1305
Ο Χρήστος Καλογρίτσας στην παρουσία του τη Δευτέρα στην Προανακριτική | ΙΝΤΙΜΕnews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Καλογρίτσας, η συνέχεια: «Εδωσα €3 εκατ. για Documento – Γράφε για τη Μαρέβα μου έλεγαν»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 17:10
Ο Χρήστος Καλογρίτσας στην παρουσία του τη Δευτέρα στην Προανακριτική
|ΙΝΤΙΜΕnews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Καλογρίτσας, η συνέχεια: «Εδωσα €3 εκατ. για Documento – Γράφε για τη Μαρέβα μου έλεγαν»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 17:10

Νέα SMS τα οποία αντάλλασσε με τον Νίκο Παππά την περίοδο της προετοιμασίας για τη δημιουργία του SYRIZA TV, παρουσίασε στη συνέχεια της κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο Χρήστος Καλογρίτσας, που μεταξύ άλλων μίλησε για τις συνεννοήσεις εξασφάλισης της εγγυητικής από τους Χούρι της CCC, τις χρηματοδοτήσεις -φανερές και υπόγειες- για τα άλλα εκδοτικά εγχειρήματα της Πρώτης Φοράς Αριστερά (Πρώτη, Documento), αλλά και τον ρόλο του κύπριου δικηγόρου και στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά, Αρτέμη Αρτεμίου.

Τέλος ο άλλοτε «κόκκινος» εργολάβος μίλησε για τους λόγους που τον έφεραν στην «πόρτα της εξόδου», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι από του είχαν ασκηθεί πιέσεις από το Μαξίμου να γράφει στα χρηματοδοτούμενο από τον ίδιο έντυπα, για τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και την διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Λίνα Νικολοπούλου.

Πιο αναλυτικά:

Για Μαρινάκη και άλλους

Πλεύρης: Εκτός από Κοντομηνά και Μαρινάκη συναντήσατε κι αλλά πρόσωπα κατ’ εντολη Νίκου Παππά;

Καλογρίτσας: Με έστελναν. Δεν πήγαινα. Είδα κι αλλά πρόσωπα. Τον κύριο Μαρινάκη δεν τον είχα δει ποτέ. Πρώτη φορά τον είδα εκεί. Είδα πολλά… Είδα άλλους επιχειρηματίες… Μου είπε ο Μαρινάκης πως «ήμουν στο Μαξίμου το μεσημέρι και μίλησα με τον Νίκο για το θέμα». Αυτό έγινε την ημέρα που είδα τον κύριο Μαρινάκη.

Για τον Αρτεμίου

Καλογρίτσας: Να σας πω και για τον Αρτεμίου. Είχαμε κάνει αρκετά ραντεβού. Κι από αυτή την πλευρά είχαμε πει πως θα μπορούσαμε να τα βρούμε τα χρήματα. Ναι. Είχα δει τον κύριο Αρτεμίου.

Πλεύρης: Άρα η οποία συνεννόηση με τον κύριο Μαρινάκη έγινε μεταξύ Μαρινάκη και Παππά κι εσείς εκτελούσατε απλά εντολές;

Καλογρίτσας: Σας το είπα. Εγώ υπάκουα τυφλά. Έδωσα το όνομα μου. Αυτά. Ήμουν ένα άγραφο sms – email. Αυτό ήμουν. Αντί να το στείλουν χρησιμοποιούσαν εμένα. 100% ο Παππάς είχε πει πως δεν υπάρχει συμφωνία, όταν δεν υπήρξε.

 Ο Αρτεμίου πίσω από το «κωδικοποιημένο» Α2

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο Χρήστος Καλογρίτσας υποστήριξε ότι ο Αρτέμης Αρτεμίου είχε γνώση του «εγχειρήματος» και λειτουργούσε μαζί με τον πρώην υπουργό Επικρατείας, ενώ άφησε να εννοηθεί πως πίσω από το Α2 στο σημειωματάριο του κρύβεται ο Αρτέμης Αρτεμίου.

Μαρκόπουλος: Ξεκαθαρίστε κύριε Καλογρίτσα. Ο Α2 είναι αυτός που είπατε πριν; Ο Αρτέμης Αρτεμίου;

Καλογρίτσας: Ήμασταν σε συζητήσεις με τους Άραβες για τα χρήματα που θα έμπαιναν. Χρειαζόμασταν λεφτά τότε. 25 εκατ. ευρώ εμείς, 25 εκατ. ευρώ. Ο Αρτεμίου ήταν σε επικοινωνία.

Τσαβδαρίδης: Είπατε καθαρά πως ο Α2 ήταν ο Αρτεμίου.

Καλογρίτσας: Αρτεμίου , Αθανάσιου πολλά μπορεί…

Μαρκόπουλος: Το είπατε κύριε μάρτυρα. Αρτεμίου. Μην τα αλλάζετε.

Τσαβδαρίδης: Το είπε καθαρά!

Την προηγούμενη εβδομάδα ο μάρτυρας είχε καταθέσει λεπτομέρειες για τον κωδικό Α2 που έχει σημειώσει στην ατζέντα του.

Καλογρίτσας: Όταν δεις το σημειωματάριο μου και τον κωδικό Α2, που είναι ένας με όνομα κι επώνυμο που άρχιζε από Α θα σας πω!

Πλεύρης: Ο κύριος Αρτεμίου έλεγε πως θα έβαζε ο ίδιος λεφτά ή για λογαριασμό τρίτων;

Καλογρίτσας: Ήταν ο Αρτεμίου, ο ίδιος ο κύριος Παππάς. Είχε τον τρόπο λόγω των επαφών του να φέρει λεφτά. Ο Αρτεμίου έλεγε πως 99% είχαν τα χρήματα και ο Παππάς έλεγε 100%. Τελικά δεν ευδοκίμησαν τα παραπάνω. Μάλιστα την τελευταία Κυριακή με φώναξαν σε ένα σπίτι με τέσσερα πέντε άτομα. Συζητούσαν για το θέμα του, αν θα καταστρεφόμουν ή όχι χωρίς εμένα. Θυμάμαι μια γυναίκα. Ήταν ο Νίκος Παππάς και κάποιοι άλλοι. Η ομάδα του Νίκου και κάποιοι άλλοι. Είπαν πάμε να βρούμε τα χρήματα. Είπαν κάποια ονόματα επιχειρηματιών …δεν ήμουν εγώ στην ομάδα αυτή. Ήμουν πιο πέρα.

Με αφαίρεσαν από τη συζήτηση και θεώρησα πως με προσέβαλαν για αυτό. Το βράδυ υπογράφηκε η επιστολή αποχώρησης μου από το εγχείρημα. Την συνέταξε ο Παππάς και η ομάδα του. Όχι εγώ. Διαφώνησα μάλιστα επειδή είχα κάποιες προσωπικές αναφορές όμως μου είπαν «ή έτσι ή φεύγεις από εδώ». Με εκβίασαν. Και τελικά είπα «οκ έτσι».

Τη βραδιά αυτή περνούσα μεγάλη στεναχώρια. Ήταν και η γυναίκα μου. Μετά από αυτό με διώξανε. Μου δώσανε το Φιλί του Ιούδα και με διώξανε.

Πλεύρης: Από άλλο τρόπο να αποτυπώνονται έχετε στοιχεία; Υπάρχει κάτι ενδεικτικό;

Καλογρίτσας: Έχω μια γραμματέα 40 χρόνια που όμως τώρα δεν μπορεί. Αποτυπώνονται όμως.

Τα SMS με Παππά για την εγγυητική

Σε ένα από τα μηνύματα προς τον Νίκο Παππά που παρουσίασε, ο Χρήστος Καλογρίτσας ζητεί από τον πρώην υπουργό να επικοινωνήσει με τον Σάμερ Χούρι να πιέσει στο Λονδίνο «να το στείλουν κατά προτεραιότητα γιατί είναι για την ελληνική κυβέρνηση»! Μετά μίλησαν μαζί στο τηλέφωνο.

kalogritsas_proanakritiki
 
Τα 3 εκατ. ευρώ για Documento 

Καλογρίτσας: Μετά μου λέει ο Νίκος «πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα».

Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως «αφού δεν υπάρχει το όνομα σου στην τηλεόραση να μπεις».

Μπήκα τελικά. Για το Documento δάνεισα χρήματα. Το χρηματοδότησα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν. Το λογιστήριο έχει αποδείξεις για 2,9 εκατ. ευρώ. Όπως όλοι ξέρετε όμως για τέτοια εγχειρήματα υπάρχουν και κάποια χρήματα «απ’ έξω». Το λογιστήριο τα έχει όλα αυτά. Επιβεβαιώνω πως έδωσα 3 εκατ. δανεικά.

 Πλεύρης: Σας ζήτησε ο κύριος Παππάς να φύγετε από το Documento;

 Καλογρίτσας: Ναι. Μου ζήτησε η ομάδα να φύγω. Θα διαβάσω κι άλλο sms με Παππά. Μα ρωτάει στις 19 Γενάρη 2017. «Τι έγινε με εφημερίδα»; «Νίκο μου όλα καλά». Παππάς: «περί κλεισίματος ακούω. ΠΡΟΣΕΞΕ»! «Νοικοκύρεμα. Όχι κλείσιμο» απαντώ. «Με το ΠΡΟΣΕΞΕ τι εννοείς»;

 Καλογρίτσας: Για τη εφημερίδα DOCUMENTO υπογράψαμε χαρτιά. Το χρηματοδότησα. Έχω τιμολόγια.

 Πλεύρης: Έχετε δώσει αφανή χρήματα;

Καλογρίτσας: Προφανώς δίναμε!

Πλεύρης: Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο κύριος Παππάς ή ο κύριος Βαξεβάνης;

Καλογρίτσας: Ο Ν. Παππάς. Για τις χρηματοδοτήσεις. Eλεγε ο Βαξεβάνης χρειάζομαι αυτά, κι ο Παππάς ενεργούσε. Μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές. Σιγά μην έπαιρνα από τον Βαξεβάνη. Ο Παππάς ήταν από πίσω. Υπάρχουν χαρτιά για αυτά. Από την πρώτη ημέρα που με φωνάξανε έως και που με διώξανε υπάρχουν έγγραφα.

«Με πίεσαν να γράψω για τη Μαρέβα»

Aναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους αποχώρησε, ο Χρήστος Καλογρίτσας υποστήριξε ότι   του ασκήθηκαν πιέσεις να αρχίσει να γράφει «κουτσομπολιά και αποκαλύψεις» για τη σύζυγο του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και τη σύζυγο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου.

 Καλογρίτσας: Κάποια στιγμή διαφώνησα με τη γραμμή και είπα δεν θέλω να συνεχίσω γιατί θέλαμε να μπλέξουν τον γιο μου. Όταν είχα την «Πρώτη» έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμής. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως.

Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση είδα ότι έμπαιναν οι γυναίκες, όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνων πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα.

ΝΔ: Τέσσερα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Σε συνέχεια της κατάθεσης Καλογρίτσα η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί εκ νέου συγκεκριμένες απαντήσεις για τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ της  Documento όπως και για τον ρόλο Αρτεμίου στην υπόθεση, ως στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς έχει αναλυτικά ως εξής:

«Από το 2017 βουλευτές της ΝΔ κατέθεταν ερωτήσεις στη Βουλή για την προέλευση των χρημάτων της εφημερίδας Documento.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ φυσικά σιωπούσε.

Ο κ. Καλογρίτσας, στη διάρκεια της κατάθεσής του στη Βουλή, ανέφερε με λεπτομέρειες ότι, κατόπιν εντολών του κ. Παππά αφού ναυάγησε το σχέδιο για δημιουργία “Syriza Channel”, τα 3 εκατομμύρια ευρώ πήγαν για τη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ-εφημερίδας και συγκεκριμένα της εφημερίδας Documento, η οποία εκτός των άλλων υπηρεσιών στο κόμμα, θα αναλάμβανε και τις επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και των συζύγων τους.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο κ. Καλογρίτσας έπαιρνε εντολές μόνο από τον κ. Παππά και όταν διαφώνησε για τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις του “Syriza press” σε βάρος συζύγων πολιτικών αντιπάλων του επιβλήθηκε να αποχωρήσει λαμβάνοντας απειλητικά μηνύματα από τον κ. Παππά, όπως ο ίδιος επικαλέστηκε.

Ποια ήταν η διαδρομή των 3 εκατομμυρίων ευρώ;

Πώς ένας εργαζόμενος σε μια εφημερίδα, στην οποία έχουν καταλήξει 3 εκατομμύρια, γίνεται στη συνέχεια ιδιοκτήτης;

Ποιος ο ρόλος του κ. Αρτέμη Αρτεμίου στην αναζήτηση χρημάτων για τη δημιουργία του Syriza Channel;

Είναι πράγματι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου το ίδιο ακριβώς πράγμα;

Οφείλονται απαντήσεις, τις οποίες οι εμπλεκόμενοι μέχρι σήμερα έχουν κάνει οτιδήποτε για να αποφύγουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...