566
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη Bild στα τέλη Μαΐου. Εκτοτε άλλαξαν πάρα πολλά | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Καλοκαιρινές αναταράξεις στο σχέδιο κανονικότητας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 07:15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη Bild στα τέλη Μαΐου. Εκτοτε άλλαξαν πάρα πολλά
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Καλοκαιρινές αναταράξεις στο σχέδιο κανονικότητας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 07:15

Ηταν μόλις ενάμιση μήνα πριν, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με συντάκτες της Bild στον «Διόνυσο», με φόντο την Ακρόπολη, προέβλεπε για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ένα καλοκαίρι που θα μοιάζει με κανονικό και απηύθυνε κάλεσμα στους γερμανούς τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας —«καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα μέτρα καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται. Και η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Επομένως, θα υπάρχει μουσική όταν έρθουν οι τουρίστες», έλεγε μεταξύ άλλων. Ομως έκτοτε πολλά άλλαξαν και κυρίως ήρθε στη ζωή μας η μετάλλαξη Δέλτα και η ταχύτερη διασπορά του ιού ακόμα και σε εμβολιασμένους, με αποτέλεσμα ο θερινός σχεδιασμός της κυβέρνησης να… πέφτει σε «σαμαράκια» και όλο και λιγότεροι να μιλούν πια για «κανονικό» καλοκαίρι.

Η αρχή έγινε με τις πρώτες τοπικές παρεμβάσεις στη Μύκονο, όπου έκλεισε η μουσική σε όλο το νησί και επανήλθε η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, μετά τη 01:00. Oπως εξήγησε αρμόδιος παράγοντας, η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να κλείσει τη Μύκονο, σε μια κίνηση με διεθνή αντανάκλαση και αρνητική δημοσιότητα στα πέρατα του κόσμου. Η κατάσταση, όμως, στο «διαμάντι» του τουριστικού στέμματος της χώρας επέβαλε τη λήψη μέτρων, προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει εντελώς.

Οπως είναι φυσικό, η Μύκονος έσπασε το ταμπού των τοπικών παρεμβάσεων, όπου παρατηρείται έξαρση. Αρμόδια πηγή ανέφερε στο Protagon ότι, αυτή τη στιγμή, δεν προκύπτει η ανάγκη παρέμβασης σε άλλες περιοχές, ούτε στην Πάρο ή στη Σαντορίνη, τουλάχιστον άμεσα. Η επιλογή, όμως, είναι στο τραπέζι. Κατά τόπους, η όποια παρέμβαση θα είναι προσαρμοσμένη στα εκάστοτε δεδομένα.

Νέο στοιχείο στο κυβερνητικό οπλοστάσιο είναι η προοπτική επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως συνωστισμού —μέτρο που κατά κάποιους κακώς αποσύρθηκε ούτως ή άλλως, καθώς εξέπεμψε ένα μήνυμα γενικευμένης χαλάρωσης και πως ουσιαστικά ξεμπερδέψαμε με την πανδημία.

Κατά τα άλλα, αξιολογούνται η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα και τις 06:00 π.μ. και βεβαίως το «σιωπητήριο» στη μουσική για τα καταστήματα εστίασης. Ακόμα, η αναστολή πάσης φύσεως εκδηλώσεων, θεαμάτων, πανηγυριών, αλλά ακόμα και θρησκευτικών λειτουργιών και ο περιορισμός των εκκλησιαστικών μυστηρίων. Παράλληλα, μια ακόμα επιλογή είναι ο εκ νέου περιορισμός και των επιτρεπόμενων ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση που επικρατεί επιδημιολογικά, αλλά και η προοπτική ευρείας διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα στα σχολεία από το ερχόμενο φθινόπωρο μπορεί να φέρει και προσθήκες στο σχέδιο υποχρεωτικών εμβολιασμών που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση. Αυτές τις μέρες θα έρθει στη Βουλή η ρύθμιση για τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας και στους υγειονομικούς. Επόμενοι υποψήφιοι είναι οι εκπαιδευτικοί, μιας και η κυβέρνηση αποσκοπεί στην επαναλειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων με διά ζώσης παρουσία από Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή, η εμβολιαστική κάλυψη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς είναι στο 75%, όμως η προοπτική ευρύτερης διασποράς της Δέλτα ανάμεσα στα παιδιά δημιουργεί νέα δεδομένα. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον των γονέων για εμβολιασμό των παιδιών 15-17 ετών, για τα οποία η πλατφόρμα άνοιξε το απόγευμα της Πέμπτης, είναι πενιχρό, με λίγο πάνω από 15.000 ραντεβού να έχουν κλειστεί.

Αν κάτι παραμένει σταθερό, πάντως, είναι το πάγιο μήνυμα κυβερνητικών στελεχών ότι ένα γενικευμένο και οριζόντιο lockdown δεν είναι στα σχέδια και ότι θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό. Αυτό, από την άλλη, δεν σημαίνει ότι το σχέδιο που είναι σήμερα επί τάπητος είναι ίδιο με αυτό που ήταν στα σκαριά στο τέλος Μαΐου. Οσο για τις βεβαιότητες, και αυτές δοκιμάζονται σκληρά στο πεδίο του ιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...