463
Η αναμνηστική φωτογραφία Ιμάμογλου - Μπακογιάννη κατά την επίσκεψη στο Φανάρι και τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη | Facebook/Κώστας Μπακογιάννης

«Καλώς ήρθες φίλε Κώστα»: Ιμάμογλου και Μπακογιάννης μαζί στο Φανάρι [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 14:35
Η αναμνηστική φωτογραφία Ιμάμογλου - Μπακογιάννη κατά την επίσκεψη στο Φανάρι και τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
|Facebook/Κώστας Μπακογιάννης

«Καλώς ήρθες φίλε Κώστα»: Ιμάμογλου και Μπακογιάννης μαζί στο Φανάρι [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 14:35

Το Φανάρι επισκέφθηκαν το πρωί της Παρασκευής ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, όπου και έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο δημάρχων, καθώς και για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιούν από κοινού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υποδεχόμενος τους κ.κ. Μπακογιάννη και Ιμάμογλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το Πατριαρχείο μας πάντοτε αισθάνεται ότι είναι μία γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι γέφυρα ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης για την ευτυχία των κατοίκων των δύο πόλεων και των δύο χωρών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης,  θέλησε να υπογραμμίσει ότι η επίσκεψη στο Φανάρι μαζί με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης στέλνει «ένα μήνυμα με πολλούς συμβολισμούς, αλλά και ένα μήνυμα ουσίας. Ενα μήνυμα για το χθες το σήμερα, το αύριο».

«Η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι αδιαπραγμάτευτη»

«Και τιμά ιδιαίτερα, τον φίλο και συνάδελφο ότι είμαστε εδώ μαζί. Είναι πραγματικά ευλογία για την Κωνσταντινούπολη ότι είναι η αδιαπραγμάτευτη έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι ένα δώρο της ιστορίας που ενισχύει την συνομιλία των πολιτισμών, ενδυναμώνει τις διαθρησκευτικές σχέσεις και εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Και ασφαλώς το Πατριαρχείο είναι μια κιβωτός αγάπης, ελπίδας και δύναμης για όλους. Έλληνες και Τούρκους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους», πρόσθεσε ο κ. Μπακογιάννης.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι κιβωτός αγάπης και ελπίδας για όλους. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο χτίζει γέφυρες και γκρεμίζει τοίχους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη του τιμή να φιλοξενεί τον φίλο του Κώστα – όπως αποκάλεσε τον δήμαρχο Αθηναίων- στην Κωνσταντινούπολη, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε με τη σειρά του:

«Ζω την πολύ μεγάλη τιμή να ξεκινώ την ημέρα μου ενώπιον του Παναγιώτατου Πατριάρχη. Σήμερα, πρώτα ο θεός, θα ζήσουμε μια ωραία ημέρα Αθήνας-Κωνσταντινούπολης. Με το Δήμαρχο της Αθήνα θα επισκεφθούμε και θα απολαύσουμε μαζί τα ωραία μέρη της Κωνσταντινούπολης. Όπως προανέφερε και ο Πατριάρχης, πιστεύω πως μαζί θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την ιστορική ευθύνη, προκειμένου να χτίσουμε την ωραία γέφυρα ειρήνης Αθήνας-Κωνσταντινούπολης που είναι γεμάτη με όμορφα αισθήματα. Αποτελεί για εμάς μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός μια αρχαία πόλη, όπως η Κωνσταντινούπολη, να βρίσκεται σε ιστορική συνύπαρξη με την Αθήνα, μια συνύπαρξη που διαρκεί για χιλιετίες. Είμαι σίγουρος πως σε κάθε τομέα θα φέρουμε την τοπική αλλά και την κάθε ευθύνη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μεταξύ των δύο πόλεων. Πιστεύω πως θα είναι μια όμορφη ημέρα και ένα ωραίο ξεκίνημα. Ελπίζω πως από εδώ και πέρα με βάση τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών  θα είναι πολύ καλές».

Αμέσως μετά την επίσκεψη στο Φανάρι, οι κ.κ. Ιμάμογλου και Μπακογιάννης είχαν συνάντηση στο δημαρχείο Κωνσταντινούπολης κατά την οποία υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο δήμων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...