738
Δρόμοι καιο φωτεινοί σηματοδότες «στο έλεος» του χιονιά. Η φωτογραφία από το Φλιντ του Μίσιγκαν | Katie McTiernan/Anadolu Agency via Getty Images

Κακοκαιρία «ιστορικών διαστάσεων» στις ΗΠΑ με διακοπές ηλεκτροδότησης και χάος στις μεταφορές

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2022, 12:17
Δρόμοι καιο φωτεινοί σηματοδότες «στο έλεος» του χιονιά. Η φωτογραφία από το Φλιντ του Μίσιγκαν
|Katie McTiernan/Anadolu Agency via Getty Images

Κακοκαιρία «ιστορικών διαστάσεων» στις ΗΠΑ με διακοπές ηλεκτροδότησης και χάος στις μεταφορές

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2022, 12:17

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο αμερικανικά νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό, ακυρώσεις χιλιάδων πτήσεων, κλειστοί αυτοκινητόδρομοι και θανατηφόρα δυστυχήματα: μια χειμερινή καταιγίδα σπάνιας έντασης έπληξε την Παρασκευή, προπαραμονή των Χριστουγέννων, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η «ιστορικών διαστάσεων», σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), χειμερινή καταιγίδα προκάλεσε σημαντικές χιονοπτώσεις, ισχυρές ριπές παγωμένων ανέμων και θερμοκρασίες που κατά τόπους έφτασαν τους -48 βαθμούς Κελσίου, ικανές να μεταμορφώνουν σε μια στιγμή το βραστό νερό σε σταγονίδια πάγου, όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

H NWS περιέγραψε τον χιονιά ως καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει «μια φορά σε κάθε γενιά», λέγοντας ότι περισσότερα από 100 ημερήσια ρεκόρ ψυχρής θερμοκρασίας θα μπορούσαν να ξεπεραστουν τις επόμενες ημέρες.

Η Φλόριντα αναμένεται να ζήσει τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων 30 ετών, έγραψε ο Guardian. Το Σικάγο βρισκόταν κι αυτό αντιμέτωπο με επικίνδυνα ψυχρές θερμοκρασίες, καθώς έπνεαν κι εκεί ψυχροί άνεμοι οι οποίοι έφθαναν τους -31 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή το πρωί εκδόθηκαν έκτακτες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις για να δείξουν προσοχή για περισσότερους από 240 εκατομμύρια ανθρώπους, το 70% των Αμερικανών.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης επιβλήθηκε απαγόρευση των μετακινήσεων στην κομητεία Ιρι. «Μένουμε σπίτι μας (…). Δεν μπορώ να δω στην άλλη πλευρά του δρόμου» εξαιτίας της χιονόπτωσης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζένιφερ Ορλάντο στην πόλη Χάμπουργκ της εν λόγω κομητείας. Εξαιτίας ενός ατυχήματος με όχημα που έπεσε σε στύλο ηλεκτροδότησης, έμεινε χωρίς ηλεκτρικό για περίπου τέσσερις ώρες, αφηγήθηκε.

Εως 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά, περίπου, δεν είχαν ηλεκτρικό την ίδια ημέρα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Καρολίνα, στο Μέιν και στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Poweroutage.us. Το βράδυ της Παρασκευής ένα εκατομμύριο νοικοκυριά βρίσκονταν ακόμη στο σκοτάδι. Κατά την ίδια πηγή περισσότερα από 488.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ρεύμα το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος).

Η καταιγίδα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή λόγω και του εύρους της, καθώς εκτεινόταν από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι τα μεξικανικά σύνορα στο νότο.

Στο Ελ Πάσο του Τέξας, καταφύγια άνοιξαν ώστε οι μετανάστες από το Μεξικό να μπορέσουν να προστατευθούν καθώς οι θερμοκρασίες είχαν πέσει κάτω από το μηδέν.

Από τη χιονόπτωση στους δρόμους της Μινσεότα το βράδυ της Τετάρτης | Derek Nelson/via REUTERS

Οι πρώτες φορές για νεκρούς συνέπεια του χιονιά, είτε πρόκειται για ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους αφού εκτέθηκαν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είτε για ανθρώπους που έχασαν σκοτώθηκανμ σε τροχαία δυστυχήματα στους «παγωμένους» δρόμους, έκαναν λόγο για 13 θανάτους.

Χάος στις μεταφορές

Το φαινόμενο προκάλεσε χάος στις μετακινήσεις τη στιγμή που εκατομμύρια Αμερικανοί γεμίζουν τους αυτοκινητοδρόμους και τα αεροδρόμια για τις γιορτές του τέλους της χρονιάς.

Οι ακυρώσεις πτήσεων έφθασαν τις 5.700 την Παρασκευή με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων επιβατών στις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη είχαν ματαιωθεί σχεδόν 2.700 πτήσεις, ενώ περισσότερες από 1.000 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί για το Σάββατο, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

Η εταιρεία επιβατικών σιδηροδρόμων Amtrak ακύρωσε δεκάδες δρομολόγια μέχρι τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μην μπορούν να ταξιδέψουν για τις γιορτές.

Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφηκαν σε αυτοκινητοδρόμους στις μεσοδυτικές πολιτείες εξαιτίας του χιονιού ή ατυχημάτων και οι Αρχές σε τμήματα των πολιτειών Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Νέας Υόρκης και Οχάιο καλούσαν τους αυτοκινητιστές να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επέβαλε καθυστερήσεις για να καθαριστεί ο πάγος από τους διαδρόμους προσαπογείωσης αμερικανικών αεροδρομίων εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ είπε στο CNN πως το αεροπορικό σύστημα των ΗΠΑ «λειτουργεί υπό τεράστια πίεση» καθώς δύο διαφορετικές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι επηρεάζουν αεροδρόμια σε όλη τη χώρα. Περίπου το 10% των πτήσεων στις ΗΠΑ ακυρώθηκε την Πέμπτη, δήλωσε ο Μπούτιτζετζ.

Εργαζόμενοι αφαιρούν τον πάγο από αεροσκάφος της United Airlines στο διεθνές αεροδρόμιο General Mitchell στο Μιλγουόκι | Mark Hoffman/USA Today Network via REUTERS

Αλλες 10.400 αμερικανικές πτήσεις είχαν καθυστερήσεις την Παρασκευή –περιλαμβανομένου άνω του 40% των πτήσεων των American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines και Southwest Airlines– ενώ 11.300 πτήσεις είχαν καθυστέρηση την Πέμπτη.

Η Southwest ματαίωσε 1.238 πτήσεις την Παρασκευή, το 29% του συνόλου των πτήσεων που είχε προγραμματίσει, ενώ η Alaska Airlines ακύρωσε 507, το 64% των πτήσεών της. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Σιάτλ-Τακόμα ακύρωσε 357 πτήσεις την ίδια ημέρα, το 63% των πτήσεων που επρόκειτο να αναχωρήσουν από αυτό.

Ακυρώθηκαν επίσης σχεδόν οι μισές πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, καθώς και το 70% των πτήσεων που θα αναχωρούσαν από το Πόρτλαντ, το 38% αυτών από το ΛαΓκουάρντια της Νέας Υόρκης, το 29% από το Ο’ Χέαρ του Σικάγου και το 27% από τη Βοστώνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...