500
Οι αρμόδιοι καλούν τους γονείς να εμβολιάσουν επειγόντως τα παιδιά τους και με τις δύο απαιτούμενες δόσεις κατά της ιλαράς | Shutterstock

Καλπάζει η ιλαρά στην Ευρώπη – 40 φορές πάνω τα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2024, 19:31
Οι αρμόδιοι καλούν τους γονείς να εμβολιάσουν επειγόντως τα παιδιά τους και με τις δύο απαιτούμενες δόσεις κατά της ιλαράς
|Shutterstock

Καλπάζει η ιλαρά στην Ευρώπη – 40 φορές πάνω τα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2024, 19:31

Η ιλαρά εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη την Ευρώπη με 40πλάσια αύξηση των κρουσμάτων το 2023 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι αρμόδιοι του ΠΟΥ ανακοίνωσαν ότι υπήρξε μια «ανησυχητική αναζωπύρωση» του ιού σε όλη την ήπειρο, προσθέτοντας ότι 42.200 κρούσματα αναφέρθηκαν πέρυσι, σε σύγκριση με 941 κρούσματα το 2022.

Μάλιστα, η εξάπλωση της ιλαράς είχε «επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες» στην Ευρώπη, επιφέροντας τον θάνατο σε πέντε παιδιά και στέλνοντας 21.000 στο νοσοκομείο.

Η Βρετανία βιώνει το μεγαλύτερο ξέσπασμα ιλαράς από τη δεκαετία του 1990 και οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι «ο χρόνος τρέχει» για να εμβολιαστούν τα παιδιά πριν υπάρξουν θάνατοι.

Οι βρετανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι η ασθένεια είχε εξαλειφθεί από τη χώρα το 2017, αλλά η πτώση των ποσοστών εμβολιασμού από τότε είχε ως αποτέλεσμα να επανεμφανιστεί ως σημαντική απειλή για τα παιδιά.

Η πρόσληψη του εμβολίου της δεύτερης δόσης MMR έχει πέσει στο 85% στην Αγγλία, με 3,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 16 ετών να είναι ευάλωτα στη νόσο, η οποία μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής στον εγκέφαλο.

Αυτό το μοτίβο της μειωμένης πρόσληψης εμβολίων αντικατοπτρίζεται σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς εκατομμύρια παιδιά έχασαν τις δόσεις τους λόγω της αναστάτωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε: «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία των παιδιών από αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη ασθένεια. Απαιτούνται επείγουσες προσπάθειες εμβολιασμού για να σταματήσει η μετάδοση και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση. Είναι ζωτικής σημασίας όλες οι χώρες να είναι προετοιμασμένες ώστε να ανιχνεύουν γρήγορα και να αντιδρούν έγκαιρα σε κρούσματα ιλαράς, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο προς την εξάλειψη της νόσου».

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι, εκτός από την πτώση της αφομοίωσης των εμβολίων, περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό μετά την πανδημία, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασυνοριακής μετάδοσης της νόσου και εξάπλωσης εντός των κοινοτήτων.

Το μεγαλύτερο ξέσπασμα ιλαράς σημειώθηκε στο Καζακστάν, το οποίο ανέφερε πέρυσι 13.677 κρούσματα. Εκεί νοσηλεύονται 2.167 παιδιά με ιλαρά και οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι 27 από αυτά βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Για τη μέγιστη δια βίου προστασία απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου MMR, με την πρώτη δόση να χορηγείται γύρω στα πρώτα γενέθλια του παιδιού και τη δεύτερη σε ηλικία τριών ετών και τεσσάρων μηνών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κηρυχθεί εθνικός συναγερμός υγείας εξαιτίας της επιδημίας ιλαράς τις τελευταίες εβδομάδες, με τα περισσότερα κρούσματα να έχουν σημειωθεί στο Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από την 1η Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 216 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 103 πιθανά κρούσματα στο Γουέστ Μίντλαντς.

Αυτή την εβδομάδα, το βρετανικό ΕΣΥ στέλνει επιστολές στους γονείς των ανεμβολίαστων παιδιών και δημιουργεί κλινικές εμβολιασμού για να στοχεύσει σε κοινότητες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ιδίως σε περιοχές όπου διαμένουν εθνικές μειονότητες.

Την Τρίτη, οι επικεφαλής των δημοτικών συμβουλίων και οι διευθυντές δημόσιας υγείας σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία κάλεσαν τους γονείς να διασφαλίσουν επειγόντως ότι τα παιδιά τους είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου MMR, ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας μεγάλης εθνικής επιδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...