621
«Τα πράγματα με τους υπουργούς είναι ξεκάθαρα», διεμήνυσε ο κ. Καιρίδης, διαχωρίζοντας το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας βουλευτών και μελών της κυβέρνησης | Dimitris Kapantais / SOOC

Καιρίδης για γάμο ομοφύλων: Κομματική πειθαρχία για υπουργούς, αλλιώς να παραιτηθούν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 18:30
«Τα πράγματα με τους υπουργούς είναι ξεκάθαρα», διεμήνυσε ο κ. Καιρίδης, διαχωρίζοντας το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας βουλευτών και μελών της κυβέρνησης
|Dimitris Kapantais / SOOC

Καιρίδης για γάμο ομοφύλων: Κομματική πειθαρχία για υπουργούς, αλλιώς να παραιτηθούν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 18:30

Μήνυμα προς τα μέλη της κυβέρνησης τα οποία εμφανίζονται να διαφωνούν με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον γάμο των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία έστειλε την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

«Προφανώς οτιδήποτε βγάζει από το περιθώριο μια ομάδα πληθυσμού και δίνει τα δικαιώματα που δικαιούνται, ιδίως στα απροστάτευτα παιδιά αυτών των συμβιώσεων, είναι προς τη σωστή και τη θετική κατεύθυνση» σημείωσε ο εισαγωγικά ο υπουργός σε σχετική τοποθέτησή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, για το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αντίδραση από την ελληνική κοινωνία –είναι κάτι που εμείς οι βουλευτές το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Αυτό όμως που ήθελα να πω είναι ότι δεν είμαστε στην πολιτική για τα εύκολα, είμαστε για τα δύσκολα. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε, να πείσουμε με επιχειρήματα και υπάρχουν τα επιχειρήματα όλα (…). Ελπίζω να μην αποτύχουμε στο να περάσουμε το μήνυμα γιατί θα είναι πολύ κρίμα για αυτούς τους συμπολίτες μας, για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συνολικά για τη χώρα μας.

»Νομίζω όμως ότι η Νέα Δημοκρατία σε αυτά τα ζητήματα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Ιστορίας», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το το αν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία ή αν θα υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση στη ψηφοφορία για την παραπάνω ρύθμιση, λόγω των διαφωνιών που ήδη έχουν καταγραφεί εντός της ΝΔ, ο κ. Καιρίδης ήταν κατηγορηματικός:

«Τα πράγματα με τους υπουργούς είναι ξεκάθαρα. Οπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Μαρινάκης, δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχία. Με άλλα λόγια, δεν νοείται να υπάρχει μια μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία, οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μια μεγάλη νομοθετική, όπως θα είναι αυτή η ρύθμιση και να παραμένει κάποιος υπουργός την ώρα που διαφωνεί. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί, φαντάζομαι. Οπως και να έχει όλα αυτά είναι πράγματα που τα έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Ο Δημήτρης Καιρίδης δεν κατονόμασε τους διαφωνούντες, ωστόσο είναι σαφές ότι η αιχμή αφορά την πλευρά Βορίδη, ο οποίος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε τη διαφοροποίησή του το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός και εν συνεχεία να ανοίξει ο σχετικός διάλογος», σημείωσε, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Δεν βλέπω να αλλάζω άποψη. Το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους. Είναι σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις».

Τον Νοέμβριο, ο ίδιος είχε προειδεάσει για το ενδεχόμενο να παρατηθεί, εφόσον τεθεί ζήτημα πειθαρχίας στα μέλη της κυβέρνησης. «Στα ζητήματα συνειδήσεως εννοείται ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω. Επομένως αν κάποιος μου πει ότι πρέπει να το κάνω υποχρεωτικά, δεν μπορώ να το κάνω», ήταν τα ακριβή λόγια του (περισσότερα εδώ).

Αμετακίνητος στην απόφασή του να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια εμφανίστηκε την ίδια ημέρα, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ όπου θα δώσει περισσότερα στοιχεία για τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, όπως προαναγγέλθηκε.

Ερωτηθείς, τη Δευτέρα, για το εάν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας όταν το νομοσχέδιο έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις απαντήσεις που θα δοθούν από τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της παραπάνω συνέντευξης και σε ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν σε επόμενο χρόνο.

«Δεν είμαστε εκεί τώρα. Η πρώτη φάση είναι η συζήτηση, η ανάλυση, η επεξήγηση, η ανακοίνωση όλων όσων θέλουμε να κάνουμε και με βάση τη συζήτηση η τελική νομοθέτηση. Η επόμενη φάση είναι η ανακοίνωση του χρόνου της συγκεκριμένης νομοθέτησης» οπότε και θα τεθούν «όλα τα παρεπόμενα μιας συγκεκριμένης ψηφοφορίας», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...