381
Στο Χουκ οφ Χόλαντ, τμήμα της πόλεως του Ρότερνταμ, έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος τερματικός σταθμός για τα φορτηγά από τη Βρετανία. Το μήνυμα των τελωνειακών, σαφές | REUTERS/Piroschka van de Wouw

«Καλωσήρθατε στο Brexit»: Ολλανδοί τελωνειακοί κατάσχουν τα σάντουιτς βρετανών οδηγών!

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 13:16
Στο Χουκ οφ Χόλαντ, τμήμα της πόλεως του Ρότερνταμ, έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος τερματικός σταθμός για τα φορτηγά από τη Βρετανία. Το μήνυμα των τελωνειακών, σαφές
| REUTERS/Piroschka van de Wouw

«Καλωσήρθατε στο Brexit»: Ολλανδοί τελωνειακοί κατάσχουν τα σάντουιτς βρετανών οδηγών!

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 13:16

Οι μετασεισμοί του Brexit οδηγούν σε υπερβολές. Νόμιμες υπερβολές, αλλά πάντα υπερβολές. Και θύματά τους δεν είναι οι φυσικά ηγεσίες που οδήγησαν το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτήν την ιστορική υποχώρηση με την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση ύστερα από 48 χρόνια, αλλά οι απλοί εργαζόμενοι.

Το βράδυ της Δευτέρας, η ολλανδική τηλεόραση έδειξε στιγμιότυπα κατά τα οποία ολλανδοί αξιωματούχοι εμφανίζονταν να κατάσχουν σάντουιτς με κρέας από βρετανούς οδηγούς, που έφτασαν μέσω οχηματαγωγών στην Ευρώπη.

Οπως εξήγησε ο Guardian, οι κατασχέσεις πραγματοποιούνται με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει για το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου από την Πρωτοχρονιά: οι κανονισμοί μετά το Brexit απαγορεύουν τις εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, από μεμονωμένα άτομα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το περιστατικό που έδειξε η ολλανδική TV σημειώθηκε στο λιμάνι του Χουκ οφ Χόλαντ στο Ρότερνταμ, όπου έχει ήδη δημιουργηθεί ένας τεράστιος τερματικός σταθμός για τα φορτηγά που καταφθάνουν από τη Βρετανία, ώστε να υποστούν τους ελέγχους. Με την έξοδό της από την ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο απώλεσε μια από τις θεμελιώδεις πρόνοιες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.

Στο βίντεο, οι αξιωματούχοι εμφανίζονται να εξηγούν στους έκπληκτους οδηγούς αυτοκινήτων και φορτηγών ότι «δεν μπορούν πια να φέρνουν συγκεκριμένα φαγητά την Ευρώπη, όπως κρέας, λαχανικά και ψάρια».

Σε έναν οδηγό, ο οποίος είχε τυλίξει σάντουιτς σε αλουμινόχαρτο και ρώτησε αν μπορεί να πετάξει το κρέας και να κρατήσει το ψωμί, ένας αξιωματούχος του απάντησε: «Oχι, όλα θα κατασχεθούν. Καλώς ήρθατε στο Brexit, κύριε, λυπάμαι».

Σε σχετική οδηγία προς τους επαγγελματίες οδηγούς αναφέρεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 και με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, απαγορεύεται να φέρνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κομισιόν έχει η εξηγήσει ότι η απαγόρευση αυτή ήταν απαραίτητη, καθώς κρέας και γαλακτοκομικά μπορούν να περιέχουν μικρόβια που προκαλούν ασθένειες στα ζώα, όπως ο αφθώδης πυρετός ή η πανώλη των χοίρων.

Τα ολλανδικά τελωνεία δημοσίευσαν επίσης μια φωτογραφία με τρόφιμα, ανάμεσά τους δημητριακά για πρωινό και πορτοκάλια, τα οποία είχαν κατασχεθεί.

«Από την 1η Ιανουαρίου, δεν μπορείτε απλώς να φέρνετε περισσότερο φαγητό από το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στη σχετική λεζάντα. «Προετοιμαστείτε, λοιπόν, εάν ταξιδεύετε στην Ολλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, και διαδώστε την είδηση. Έτσι αποφεύγουμε τη σπατάλη τροφίμων και διασφαλίζουμε από κοινού την επιτάχυνση των ελέγχων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...