338
Τη στιγμή που οι χώρες της Δύσης έχουν άρει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα, η Κίνα επιβάλει σκληρά lockdowns | REUTERS/Aly Song

Καμία χώρα δεν είναι έτοιμη για μια νέα πανδημία

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 19:59
Τη στιγμή που οι χώρες της Δύσης έχουν άρει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα, η Κίνα επιβάλει σκληρά lockdowns
| REUTERS/Aly Song

Καμία χώρα δεν είναι έτοιμη για μια νέα πανδημία

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 19:59

Καθόλου αισιόδοξα δεν είναι τα αποτελέσματα της μελέτης που έγινε από ομάδα ανεξάρτητων ειδικών από όλο τον κόσμο, για την παγκόσμια ανταπόκριση των χωρών στο ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, οι κυβερνήσεις δεν πήραν το μάθημα από τον κορονοϊό και δεν έχουν προετοιμάσει τα συστήματα Υγείας για την επόμενη πανδημία ή την επόμενη φάση αυτής της πανδημίας.

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν, ότι σε κάποιες χώρες οι δαπάνες που απαιτήθηκαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής βόμβας, τις έβγαλαν τελείως εκτός προϋπολογισμού και πλέον είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, από αυτήν που βρέθηκαν από το 2020.

Ακόμη δύο αρνητικά γεγονότα είναι η έλλειψη προόδου στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και η έλλειψη εμβολίων στις φτωχές χώρες, κάτι το οποίο αυτομάτως καθιστά ολόκληρο τον πλανήτη ευάλωτο, αφού η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο γεγονός, δίχως κανένα γεωγραφικό σύνορο.

Η Ελεν Κλαρκ, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής, δήλωσε ότι «σε μεγάλο βαθμό, αυτή τη στιγμή, έχουμε τα ίδια εργαλεία και το ίδιο σύστημα που υπήρχε και τον Δεκέμβριο του 2019 για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Και αυτά τα εργαλεία, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν αρκετά καλά». Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι εάν σε ένα χρόνο ξεκινούσε μια νέα πανδημία, θα είμασταν σε χειρότερη κατάσταση από το 2020, λόγω των δημοσιονομικών και ταμειακών κενών που έχει αφήσει η αντιμετώπιση του κορονοϊού στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Κι όλα αυτά, παρότι η πανδημία ακόμα δεν έχει τελειώσει, όπως τόνισε, προσθέτοντας μάλιστα πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας.

Ηθική κηλίδα στην Ιστορία

«Οι ανισότητες που αποκαλύφθηκαν από την κατανομή των εμβολίων του κορονοϊού, και τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες, ήταν μία ηθική κηλίδα στην ανθρώπινη Iστορία», σχολίασε η Τζοάνα Λιού, πρώην πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα και εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμη 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση.

Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα εργαλεία για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών θα πρέπει να είναι ευρύτερα διαθέσιμα και να μην περιορίζονται στους λίγους και έχοντες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...