324
| SOOC

Καιρίδης: Απολύτως ανακριβές το CBS για «μετεγκατάσταση» στην Ελλάδα μεταναστών που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 12:14
|SOOC

Καιρίδης: Απολύτως ανακριβές το CBS για «μετεγκατάσταση» στην Ελλάδα μεταναστών που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 12:14

Συναγερμό –και σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς βρισκόμαστε μόλις εννέα ημέρες πριν από τις ευρωκάλπες– προκάλεσε στην κυβέρνηση ένα ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CBS, περί σχεδίου της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για μετεγκατάσταση των μεταναστών από τη Λατινική Αμερική, που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Ο Δημήτρης Καιρίδης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σε παρέμβασή του το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, διέψευσε κατηγορηματικά το εν λόγω ρεπορτάζ –το CBS News επικαλέστηκε μεν πηγές από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά σημείωσε πως δεν υπήρξε σχολιασμός του θέματος από τη Ρώμη και την Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, το ρεπορτάζ του CBS News, βασιζόμενο σε «πηγές» της αμερικανικής κυβέρνησης, που μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας αλλά φέρονται έχουν γνώση των πραγμάτων και της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι το σχέδιο προβλέπει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα υποδέχονται μετανάστες, τα αιτήματα ασύλου των οποίων τελούν υπό επεξεργασία σε γραφεία μετανάστευσης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το ρεπορτάζ εξήγησε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα δεχθούν μετανάστες από την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα, όπως ήδη κάνουν ο Καναδάς και η Ισπανία. Σύμφωνα με μία από τις πηγές του CBS, η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.

Ο κ. Καιρίδης περιέγραψε το ρεπορτάζ ως «απολύτως ανακριβές σε όλα τα επίπεδα» και έκανε λόγο για περίεργο χρονισμό με τις ευρωεκλογές.

«Εμεινα έκπληκτος όταν διάβασα το δημοσίευμα. Το διαψεύδω απολύτως», τόνισε ο κ. Καιρίδης, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι γενικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να υπάρξει και γίνεται μια συζήτηση για τη νόμιμη μετανάστευση ώστε να ανασχεθεί η παράνομη μετανάστευση.

Από την άλλη και καθώς ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία και έχει πολιτικό πρόβλημα με το Μεταναστευτικό, ένα τέτοιο ρεπορτάζ μπορεί να προσφέρει μια αποσυμπίεση και να λειτουργήσει ως αποτρεπτικό για εκατομμύρια μετανάστες που συρρέουν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...