652
| INTIMEnews

Καιρίδης: 5.000 προσωρινές άδειες σε μετανάστες για εργασία – Εως και 40.000 οι προς νομιμοποίηση

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 11:56
|INTIMEnews

Καιρίδης: 5.000 προσωρινές άδειες σε μετανάστες για εργασία – Εως και 40.000 οι προς νομιμοποίηση

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 11:56

To νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε προ μηνών με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 262 βουλευτών, για τη χορήγηση ειδικής άδειας παραμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, άρχισε ήδη να αποδίδει, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 5.000 προσωρινές άδειες, οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αγγίζουν τις 15.000 και εκτιμάται ότι έως το τέλος της διαδικασίας θα νομιμοποιηθούν 30.000 με 40.000 αιτούντες.

«Διαφέρουμε από τα άκρα, υποστηρίζουμε την νόμιμη και βιώσιμη μετανάστευση με νόμους και κανόνες ανάλογα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Δεν πιστεύουμε στα ανοικτά σύνορα όπως στα άκρα αριστερά, προσπαθούμε να πάρουμε τη μέση οδό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες αλλά και τις ανησυχίες των πολιτών και που είναι ανάμεσα στους ξενοφοβικούς από τη μία πλευρά και τους αφελείς από την άλλη πλευρά», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε παρέμβασή του την Παρασκευή στο Οικονομικό Φόρουμε των Δελφών και αναφέρθηκε στην στρατηγική για την νόμιμη μετανάστευση της ελληνικής κυβέρνησης, με πρώτο βήμα την πρωτοβουλία για τη  νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας στους μετανάστες.

Μέχρι στιγμής, ενημέρωσε ο ίδιος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπάρχουν 15.000 καταχωρήσεις μεταναστών με προσφορές για εργασία που ζητούν άδειες εργασίας και έχουν εκδοθεί 5.000 προσωρινές άδειες. Και προσδοκία, πρόσθεσε, είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς καθημερινά, όπως είπε, υπάρχουν πάνω από 300 αιτούντες.

Το δεύτερο βήμα, υπογράμμισε ο υπουργός, είναι οι συμφωνίες εργατικής κινητικότητας με χώρες όπως η Ινδία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Μολδαβία και η Γεωργία, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος με την οποία υπάρχει ήδη συμφωνία και στόχος είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προωθούνται αλλαγές που θα καταστήσουν ευκολότερη και ταχύτερη και τη διαδικασία των μετακλήσεων ξένων εργατών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η επέκταση της άδειας παραμονής στη χώρα μας, από 3 σε 5 χρόνια.

Ηδη άλλωστε έχει εγκριθεί (εδώ) μετάκληση τουλάχιστον 200.000 εργατών από τρίτες χώρες και μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε διάταξη για τους μετανάστες εργάτες γης που ήδη απασχολούνται παράνομα στην Ελλάδα.

Η εν λόγω διάταξη, σημειώνει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», αφορά όσους μετανάστες ήταν στη χώρα μας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023 καθώς, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, δεν ήταν στόχος να λειτουργήσει ως μαγνήτης και να έρθουν και άλλοι παράτυποι μετανάστες, αλλά να χρησιμοποιηθούν νόμιμα όσοι ήδη εργάζονται στη σφαίρα της μαύρης οικονομίας, για να καλύψουν και τις μεγάλες ανάγκες για εργατικά χέρια κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

Ταυτόχρονα έχει πιάσει δουλειά και η «task force» με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, προκειμένου να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες και να μη χαθεί επιπλέον χρόνος στην κάλυψη των αναγκών που φαίνεται να έχουν μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας και ήδη πολλές από τις προτάσεις της συμπεριλαμβάνονται στο υπό εκπόνηση νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης.

Για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε εργατικά χέρια σε τομείς όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός και οι κατασκευές  από εργαζομένους μετανάστες τρίτων χωρών σχεδιάζεται επίσης από τους εργοδότες η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας κατά τα πρότυπα αυτής της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών – μία βάση δεδομένων δηλ. με διαθέσιμους εργάτες από τρίτες χώρες προς μετάκληση. Μεγάλοι Ομιλοι μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει να «τρέχουν» κατά μόνας παρόμοιες ηλεκτρονικές λίστες, μετακινώντας ομαδικά εργάτες από χώρα σε χώρα ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε project.

Πρόσφατα, όπως προαναφέρθηκε, εγκρίθηκαν νέες μετακλήσεις εργαζομένων, με απόφαση που συμπληρώνει αυτή που εκδόθηκε πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2023, και προβλέπει τη μετάκληση επιπλέον 32.517 εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εργοδοτών κυρίως στον αγροτικό τομέα, στις κατασκευές, καθώς και στον τουρισμό – επισιτισμό.

Συνολικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή»,  έχουν εγκριθεί περισσότερες από 200.000 μετακλήσεις, στις οποίες βέβαια εμπίπτουν και οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί με Αίγυπτο και Μπανγκλαντές ή που επιδιώκει η χώρα μας (με Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και Μολδαβία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...