669
Η Ελένη Κουναλάκη μιλάει σε εκδήλωση υπέρ των αμβλώσεων, στην Καλιφόρνια | Mark Rightmire/MediaNews Group/Orange County Register via Getty Images

Εleni Kounalakis for Governor: μια Ελληνοαμερικανίδα για την Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 17:54
Η Ελένη Κουναλάκη μιλάει σε εκδήλωση υπέρ των αμβλώσεων, στην Καλιφόρνια
|Mark Rightmire/MediaNews Group/Orange County Register via Getty Images

Εleni Kounalakis for Governor: μια Ελληνοαμερικανίδα για την Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 17:54

Την απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ανακοίνωσε η ελληνοαμερικανίδα αν. κυβερνήτης της Πολιτείας, Ελένη Κουναλάκη.

«Θέτω υποψηφιότητα για να γίνω η επόμενη κυβερνήτης της σπουδαίας Πολιτείας της Καλιφόρνιας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η 57χρονος πολιτικός των Δημοκρατικών. Αν τα καταφέρει, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τη θέση αυτή στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη και πιο πλούσια Πολιτεία των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή της στο Politico, η Κουναλάκη έθεσε κοινωνικά θέματα, όπως η έλλειψη στέγασης, οι οικονομικές ανισότητες, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, θέματα ψυχικής υγείας και την ραγδαία αύξηση των θανάτων από φαιντανύλη στην Καλιφόρνια, ως τα σημαντικότερα ζητήματα που θα την απασχολήσουν αν κερδίσει τις εκλογές.

«Ως περήφανη μητέρα, κόρη, συνήγορος και ηγέτης, γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Καλιφορνέζοι και έχω την εμπειρία και την τόλμη να φέρω ουσιαστική αλλαγή στην αγαπημένη μου Πολιτεία. Θα αγωνιστώ σθεναρά για να οικοδομήσω ένα μέλλον όπου όλοι, ανεξαρτήτως φυλής, τάξης ή μεταναστευτικού καθεστώτος, θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες που είχαμε εγώ και η οικογένειά μου» τόνισε η ομογενής πολιτικός.

«Είμαι περήφανη κόρη της Καλιφόρνιας και η ιστορία της οικογένειάς μου είναι γνωστή στην Πολιτεία μας. Μεγάλωσα ως κόρη έλληνα μετανάστη (του Αγγελου Τσακόπουλου) και όπως πολλές άλλες οικογένειες, είχαμε ένα ταπεινό ξεκίνημα. Στα αδέλφια μου και σε μένα υπενθυμίζαμε καθημερινά πόσο τυχεροί ήμασταν που είχαμε τις ευκαιρίες που προσφέρει αυτή η χώρα» σημείωσε.

«Ως έφηβος, ο πατέρας μου άρχισε να δουλεύει στα χωράφια και αργότερα ως σερβιτόρος στην έπαυλη του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας. Δεν ξέραμε ότι μόλις μια γενιά αργότερα θα υπηρετούσα ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται αντικυβερνήτης στο ίδιο μέρος όπου ο πατέρας μου ξεκίνησε το αμερικανικό του όνειρο» έγραψε. «Τώρα, διεκδικώ να γίνω η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης».

Ο Αγγελος Τσακόπουλος και η κόρη του Ελένη Κουναλάκη σε παλαιότερη φωτογραφία (YouTube)

«Η ευγνωμοσύνη μου για τις δυνατότητες που προσφέρει η όμορφη χρυσή Πολιτεία μας και το πάθος μου να διασφαλίσω ότι κάθε οικογένεια έχει την ίδια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον, με οδήγησαν να ξεκινήσω την καριέρα μου στις δημόσιες υπηρεσίες. Ως αντικυβερνήτης εργάστηκα σκληρά για να κάνω την Πολιτεία μας να λειτουργεί καλύτερα για όλους τους Καλιφορνέζους – κάνοντας το πανεπιστήμιο πιο προσιτό, αγωνιζόμενη κατά της κλιματικής αλλαγής και υπερασπιζόμενη το δικαιώματα στην άμβλωση και την ισότητα των φύλων.

»Η οικογένειά μου και εγώ οφείλουμε τα πάντα στην όμορφη Πολιτεία μας. Η αγάπη μου για την Πολιτεία μας είναι βαθιά, και αν εκλεγώ θα εργάζομαι καθημερινά για να διασφαλίσω ότι κάθε Καλιφορνέζος θα έχει την ευκαιρία να περπατήσει στο μονοπάτι του ονείρου της Καλιφόρνιας, όπως ακριβώς έκανα εγώ. Ηρθε η ώρα να γράψουμε ιστορία. Ας το κάνουμε αυτό. Μαζί», κατέληξε η Κουναλάκη στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε την υποψηφιότητά της για το 2026.

Η Ελένη Κουναλάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 (Facebook)

Η Κουναλάκη, που πάντα προτάσσει την ελληνική καταγωγή της με υπερηφάνεια (οι Ελληνοαμερικανοί είναι παραδοσιακά μια ιδιαίτερα ισχυρή πολιτικά κοινότητα στην Καλιφόρνια), είναι η πρώτη γυναίκα που έχει ασκήσει χρέη κυβερνήτη στην Καλιφόρνια αρκετές φορές έως σήμερα, σε περιόδους που ο Γκάβιν Νιούσομ ήταν εκτός της Πολιτείας.

Το 2026 αναμένεται να έχει πολλούς αντιπάλους, αλλά ήδη θεωρείται ως ένα από τα φαβορί, ενώ χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στους κύκλους του Δημοκρατικού Κόμματος και διατηρεί στενή φιλία με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και τη μέχρι πρότινος πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, καθώς οι δύο αυτές ηγετικές φυσιογνωμίες των Δημοκρατικών είναι Καλιφορνέζες.

Η Ελένη Κουναλάκη με τη στενή της φίλη Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2022 στην Καλιφόρνια (Facebook)

Είναι κόρη του πιο γνωστού έλληνα επιχειρηματία που διαμένει στις ΗΠΑ, του 86χρονου Αγγελου Τσακόπουλου, από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ομογένειας στις ΗΠΑ και μεγάλου χορηγού του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η ίδια έχει μακρά ιστορία ενασχόλησης με τα κοινά στην Καλιφόρνια, είναι ακτιβίστρια και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των γυναικών, ενώ θεωρείται από τα σημαντικά στελέχη των Δημοκρατικών στην Πολιτεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...