368
Σαφης στις δηλώσεις του ο Ζοζέπ Μπορέλ για τις προσδοκίες των Βρυξελλών από την παρουσία Φινταν στην άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ | REUTERS/Francesco Guarascio/File Photo

«Καλό είναι για την Τουρκία…»: Ο Μπορέλ καλωσόρισε τον Φιντάν στις Βρυξέλλες με… συστάσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 10:59
Σαφης στις δηλώσεις του ο Ζοζέπ Μπορέλ για τις προσδοκίες των Βρυξελλών από την παρουσία Φινταν στην άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ
|REUTERS/Francesco Guarascio/File Photo

«Καλό είναι για την Τουρκία…»: Ο Μπορέλ καλωσόρισε τον Φιντάν στις Βρυξέλλες με… συστάσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 10:59

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες -μετά από πέντε χρόνια «πάγου» στις ευρωτουρκικές σχέσεις- εξέφρασε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ευρωτουρκικά ζητήματα.

Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ο υπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της  ΕΕ σημείωσε το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια που προσκαλείται τούρκος ΥΠΕΞ στην άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ομόλογών του και  ευχαρίστησε όλους όσους επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση.

«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις των κρατών-μελών μας – της Κύπρου – που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Ζοζέπ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να λύσουμε την κατάσταση είναι ο διάλογος.

Ο Χακάν Φιντάν έχει προσκληθεί στο γεύμα εργασίας των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στο περιθώριο θα έχει διμερείς συνομιλίες με ευρωπαίους ομολόγους του, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης (περισσότερα εδώ).

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα είναι θετικές ως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχει η ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία. «Αυτή είναι μια καλή πρωτοβουλία. Όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο και καλή θέληση», ήταν η εκτίμησή του.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι στο Κυπριακό ο Χακάν Φινταν αναμένεται να επαναλάβει τη γνωστή θέση της Αγκυρας (περί της -απαράδεκτης- λύσεως των δύο κρατών), κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά, στη συνάντηση που θα έχει με τον έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, στο περιθώριο της συνόδου.

Στα ευρωτουρκικά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Φιντάν θα εξηγήσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τη σημασία της συνεργασίας Τουρκίας-ΕΕ για την αντιμετώπιση των περιφερειακών και παγκόσμιων απειλών.

Θα μεταφέρει επίσης στους συνομιλητές του την προσδοκία της Αγκυρας να υπάρξει βούληση για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα εξηγήσει τις προτεραιότητες της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη βαρύτητα έχει για την Τουρκία ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ενωσης και η εξάλειψη των προβλημάτων που σχετίζονται με τις θεωρήσεις για τη διατήρηση των εμπορικών, πολιτιστικών, ακαδημαϊκών και ανθρωπιστικών δεσμών με την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...