521
Η στιγμή που ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το λευκό βαν του δράστη | ABC Affiliate KABC via REUTERS

Καλιφόρνια: Αυτοκτόνησε ο σφαγέας του Μόντερεϊ Παρκ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2023, 09:11
Η στιγμή που ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το λευκό βαν του δράστη
|ABC Affiliate KABC via REUTERS

Καλιφόρνια: Αυτοκτόνησε ο σφαγέας του Μόντερεϊ Παρκ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2023, 09:11

Ο ύποπτος για τη σφαγή 10 ανθρώπων το βράδυ του Σαββάτου σε αίθουσα χορού στη νότια Καλιφόρνια βρέθηκε νεκρός περίπου 12 ώρες μετά το μακελειό.

Ο άνδρας αυτοκτόνησε μέσα σε ένα λευκό φορτηγάκι, βάζοντας τέλος στο ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας, ανακοίνωσε την Κυριακή ο τοπικός σερίφης.

«Ο ύποπτος έφερε τραύμα από σφαίρα και ο θάνατός του διαπιστώθηκε επιτόπου», εξήγησε ο σερίφης Ρόμπερτ Λούνα, περιγράφοντας το τέλος της καταδίωξης με μια πιστολιά προερχόμενη από το εσωτερικό του οχήματος του φερόμενου ως δολοφόνου, όταν προφανώς αυτοκτόνησε.

Ο άνδρας κατονομάστηκε ως Χου Καν Τραν, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας 72 ετών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κανένας άλλος ύποπτος» για τη σφαγή, διευκρίνισε ο Λούνα, προσθέτοντας πως το κίνητρο της επίθεσης στο Μόντερεϊ Παρκ παραμένει άγνωστο σε αυτό το στάδιο.

«Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Οι ντετέκτιβ προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον πληροφορίες και να εξακριβώσουν το κίνητρο αυτού του εξαιρετικά τραγικού συμβάντος», είπε ο σερίφης.

Η καταδίωξη του υπόπτου, που καλύφθηκε απευθείας από κάποια αμερικανικά ΜΜΕ, τερματίστηκε κάπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, όταν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης περικύκλωσαν το φορτηγάκι του. Ο δράστης ήταν νεκρός στη θέση του οδηγού.

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε χθες το βράδυ εντολή οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες, ως απότιση φόρου τιμής στα θύματα της σφαγής, έως τη δύση του ηλίου την Πέμπτη.

Αστυνομικοί στην είσοδο του χώρου όπου έγιναν οι εορτασμοί για την κινεζική Πρωτοχρονιά, το Σάββατο, κοντά στον τόπο του εγκλήματος (REUTERS/Mike Blake)

Ανταποκρινόμενοι στις πρώτες κλήσεις στην άμεση δράση το Σάββατο στις 22:20 (τοπική ώρα· στις 08:20 χθες Κυριακή ώρα Ελλάδας), αστυνομικοί βρήκαν μέσα σε αίθουσα χορού 10 ανθρώπους νεκρούς, πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες. Αλλοι 10 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται, σε «σταθερή» έως «κρίσιμη» κατάσταση.

Οπως κατέγραψαν πλάνα από κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, ο δράστης ήταν άνδρας ασιατικής καταγωγής, φορούσε μαύρο τζάκετ, μαυρόασπρο μάλλινο σκούφο και γυαλιά.

Η αστυνομία προσπαθεί ακόμη να επαληθεύσει τις πληροφορίες για δεύτερη απόπειρα επίθεσης το ίδιο βράδυ σε διαφορετική αίθουσα χορού, στη γειτονική πόλη Αλάμπρα.

«Υποπτος ασιατικής καταγωγής μπήκε στην αίθουσα χορού με όπλο», το οποίο όμως του απέσπασαν δυο παριστάμενοι, προτού «τραπεί σε φυγή», είπε αρχικά ο σερίφης Λούνα.

Το όπλο που βρέθηκε δεν ήταν τουφέκι, αλλά «ημιαυτόματο πιστόλι εφόδου με γεμιστήρα» στο οποίο είχε προσαρμοστεί «γεμιστήρας μεγάλης χωρητικότητας».

Το βράδυ του Σαββάτου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήγαν να γιορτάσουν το σεληνιακό νέο έτος κοντά στην τοποθεσία όπου διαπράχθηκε η σφαγή στο Μόντερεϊ Παρκ.

Ο ιδιοκτήτης κοντινού εστιατορίου που μίλησε στην εφημερίδα Los Angeles Times αφηγήθηκε ότι τρεις άνθρωποι όρμησαν στο κατάστημά του καθώς εκτυλισσόταν η σφαγή και του ζήτησαν να κλειδώσει την πόρτα.

Εξήγησαν ότι είχαν δει άνδρα με ημιαυτόματο όπλο στην περιοχή, φορτωμένο πυρομαχικά.

Πάντως, οι νεκροί στο Μόντερεϊ Παρκ δεν ήταν το μόνο περιστατικό βίας στις ΗΠΑ εκείνο το βράδυ. Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες σε νυχτερινό κέντρο στην Μπατόν Ρουζ, την πρωτεύουσα της Λουιζιάνας.

Το 2021, περίπου 49.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες στις ΗΠΑ, αριθμός που αποτελούσε θλιβερό ρεκόρ για δεύτερη συνεχή χρονιά· το 2020, καταγράφηκαν 45.000 θάνατοι. Με άλλα λόγια, καταγράφονταν πάνω από 130 θάνατοι την ημέρα, οι μισοί και πλέον από τους οποίους ήταν αυτοκτονίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...