914
Η Κάμαλα Χάρις στην νικητήρια ομιλία της | Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Κάμαλα Χάρις: Η γυναίκα που έχει συνηθίσει να γκρεμίζει τείχη

Εύη Ελευθεριάδου Εύη Ελευθεριάδου 8 Νοεμβρίου 2020, 12:52
Η Κάμαλα Χάρις στην νικητήρια ομιλία της
|Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Κάμαλα Χάρις: Η γυναίκα που έχει συνηθίσει να γκρεμίζει τείχη

Εύη Ελευθεριάδου Εύη Ελευθεριάδου 8 Νοεμβρίου 2020, 12:52

Η Κάμαλα Χάρις έσπασε πολλαπλά ταμπού της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας, με την ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως νικητή των προεδρικών εκλογών: έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη ασιατικής καταγωγής αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην νικητήρια ομιλία της, το βράδυ του Σαββάτου, πριν καλέσει στη σκηνή τον Τζο Μπάιντεν, η 56χρονη γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, ευχαρίστησε όλες τις Αμερικανίδες «που εργάστηκαν σκληρά για να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν το δικαίωμα του εκλέγειν για τις γυναίκες, για περισσότερο από έναν αιώνα. Απόψε, σκέφτομαι τον αγώνα τους, την αποφασιστικότητά τους και τη δύναμη του οράματός τους και στέκομαι στους ώμους τους. Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα στον Λευκό Οίκο, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία».

Ντυμένη στα λευκά, το χρώμα του κινήματος της γυναικείας χειραφέτησης, η Χάρις αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μητέρα της, Σιάμαλα Γκόπαλαν, που δεν ζει πια, η οποία το 1959 μετακόμισε στην Καλιφόρνια από την Ινδία, σε ηλικία 19 ετών, για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ: «Μπορεί να μην είχε φανταστεί αυτή τη στιγμή, αλλά πίστευε τόσο βαθιά σε μία Αμερική όπου στιγμές σαν κι αυτήν είναι πιθανές. Και την σκέφτομαι τώρα καθώς και όλες τις γενιές των γυναικών, μαύρες, Ασιάτισσες, λευκές, Λατίνες, Αυτόχθονες, οι οποίες σε όλη την ιστορία του έθνους μας έστρωσαν τον δρόμο για αυτή τη στιγμή – γυναίκες που πάλεψαν και θυσίασαν τόσα πολλά για την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη για όλους».

Λίγο πριν καλέσει στη σκηνή τον 46ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κάμαλα Χάρις απευθύνθηκε στα παιδιά της Αμερικής: «Κάθε μικρό κορίτσι που μας παρακολουθεί απόψε, βλέπει ότι αυτή είναι η χώρα των δυνατοτήτων. Και στα παιδιά, ανεξάρτητα από το φύλο σας, η χώρα μας σάς έστειλε απόψε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Να κάνετε φιλόδοξα όνειρα, να ηγηθείτε με πίστη και να δείτε τον εαυτό σας με έναν τρόπο που οι άλλοι ίσως δεν μπορούν να δουν, απλά επειδή δεν έχουν τον έχουν δει ποτέ πριν. Και εμείς θα σας χειροκροτούμε σε κάθε σας βήμα».

Ο τίτλος της αντιπροέδρου είναι μία ακόμα πρωτιά στην μακρά καριέρα της Χάρις, στην οποία έχει συνηθίσει να γκρεμίζει το ένα τείχος μετά το άλλο: ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που εξελέγη στη θέση της εισαγγελέως του Σαν Φρανσίσκο, η πρώτη γυναίκα και μαύρη που έγινε υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας και η πρώτη μαύρη γερουσιαστής από την πολιτεία. Δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι αυτή θα είναι και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γυναίκες και άντρες σε όλη τη χώρα αντέδρασαν με ενθουσιασμό και συγκίνηση στην εκλογή και την σπουδαία ομιλία της αντιπροέδρου:

«Είμαι περήφανη που η μητέρα μου και η κόρη μου το βλέπουν αυτό», είπε με δάκρυα στα μάτια, η δήμαρχος της Ατλάντα, Κέισα Λανς Μπότομς, μιλώντας στο NBC.

Ο συναγωνιστής της Χάρις, Κόρι Μπούκερ, ένας από τους μόλις τρεις μαύρους γερουσιαστές, έγραψε: «Αισθάνομαι ότι πανηγυρίζουν οι πρόγονοί μας. Για πρώτη φορά, μία Μαύρη και Ασιάτισσα γυναίκα εξελέγη αντιπρόεδρος. Η αδελφή μου έγραψε ιστορία και άνοιξε τον δρόμο για τις μελλοντικές γενιές»

O Χούλιαν Κάστρο, πρώην υπουργός Στέγασης στην κυβέρνηση του Ομπάμα, που ήταν υποψήφιος για πρόεδρος στο αρχικό στάδιο της κούρσας για τον Λευκό Οίκο, έγραψε με τη σειρά του: «Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την εκστρατεία του με ένα ρατσιστικό παραλήρημα εναντίον των μεταναστών και των έγχρωμων. Σήμερα, η Κάμαλα Χάρις, μία Μαύρη γυναίκα και κόρη μεταναστών, συνέβαλε στο να γίνει αυτός πρόεδρος μόνο μίας τετραετίας και η ίδια θα γίνει σύντομα Αντιπρόεδρος».

Η Χάρις ανεβαίνει στη σκηνή για την ομιλία της, το βράδυ του Σαββάτου

Η ηθοποιός Τζούλια Λούις-Ντρέιφους τόνισε ότι η «Κυρία Αντιπρόεδρος» δεν είναι πλέον ένας χαρακτήρας στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο.

«Είναι καταπληκτικό, μου φέρνει δάκρυα στα μάτια μου και χαρά στην καρδιά μου. Ελπίζω ότι θα εμπνεύσει τους νέους όλης της χώρας. Είμαι περήφανη για την Κάμαλα Χάρις και όλα όσα εκπροσωπεί», είπε η Σούζαν Ράις, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

 

Η οικογένεια της Κάμαλα Χάρις μπορεί να μην φαίνεται μία συνηθισμένη οικογένεια, για τις ΗΠΑ όμως, είναι ακριβώς αυτό και αντιπροσωπεύει τα πολυφυλετικά θεμέλια του αμερικανικού έθνους. Η μητέρα της ήταν μετανάστρια από την Ινδία και ο πατέρας της από την Τζαμάικα. Γνωρίστηκαν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και παντρεύτηκαν εκεί. Η Χάρις γεννήθηκε στο διπλανό Οκλαντ της Καλιφόρνιας το 1964. Η αδελφή της, Μάγια, είναι δικηγόρος, πολιτική αναλύτρια και μέλος της ομάδας που σχεδίασε την προεκλογική εκστρατεία της. Ο εβραίος σύζυγός της, Νταγκ Εμχοφ, και σύντομα, ο πρώτος στα χρονικά «Δεύτερος Κύριος», είναι δικηγόρος και έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο, τα οποία αποκαλούν την Κάμαλα «μόμαλα», γιατί δεν τους άρεσε η λέξη «μητριά». Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε ένα ραντεβού στα τυφλά, το 2013 και παντρεύθηκαν έναν χρόνο αργότερα.

Οπως αναφέρει η Guardian, στην πολύχρονη καριέρα της, η καταγωγή της Χάρις ήταν ένα θέμα που πάντα τόνιζαν τόσο οι υποστηρικτές της όσο και οι αντίπαλοί της.  Η ίδια, είχε πει σε μία συνέντευξή της, το 2019, ότι το ζήτημα την απασχόλησε ιδιαίτερα όταν έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για μία θέση δημόσιου αξιωματούχου: «Ηταν ένα από τα θέματα που με απασχόλησαν πολύ, το ότι μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία, αναγκάζεσαι να χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου με έναν τρόπο που θα χωρά σωστά μέσα σε αυτό το κουτάκι που έχουν φτιάξει οι άλλοι για σένα. Η δική μου θέση ήταν -και είναι: είμαι αυτή που είμαι. Είμαι καλά με αυτό. Ισως εσύ πρέπει να βρεις τρόπο να το αναγνωρίσεις, αλλά εγώ είμαι μία χαρά με αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...