1513
Από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών στον πλημμυρισμένο θεσσαλοικό κάμπο | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέο «112» στη Λάρισα: «Απομακρυνθείτε από τη συνοικία Ιπποκράτης»

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2023, 18:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/09/2023 21:30
Από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών στον πλημμυρισμένο θεσσαλοικό κάμπο
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέο «112» στη Λάρισα: «Απομακρυνθείτε από τη συνοικία Ιπποκράτης»

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2023, 18:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/09/2023 21:30

Τους δέκα έφτασαν οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, ενώ τουλάχιστον τέσσερα άτομα είναι ακόμα αγνοούμενα, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Οπως προσέθεσε στην ενημέρωσή του ο υπουργός, οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή λόγω της εικόνας που παρουσιάζει ο Πηνειός ποταμός, του οποίου η υπερχείληση έπληξε ιδιαίτερα τα χωριά Γιάννουλη και Τύρναβο, καθώς και περιοχές του Δήμου Λάρισας.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους, καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν.

Σε κάθε περίπτωση «οι διασώσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και για όσο χρειαστεί».

Εξάλλου ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά φήμες οι οποίες κυκλοφόρησαν σύμφωνα με τις οποίες παρεμβάσεις του κεντρικού κρατικού μηχανισμού στην περιοχή προκάλευσε ανακατεύθυνση των υδάτων και ζήτησε προσοχή με τις ψευδείς ειδήσεις, ιδιαίτερα όταν, όπως είπε, αφορούν σε ανθρώπινες ζωές.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού:

«Σε αυτό το σημείο και με αφορμή σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν, να ξεκαθαρίσω ότι καμία απολύτως παρέμβαση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού δεν έγινε σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε οποιαδήποτε ανακατεύθυνση των υδάτων.

Προσοχή λοιπόν στα fake news ιδιαίτερα όταν αφορούν σε ανθρώπινες ζωές, καθώς δημοσιεύτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν ανυπόστατες πληροφορίες για νεκρούς, προκαλώντας μεγαλύτερη αγωνία και αναστάτωση στους ανθρώπους που ήδη δοκιμάζονται στις περιοχές. Από την πρώτη στιγμή ενημερώνουμε άμεσα με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια για όλα τα συμβάντα.

Συνολικά λόγω της κακοκαιρίας Daniel, 10 συμπολίτες μας έχουν δυστυχώς χάσει τη ζωής τους και υπάρχουν επίσης 4 αγνοούμενοι στις περιοχές Βόλου και Πηλίου και ευχόμαστε να είναι καλά, όπως καλά στην υγεία τους βρέθηκαν οι χτεσινοί αγνοούμενοι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Μέχρι στιγμής, από προχτές που ξεκίνησε στα 14 χωριά η τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης με εναέρια και επίγεια μέσα έχουν γίνει 296 διασώσεις από τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων και να σημειώσουμε ότι 150 από αυτούς τους συνανθρώπους μας είχαν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας η οποία και τους παρασχέθηκε.

Επίσης 1.700 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί και μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία από επίγεια διασωστικά συνεργεία με λέμβους και οχήματα.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 20 ελικόπτερα: 9 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, 7 ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, 1 της Ελληνικής Αστυνομίας, και 3 ελβετικά ελικόπτερα που ήταν στη χώρα μας για κατάσβεση των πυρκαγιών χρησιμοποιούνται για τη διανομή φαγητού και νερών στα αποκλεισμένα χωριά.

Να πω για μια ακόμη φορά ότι τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων δε μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω ακραίων συνθηκών και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, μέχρι χτες το μεσημέρι που μπόρεσαν να ξεκινήσουν οι πτήσεις.

Επίσης στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 1.000 διασώστες της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οπως και χτες έτσι και σήμερα οι διασώσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και για όσο χρειαστεί.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής και του Στρατού που παλεύουν μέσα στα νερά για ώρες προκειμένου να βοηθήσουν τους αποκλεισμένους και εγκλωβισμένους συμπολίτες μας.

Και ένα μεγάλο μπράβο στους εθελοντές στα χωριά που συνδράμουν με τα δικά τους μέσα, δείχνοντας ανθρωπιά και αλληλεγγύη».

21:08 Λόγω διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Λειανοκλαδίου- Λάρισας-Λιτοχώρου, και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στο δίκτυο εξαιτίας των πλημμυρών, η Hellenic Train ανακοίνωσε πως το Σάββατο και την Κυριακή (9-10/9) θα ισχύσουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων:

  • ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι αμαξοστοιχίες Intercity 50,52,60,54 και 56 θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ: Οι αμαξοστοιχίες Intercity 51,53,61,55 και 57 θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.
  • ΑΘΗΝΑ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΑΘΗΝΑ: οι αμαξοστοιχίες 882 και 887 καταργούνται.
  • ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ: Τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία.
  • ΛΑΡΙΣΑ-ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΛΑΡΙΣΑ: Καταργούνται όλα τα δρομολόγια και δεν υποκαθίστανται με λεωφορεία (λόγω απαγόρευσης οδικής κυκλοφορίας)
  • ΛΑΡΙΣΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΑΡΙΣΑ: Μερική κατάργηση σε όλα τα δρομολόγια μεταξύ Λάρισας-Λιτοχώρου (υποκατάσταση με λεωφορείο από Λάρισα ως Λιτόχωρο χωρίς ενδιάμεσες στάσεις).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό θα πρέπει να συμβουλευτεί τα κατά τόπους εκδοτήρια, την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων (tickets.hellenictrain.gr), την εφαρμογή της Hellenic Train για κινητές συσκευές (HellenicTrain App), ή το 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών).

20:51 Κατακερματισμένο και κατεστραμμένο σε διάφορα τμήματα άφησε το οδικό δίκτυο στο Πήλιο η κακοκαιρία Daniel, αποκόπτοντας τη συγκοινωνία, την ηλεκτροδότηση, και την υδροδότηση σε πάρα πολλά χωριά της περιοχής.

Η Μακρινίτσα είναι ένα από αυτά τα χωριά: δεν διαθέτει ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση καθώς στα 2 χλμ. που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, μαζί και την πλαγιά που το υποστήριζε, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί. Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την Αλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό. Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία. Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση. Σε κάποια άλλα σημεία η κατάρρευση του δρόμου είναι σχεδόν συνολική», συνέχισε το ρεπορτάζ.

Εντελώς αποκλεισμένη από κάθε κατεύθυνση ήταν και η Ζαγορά και τα κοντινά χωριά, αφού το οδικό δίκτυο καταστράφηκε σε διάφορα μέρη.

20:30 Τις 6.882 έφτασαν οι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων που έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη, οπότε και ξέσπασε η κακοκαιρία Daniel, μέχρι και τις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής. Μέχρι την ώρα αυτή είχαν πραγματοποιηθεί 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Οπως ανέφερε, συγκεκριμένα, η βραδινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.903 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 658 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
  • στην Λάρισα 370 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 149 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 1.390 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 286 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 560 άτομα
  • στα Τρίκαλα, 751 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 118 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 483 άτομα
  • στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
  • στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 252 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
  • στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
  • στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
  • στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
  • στο Κρανίδι 80 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα
  • στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
  • στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Αττικής 950 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • σε περιοχές του λεκανοπεδίου 826 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.
  • στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων

Από την Πέμπτη και μέχρι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις συνολικά:

  • 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και
  • 310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα, καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ., κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνέχιζαν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανέφερε η Πυροσβεστική.

«Ολες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε Γενική Επιφυλακή. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών», κατέληξε η ανακοίνωση.

19:02 Μήνυμα του «112» για εκκένωση της συνοικίας του Ιπποκράτη στη Λάρισα έλαβαν λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα της Παρασκευής οι πολίτες στην περιοχή, εξαιτίας έντονων πλημμυρικών φαινομένων που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

«Αν βρίσκεστε στη συνοικία Ιπποκράτη Λάρισας απομακρυνθείτε προς Αλκαζάρ και Κέντρο Πόλης λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το σχετικό μήνυμα.

17:30 Τεράστιες ήταν οι καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία και στο σιδηροδρομικό δίκτυο στην κεντρική Ελλάδα. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερζάκης, οι καταστροφές εκτείνονται σε μήκος περίπου 50 χλμ., από τον σταθμό του Δομοκού μέχρι τον Κραννώνα, περίπου 10 χλμ. έξω από τη Λάρισα.

Αφορούν καταστροφές τόσο στις γραμμές όσο και στα φωτοσήματα στις κολώνες ηλεκτροδότησης, τους σταθμούς και γενικά στο δίκτυο της υποδομής, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Τερζάκη, το κόστος της αποκατάστασης θα φτάσει στα 40 με 50 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να επισκευαστεί το δίκτυο.

Μέχρι τότε δεν θα μπορούν να εκτελεστούν σιδηροδρομικά δρομολόγια, εκτίμησε ο κ. Τερζάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...