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για την Αθήνα, το οποίο υπογράφεται από 17 υπουργεία, έχουμε καταθέσει σχέδιο πρότασης νόμου για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και έχουμε εξασφαλίσει 200 εκ. ευρώ για έργα στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Καμίνης, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση, όλα αυτά, κάνει ότι δεν τα ξέρει».
Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Καμίνης εξέφρασε τη ριζική αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση κρατικού οργανισμού για τις αναπλάσεις της Αθήνας.
Στη χώρα μας «αντί οι δήμοι να γίνουν μικρές κυβερνήσεις για τα ζητήματά τους, γίνεται η κυβέρνηση δήμος» αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει σ’ όλη την Ευρώπη, επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων. Επίσης, εκεί τόνισε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τον ρόλο του δήμου, είναι γραμμένο στο πόδι, με εισηγητική έκθεση ούτε μισή σελίδα».
Την ίδια ημέρα, στη συζήτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα, από τη Νέα Δημοκρατία έγινε λόγος για αυταρχική θεσμική παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ο νέος φορέας που θα διοικείται από πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο –θα επιλεγούν από το αρμόδιο υπουργείο– θα έχει τη διαχείριση του εμπορικού κέντρου της Αθήνας και των Προσφυγικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
«Με βάση ποιες μελέτες σκοπιμότητας προγραμματίζει παρεμβάσεις αυτός ο Οργανισμός; Για ποιον λόγο παρίσταται ανάγκη ύπαρξης με χωρική αρμοδιότητα μόνο στον δήμο Αθηναίων», αναρωτήθηκε ο Θανάσης Μπούρας από πλευράς ΝΔ, ενώ τόσο αυτός όσο και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων όπως ο κ. Γεωργιάδης της Ενωσης Κεντρώων, σημείωσαν ότι στην αιτιολογική έκθεση δεν τεκμηριώνεται με επάρκεια η ανάγκη ύπαρξης του νέου φορέα.
Η βουλευτής Α’ Αθήνας Ολγα Κεφαλογιάννη έκανε δριμεία κριτική και χαρακτήρισε ως οργανωμένη προσπάθεια υφαρπαγής αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενώ ρώτησε εάν θα μεταφερθούν και πόροι από τον δήμο Αθηναίων στη νέα εταιρεία. «Ο δήμος Αθηναίων μετατρέπεται σε απλός θεατής για δράσεις εντός των ορίων του», είπε η ίδια.
Για θεσμικό εξάμβλωμα έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος χαρακτήρισε «άχρηστη και αχρείαστη» την υπό σύσταση εταιρεία, «όταν θα μπορούσαν να στηριχθούν οι υπάρχοντες αυτοδιοίκητοί θεσμοί».
Οπως είπε, η ΔΗΣΥ όχι μόνο θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε οι αρμοδιότητες να πάνε στον θεσμό του Μητροπολιτικού Δήμου Αθηναίων.
Για αγνώστου προθέσεως βελτιώσεις χειρουργικής πλαστικής επέμβασης έκανε λόγο η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ, ενώ ο Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού ρώτησε εάν η νέα εταιρεία θα λειτουργεί όπως οι παλιές γνωστές ΔΕΚΟ. Οπως είπε επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία για το κόστος προσλήψεων και λειτουργίας . «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία μιας νέας κρατικοδίαιτης ΔΕΚΟ», τόνισε.
Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης όσο και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, απάντησαν στα πυρά που δέχτηκαν, επισημαίνοντας πως με την ίδρυση του νέου φορέα θα ξεπεραστεί το μεγάλο πρόβλημα συντονισμού πολλών φορέων που εμπλέκονται στην αξιοποίηση τόσο εκτάσεων, όσο και πολλών κτιρίων στο ιστορικό κέντρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News