621
Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα η Πυροσβεστική (φωτ. αρχείου) | Alexandros Litsardakis / SOOC

Σε «πορτοκαλί συναγερμό» για φωτιές η μισή Ελλάδα το Σαββατοκύριακο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 19:08
Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα η Πυροσβεστική (φωτ. αρχείου)
|Alexandros Litsardakis / SOOC

Σε «πορτοκαλί συναγερμό» για φωτιές η μισή Ελλάδα το Σαββατοκύριακο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 19:08

Εκκληση στους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να συνεργάζονται με τις Αρχές ενόψει των επόμενων ημερών, τις οποίες χαρακτηρίζει υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές, έκανε την Παρασκευή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

«Από σήμερα αργά το βράδυ και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου μέχρι και το μεσημέρι-απόγευμα της Κυριακής, φαίνεται ότι η μισή χώρα βρίσκεται στο “πορτοκαλί” σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών εξαιτίας θυελλωδών ανέμων 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ. Αρα, στο “πορτοκαλί” θα είναι η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, όλα τα νησιά των Κυκλάδων, όλη η Εύβοια, η Βοιωτία μέχρι και την Λιβαδειά, η Αττική, ο Νομός Κορίνθου, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Λακωνία, τα Κύθηρα και όλη η Κρήτη», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας σε δήλωσή του πριν από την έναρξη σύσκεψης στο υπουργείο με αντικείμενο τις μετεωρολογικές συνθήκες αυτές.

«Παρακαλώ θερμά όλοι οι συμπολίτες μας να συνεργαστούν μαζί με την κρατική μηχανή, που είναι σε εγρήγορση και σε απόλυτη ετοιμότητα. Και να βοηθήσουμε έτσι ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, σε ό,τι έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες και την πρόκληση πυρκαγιών», πρόσθεσε.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε εκδώσει, λίγο νωρίτερα, τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, κατά τον οποίο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  •  Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  •  Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  •  Περιφέρεια Κρήτης
  •  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  •  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  •  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Πυροσβεστική: Σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας

Λόγω των παραπάνω η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως «τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος» γεγονός που συνπάγεται «περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους».

Παράλληλα, η Πυροσβεστική απηύθυνε έκκληση στους πολίτες:

  1. «Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...