533
Φωτογραφία από τις έντονες χιονοπτώσεις τον Φεβρουάριο του 2021 στην Αθήνα | Shutterstock

Καλά νέα: O χειμώνας στην Ευρώπη δεν θα είναι βαρύς

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 14 Οκτωβρίου 2022, 18:54
Φωτογραφία από τις έντονες χιονοπτώσεις τον Φεβρουάριο του 2021 στην Αθήνα
|Shutterstock

Καλά νέα: O χειμώνας στην Ευρώπη δεν θα είναι βαρύς

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 14 Οκτωβρίου 2022, 18:54

Οι κάτοικοι της Ευρώπης και της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, είναι πιο πιθανό να έχουν χειμώνα με ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες και όχι βαρύ κρύο. Μία πρόβλεψη, η οποία αν επιβεβαιωθεί, θα διευκολύνει την καθημερινότητά μας, σε μια εποχή που το κόστος της ενέργειας έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής «Copernicus», επικαιροποίησαν τις προβλέψεις για τις θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα θα είναι αρκετά υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή, κατά την περίοδο αιχμής της κατανάλωσης πόρων για θέρμανση, η οποία είναι μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο, το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να αποθηκεύσουν, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές για τα καύσιμα στα ύψη, δημιουργώντας μία πραγματική κρίση στο κόστος διαβίωσης σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι υπάρχει 50% με 60% πιθανότητα στη Βρετανία, σε μεγάλο μέρος των ακτών της Μεσογείου, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα και σε τμήματα της κεντρικής Ευρώπης, να δούμε θερμοκρασίες πολύ πάνω από τον μέσο όρο.

Το μοντέλο «Copernicus» συγκεντρώνει δεδομένα από επιστήμονες στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς για τις μηνιαίες και εποχικές του προβλέψεις.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι μετεωρολόγοι στην προοπτική για έναν πιο ήπιο χειμώνα, καθώς η αμερικανική Commodity Weather Group, υποστηρίζει ότι ο χειμώνας της Ευρώπης πιθανότατα θα είναι ψυχρότερος από πέρυσι και ελαφρώς ψυχρότερος από τον μέσο όρο των 10 ετών.

Σε περίπτωση ήπιων θερμοκρασιών και με βάση την υπόθεση της μείωσης κατά 9% του φυσικού αερίου αυτόν τον χρόνο, η Ευρώπη θα βγάλει δίχως σημαντικές δυσκολίες τον χειμώνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ωστόσο, «αν έχουμε έναν χειμώνα κατά 10% ψυχρότερο από τον μέσο όρο, το ευρωπαϊκό σύστημα του φυσικού αερίου θα δεχθεί πίεση», λέει ο Γκάρτζελι Μόλναρ, αναλυτής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ενας σημαντικός παράγοντας είναι το επίπεδο των αποθεμάτων που διατηρούνται κυρίως σε εξαντλημένα κοιτάσματα ή σε υδροφόρους ταμιευτήρες.

Η προσβασιμότητα στα αποθέματα αυτά, που έχουν πληρότητα 90%, μειώνεται με την απάντλησή τους, καθώς, όταν η πίεση μειώνεται, το τελευταίο 30% των αποθεμάτων είναι δύσκολα προσβάσιμο.

Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει καθυστερημένο κύμα ψύχους, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η πίεση των αποθεμάτων θα είναι χαμηλή και αυτός ο παράγοντας θα είναι η αχίλλειος πτέρνα της ευρωπαϊκής τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ψυχροί χειμώνες

Τα τελευταία χρόνια, η δυτική Ευρώπη γνώρισε εξαιρετικά δριμείς χειμώνες, όπως το 2010-2011, καθώς και σιβηρικό ψύχος το 2018, με δεκάδες θανάτους και προβλήματα στις μεταφορές και τις μετακινήσεις.

Αν επαναληφθεί αυτό, σε μία συγκυρία έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου και με το δεδομένο ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν φροντίσει να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές προμήθειες του Κρεμλίνου, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες, με συνέπεια τη μείωση της αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Η ενέργεια είναι όπλο μίας βολής και μόλις πυροβόλησε» δηλώνει ο Ελιοτ Κοέν, ιστορικός του πολέμου και ειδικός για θέματα ασφαλείας του Κέντρου για τη Στρατηγική και τις Διεθνείς Μελέτες του Πανεπιστημίου Johns-Hopkins.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...