382
| REUTERS/Louisa Gouliamaki

Καιρός: Πού έρχονται πάλι 40άρια

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2024, 10:10
|REUTERS/Louisa Gouliamaki

Καιρός: Πού έρχονται πάλι 40άρια

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2024, 10:10

Ανεβαίνει ξανά το θερμόμετρο μετά τη μικρή ανάσα δροσιάς των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν και πάλι τους 40 βαθμούς, σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά, για τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, η θερμοκρασία τοπικά στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 με 39 και στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο έως 5 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ, θα είναι αρκετά ενισχυμένοι και στην ηπειρωτική χώρα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πυρκαγιάς να είναι αυξημένος.

Στην Αττική προβλέπεται μέγιστη θερμοκρασία στους 37 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Παρόμοια κατάσταση προβλέπεται την Τρίτη, με αισθητή υποχώρηση της θερμοκρασίας την Τετάρτη και νέα άνοδο την Παρασκευή, οπότε και θα υποχωρήσει το μελτέμι.

Τα ρεκόρ του Ιουλίου

Το πρόσφατο κύμα καύσωνα όπως αναλύθηκε από την ομάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην Ελλάδα από το 1980 τουλάχιστον.

Οπως παρατηρήθηκ, το κύριο χαρακτηριστικό του καύσωνα του Ιουλίου 2024, δεν ήταν οι ακραίες τιμές μέγιστων θερμοκρασιών αλλά η διάρκειά του -16 συνεχόμενες ημέρες με μέγιστες θερμοκρασίες ίσες ή υψηλότερες των 37 βαθμών Κελσίου.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια του καύσωνα, υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονταν ακόμη και τη νύχτα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα με τη νυχτερινή θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από τους 27°C για πολλά 24ωρα.

Στον σχετικό χάρτη (πάνω) αποτυπώνονται οι ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη ή ίση των 27°C από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 25/07, από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως παρατηρείτα,ι οι σταθμοί με τις περισσότερες ημέρες βρίσκονται στα αστικά κέντρα όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και ο Βόλος. Το μεγαλύτερο πλήθος σταθμών με πολλές ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 27°C συγκεντρώνονται στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου υπήρξε και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, αρκετές περιοχές, κυρίως στα νότια τμήματα της Αττικής κατέγραφαν για 15-20 ημέρες τιμές θερμοκρασίας μεγαλύτερες ή ίσες των 27°C καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου.

Συμπερασματικά, περίπου το 50%-60% του πληθυσμού του λεκανοπεδίου της Αττικής βίωσε μια αρκετά δύσκολη κατάσταση κατά τη διάρκεια του καύσωνα, όπου για 15-18 ημέρες η θερμοκρασία δεν υποχωρούσε κάτω από το όριο των 27°C.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...