814
| CreativeProtagon

Καλαβρία: Με γιοτ καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες από την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2021, 18:35
|CreativeProtagon

Καλαβρία: Με γιοτ καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες από την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2021, 18:35

Ενας στόλος από παροπλισμένα γιοτ, που κάποτε συμβόλιζαν την ανεμελιά των διακοπών στη Μεσόγειο, σήμερα κείτονται «άψυχα» και μισοκατεστραμμένα σε ένα λιμάνι της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία.

Τα γιοτ κατασχέθηκαν από το ιταλικό Λιμενικό, καθώς χρησιμοποιήθηκαν από διακινητές για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, σε μία νέα διαδρομή όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση προσφυγικών ροών τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την βρετανική Telegraph.

Μέσα στο 2021, περίπου 10.000 άτομα έχουν φτάσει στις ακτές της Καλαβρίας, τετραπλάσιοι από ό,τι το 2020 και πενταπλάσιοι από το 2019.

Η Ιταλία συνολικά, υποδέχθηκε 58.000 πρόσφυγες από την αρχή του χρόνου, συγκριτικά με 32.000 το 2020 και 10.000 το 2019.

Οι περισσότεροι που φτάνουν στις ανατολικές ακτές της Καλαβρίας, στο άκρο της ιταλικής «μπότας», ανήκουν στη μεσαία τάξη της Συρίας και του Ιράκ. Το πέρασμα διαρκεί περίπου πέντε ημέρες και βέβαια κοστίζει αρκετά περισσότερο από ό,τι με μία φουσκωτή λέμβο.

Διάσωση μεταναστών στα ανοικτά της Καλαβρίας  / Claire Juchat/SOS Mediterranee/Handout via REUTERS

Το αβαντάζ αυτών των γιοτ είναι ότι δύσκολα υποπτεύεται κάποιος ότι διακινούν μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στο αμπάρι και δεν εντοπίζονται από αναγνωριστικά αεροσκάφη.

Οι διακινητές κλέβουν τα γιοτ από διάφορα μέρη και έτσι τους αποφέρουν κέρδος χιλιάδων ευρώ. Μερικά μάλιστα, έχουν ελληνική σημαία και άλλα αμερικανική.

Πολλοί από τους διακινητές είναι Ουκρανοί και κάποιοι Ουζμπέκοι.

Ορισμένοι εγκαταλείπουν τα γιοτ πριν φτάσουν στην ακτή και διαφεύγουν με τζετ σκι, αλλά πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται.

«Τους τελευταίους πέντε μήνες, μόνο σε αυτή την περιοχή της Καλαβρίας, έχουμε συλλάβει 35 διακινητές», είπε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Μάριο Λουκισάνο.

Η ξαφνική αύξηση των αφίξεων έχει προκαλέσει προβλήματα στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ροτσέλα Γιόνικα.

Το ιταλικό Λιμενικό διασώζει έναν άνθρωπο που βρίσκεται στη θάλασα μέσα στο σκοτάδι / Italian Coast Guard/Handout via REUTERS

Δεν είναι όμως, μόνο οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή που έρχονται με τα γιοτ από την Τουρκία στο ιταλικό θέρετρο. Είναι και οι υπερφορτωμένες ψαρόβαρκες και οι φουσκωτές λέμβοι που καταφθάνουν από τη Λιβύη, με πρόσφυγες από την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη.

Ο δημοσιογράφος της Telegraph είδε δύο σκάφη του Λιμενικού που αποβίβασαν 240 άνδρες νεαρής ηλικίας στη Ροτσέλα Γιόνικα. Είχαν διασωθεί από μία ψαρόβαρκα που έμπαζε νερά, στα ανοιχτά. Κάποιοι ήταν ξυπόλητοι, άλλοι φορούσαν κάλτσες. Κανείς τους δεν είχε μαζί του πράγματα, ούτε καν μία μικρή σακούλα ή τσάντα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το Σαββατοκύριακο, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε έπειτα από πολύωρη προσπάθεια, εν μέσω τρικυμίας, 244 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και ένα νεογέννητο και την 24χρονη μητέρα του από τη Συρία, σε απόσταση περίπου 90 χλμ από τις ακτές.

Δύο διασώστες του ιταλικού Λιμενικού μεταφέρουν βρέφος από λέμβο με πρόσφυγες, την περασμένη Κυριακή, στη Ροτσέλα Γιόνικα της Καλαβρίας  / Italian Coast Guard/Handout via REUTERS

«Φαίνεται πως είναι μία νέα διαδρομή που οργανώνουν οι διακινητές. Είναι ένα φαινόμενο που ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως», είπε η Μαρία Πάολα Σοράτσε, επικεφαλής οργάνωσης που φροντίζει τους μετανάστες όταν φτάσουν στην περιοχή.

«Γίναμε η δεύτερη Λαμπεντούζα», είπε η Σοράτσε, αναφερόμενη στο μικρό ιταλικό νησί, ανάμεσα στην Ιταλία και στην Τυνησία, όπου έχουν καταφθάσει εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες τα τελευταία χρόνια.

Οπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, ελάχιστοι μετανάστες θέλουν να παραμείνουν στην Καλαβρία. Οι περισσότεροι θέλουν να καταλήξουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία.

«Ολοι φεύγουν. Δεν είμαστε φυλακή εδώ, δεν τους κρατάμε με το ζόρι. Κάποιοι φεύγουν λίγες ώρες μετά την άφιξή τους. Οι Αιγύπτιοι θέλουν να πάνε στη Γαλλία, άλλες εθνικότητες στη Γερμανία. Κάποιοι θέλουν να πάνε στη Βρετανία, αλλά ξέρουν πόσο δύσκολο είναι. Κανείς τους δεν θέλει να μείνει στην Ιταλία», πρόσθεσε η Σοράτσε.

Τα ταξίδια τους είναι καλά προετοιμασμένα. Κάποιοι έχουν ακόμα και πλαστά πράσινα πάσα εμβολιασμού, που είναι απαραίτητα στην Ιταλία για να ταξιδέψεις με τρένο και λεωφορείο.

Οταν αποβιβάζονται, οι πρόσφυγες και μετανάστες φωτογραφίζονται, κάνουν τεστ για Covid, τους παίρνουν αποτυπώματα και μετά μπαίνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Για να γίνουν όλα αυτά για τους 240 άνδρες, ο δημοσιογράφος της Telegraph, είπε ότι χρειάστηκε μία μεγάλη ομάδα από αστυνομικούς, λιμενικούς, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, μεταφραστές και τοπικούς αξιωματούχους.

Η άνοδος των αφίξεων εν μέρει οφείλεται στην οικονομική κρίση λόγω πανδημίας. Πρόσφυγες που ζούσαν και εργάζονταν για χρόνια στην Τουρκία, έχασαν τις δουλειές τους, λόγω της μεγάλης  οικονομικής κρίσης στη χώρα, ενώ στην Αίγυπτο η πτώση του τουρισμού μεγάλωσε τα ποσοστά ανεργίας.

Αφγανοί και Ιρακινοί, σε κατάσταση απόγνωσης μετά από χρόνια πολέμων στις χώρες τους, φεύγουν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Για το ταξίδι τους με το γιοτ από την Τουρκία στην Καλαβρία, πληρώνουν έως και 8.000 ευρώ ο καθένας. Τα λεφτά για τους διακινητές είναι πολλά και η διαδρομή δύσκολα θα «κλείσει».

«Είναι πολύ δύσκολη η διαχείρισή τόσων πολλών ανθρώπων. Στην Καλαβρία δεν έχουμε συνηθίσει σε τόσες αφίξεις. Βλέπαμε περίπου 1.000 τον χρόνο. Τώρα, έχουμε ακόμα και 500 την ημέρα. Αν συνεχιστεί, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», είπε η Κοντσέτα Τζιόφρε, από τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...