Η λεγόμενη «κουλτούρα της αφύπνισης» ή «κουλτούρα της ακύρωσης» που εδώ και μερικά χρόνια έχει χτυπήσει τα αγάλματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στην αυστριακή πρωτεύουσα κατάφερε να πρωτοτυπήσει. Ενα «ενοχλητικό άγαλμα» που υπάρχει εκεί και κοσμεί τον δρόμο μπροστά από το τοπικό πανεπιστήμιο δεν θα κατεδαφιστεί, ούτε θα θαφτεί σε κάποια αποθήκη του δήμου ή του κράτους, αλλά θα γείρει σε δημόσια θέα!
Το πρόβλημα που είχαν οι τοπικοί παράγοντες της «αφύπνισης ή ακύρωσης» ήταν ένα: ο Καρλ Λούγκερ μνημονεύεται μεν από τον Αδόλφο Χίτλερ στο έργο του «Ο αγών μου», όπου περιγράφεται σαν «ο πιο μεγάλος γερμανός δήμαρχος όλων των εποχών», ωστόσο υπήρξε όντως σπουδαίος δήμαρχος για τη Βιέννη, αφού επί ημερών του, από το 1897 έως το 1910, τη μετέτρεψε σε σύγχρονη πόλη, με αξιόλογες υποδομές και οι Βιεννέζοι εξακολουθούν να τιμούν τη μνήμη του.
Το ότι ο Λούγκερ έχαιρε καθολικής εκτιμήσεως στον καιρό του, πολύ πριν από την εμφάνιση του εθνικοσοσιαλισμού, συνάγεται και από τον στολισμό του βάθρου του αγάλματός του: εκεί βλέπει κανείς μορφές εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, εργατών και εμπόρων. Ομως υπάρχει και αυτή η κατοπινή αναφορά του Χίτλερ, η οποία χαλάει τη σούπα. Και αυτή η αναφορά δεν έγινε τυχαία, αφού ο δήμαρχος, εκτός από πρωτοποριακός, ήταν και αντισημίτης.
Ετσι για πολλά χρόνια ζητούσαν την κατεδάφιση του αγάλματος διάφοροι φορείς. Τελικά το δημοτικό συμβούλιο της Βιέννης κατέληξε σε λύση μεσοβέζικη, αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα του Λούγκερ, καταδικάζοντας όμως τον αντισημιτισμό του. Το Σώμα υιοθέτησε την πρόταση που είχε καταθέσει προ 13 ετών κάποιος φοιτητής Τέχνης τότε, ονόματι Κλέμενς Βίλινταλ, και το άγαλμα θα γείρει 3,5 μοίρες προς τα δεξιά!
Πού αποσκοπεί η μίμηση του μοντέλου του Πύργου της Πίζας; Οπως έγραψαν διάφορα μέσα προβάλλοντας αυτή τη λύση, η κλίση του αγάλματος του Λούγκερ «θα δίνει στον θεατή την ενοχλητική αίσθηση του αποπροσανατολισμού, αφού η γωνία κλίσης θα του λέει ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ»… Ο ίδιος ο Βίλινταλ είπε ότι «διά της κλίσεως καταρρίπτεται η αξίωση του αγάλματος για μνημειακότητα». Και συμπλήρωσε: «Το οπτικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο, ακόμη και αν δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση».
Κατόπιν αυτών, το άγαλμα ύψους 4,5 μέτρων και το βάθρο θα παραμείνουν ανέπαφα. Η μόνη αλλαγή θα αφορά στρώση σκυροδέματος που θα προστεθεί στη μία πλευρά των θεμελίων του και θα έχει κόστος 150.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News