531
Ενα drone που περιπολεί για τον εντοπισμό εμπρηστών, έπιασε «στα πράσα» έναν άντρα να βάζει φωτιά σε δέντρο, στην Καλαβρία | Twitter

Καλαβρία: «Εργο εμπρηστών» οι περισσότερες φονικές πυρκαγιές

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2023, 12:20
Ενα drone που περιπολεί για τον εντοπισμό εμπρηστών, έπιασε «στα πράσα» έναν άντρα να βάζει φωτιά σε δέντρο, στην Καλαβρία
|Twitter

Καλαβρία: «Εργο εμπρηστών» οι περισσότερες φονικές πυρκαγιές

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2023, 12:20

Το καλοκαίρι της πύρινης κόλασης άφησε έντονα τα σημάδια του και στη νότια Ιταλία, όπου απομακρύνθηκαν χιλιάδες κάτοικοι και κάηκαν μεγάλες εκτάσεις, ενώ υπήρχαν και πέντε νεκροί σε Σικελία και Καλαβρία.

Αρχές και κάτοικοι κάνουν λόγο για έργο εμπρηστών. Το συνδικάτο αγροτών Coldiretti θεωρεί ότι έως και έξι στις 10 πυρκαγιές προκαλούνται από ανθρώπινο παράγοντα.

Οι ντόπιοι στην Καλαβρία θεωρούν ότι για τις φλόγες ευθύνονται πολλοί, από απρόσεκτους αγρότες μέχρι γείτονες που μαλώνουν μεταξύ τους και βέβαια πυρομανείς.

Ο έντονος καύσωνας και η ξηρασία σαφώς και επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οπως σημειώνει το BBC σε οδοιπορικό του στην περιοχή, σε αυτό το μέρος της Ιταλίας, οι πυρκαγιές καταστρέφουν την ιστορία και την οικολογία της περιοχής.

Στο Εθνικό Πάρκο Aspromonte της κεντρικής Καλαβρίας, υπάρχουν διάσπαρτα καμένα οχήματα.

Καμένα αυτοκίνητα στις φετινές πυρκαγιές στη νότια Ιταλία – REUTERS/Antonio Cascio

Την τελευταία διετία, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν εκκλησία του 13ου αιώνα στη Σικελία και έκαψαν υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα στην Πούλια.

Το τραγικότερο είναι ότι, στις αρχές της εβδομάδας, ένας από τους γηραιότερους και πολύ γνωστούς λαϊκούς μουσικούς της Καλαβρίας, ο 98χρονος Ντιέγκο Ακουιλίνο, πέθανε στο κρεβάτι του όταν έφτασαν οι φλόγες στο σπίτι του.

Ο κυβερνήτης της Καλαβρίας, Ρομπέρτο Οκιούτο, ήταν ακόμα πιο κατηγορηματικός: Το 80% των πυρκαγιών στην περιοχή οφείλεται σε εμπρησμό, είπε

«Πέρυσι στην Καλαβρία πιάσαμε 22 εμπρηστές και φέτος ήδη βρήκαμε αρκετούς», πρόσθεσε.

Οι περιφερειακές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή συστήματα για την αποτροπή εμπρησμών, όπως drones τα οποία σαρώνουν την περιοχή για εμπρηστές. Ενα από αυτά, έπιασε «στα πράσα» έναν πυρομανή να βάζει φωτιά σε δασική έκταση, τη Δευτέρα.

Το 2000, η Ιταλία εισήγαγε νομοθεσία που απαγορεύει σε οποιονδήποτε να κατασκευάζει ακίνητα σε πρόσφατα καμένο έδαφος για να καταπολεμήσει τους εμπρηστές που ψάχνουν να αγοράσουν καμένη γη σε φθηνή τιμή.

Ωστόσο, κάποιες ανθρωπογενείς πυρκαγιές δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα εγκληματικών προθέσεων.

«Κάποιες π.χ. ξεκίνησαν από αγρότες που έβαλαν φωτιά για να καθαρίσουν ζιζάνια», είπε ο κυβερνήτης και πρόσθεσε ότι τα drones δείχνουν ότι υπάρχουν οργανωμένες ομάδες εμπρηστών

Δεν λείπουν βέβαια και οι θεωρίες συνωμοσίας. Κάποιοι κάτοικοι υποπτεύονται ότι οι ίδιοι οι πυροσβέστες προκαλούν τις πυρκαγιές για να αναγκάσουν τις τοπικές αρχές να δώσουν προσοχή στην υπηρεσία τους και να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις.

Αλλοι υποστηρίζουν ότι οι εντάσεις μεταξύ γειτόνων για τα χωράφια τους είναι ένας βασικός παράγοντας. Κάποιοι πάλι, κατηγορούν τους βοσκούς που θέλουν να μετατρέψουν τα δάση σε βοσκοτόπια. Για ανεμογεννήτριες πάντως, δεν ανέφερε κάτι το BBC

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πεπεισμένοι ότι οι πυρομανείς που θέλουν να προκαλέσουν χάος βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες πυρκαγιές.

Εκτός από τον κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές, οι πυρκαγιές προκαλούν μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον.

Ο εκπρόσωπος του αγροτικού συνδικάτου εξήγησε στο BBC ότι χρειάζονται περίπου 15 χρόνια για να ανακάμψουν οι κατεστραμμένες δασικές εκτάσεις -και η περιοχή γίνεται πιο ευάλωτη στις κατολισθήσεις.

Οι ακραίες θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων, οι οποίες αποτελούν σοβαρά προβλήματα στη νότια Ιταλία και σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, μπορούν να μετατρέψουν και την παραμικρή «πλάκα» σε καταστροφική φωτιά. Μια ενιαία σπίθα μπορεί να ισοπεδώσει μια τεράστια περιοχή, αν η γη είναι ξερή.

Αυτήν την εβδομάδα, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε έναν 79χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται να άναψε μια τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε 300 στρέμματα –ίσα με 42 γήπεδα ποδοσφαίρου- ελαιώνων στην κεντρική Σικελία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...