893
Επιβαρυντικά φέρεται να λειτούργησαν όσα είπε για την Εύα Καϊλή ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, Αντόνιο Παντσέρι | INTIMEnews

Καϊλή από τη φυλακή: Ματαιοπονούν, δεν θα με «σπάσουν» για να δηλώσω ένοχη

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2023, 12:25
Επιβαρυντικά φέρεται να λειτούργησαν όσα είπε για την Εύα Καϊλή ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, Αντόνιο Παντσέρι
|INTIMEnews

Καϊλή από τη φυλακή: Ματαιοπονούν, δεν θα με «σπάσουν» για να δηλώσω ένοχη

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2023, 12:25

Στη φυλακή για τουλάχιστον άλλον ένα μήνα θα παραμείνει η Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate, μετά την απόρριψη του αιτήματός της να αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι» από το προδικαστικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ως ύποπτη φυγής και για να αποφευχθεί οιαδήποτε επαφή της με άλλους υπόπτους ή εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, περί «Εξπρές του Μεσονυκτίου» για την κακομεταχείρσή της από τις βελγικές αρχές, ήρθε και η πρώτη δήλωση της κρατούμενης από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεμήνυσε ότι παρά την πίεση που της ασκείται, δεν θα «σπάσει».

«Ματαιοπονούν –είπε σύμφωνα με το Οpen η Εύα Καϊλή– και κομμάτια να με κάνουν, δεν πρόκειται να παραδεχτώ κάτι που δεν έχω κάνει», επιμένοντας έτσι να αρνείται την κατηγορία της δωροδοκίας-δωροληψίας.

Οσον αφορά το σκεπτικό της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η βελγική Εισαγγελία για την παράταση της κράτησης Καϊλή, με τίτλο «Διάταξη του τμήματος του Συμβουλίου σχετικά με υπόθεση διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εγκληματικής οργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η E.K. εμφανίστηκε σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) ενώπιον του Συμβουλίου του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών.

»Με την απόφασή του σήμερα το απόγευμα το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση της Ε.Κ. Εάν, εντός 24 ωρών, ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης αυτής, ο ενδιαφερόμενος θα εμφανιστεί ενώπιον του Εφετείου Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

»Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν προς το παρόν περαιτέρω πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για κάθε νέα εξέλιξη με δελτίο Τύπου».

Επιβαρυντικά εν τω μεταξύ για την Εύα Καϊλή φέρεται να λειτούργησαν όσα είπε για εκείνη ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, Αντόνιο Παντσέρι, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με τις βελγικές αρχές, εν δυνάμει διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα που ισχύει στο Βέλγιο.

Γιατί ο Παντσέρι «χτυπάει» Καϊλή

«Είναι προφανές ότι ενώ υπάρχει η συμφωνία Παντσέρι, αυτός στοχεύει στον ανώτατο αξιωματούχο του μεγαλύτερου σκανδάλου της ΕΕ, που είναι η Εύα Καϊλή. Επομένως, ήταν πρακτικά απίθανο να αφηνόταν ελεύθερη η Εύα Καϊλή. Γυρνάει εις βάρος της γιατί η ανάκριση δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς της. Η συμφωνία Παντσέρι πρακτικά αποκλείει συμφωνία κάποιου άλλου», επεσήμανε σε δηλώσεις του στο Mega, ο δικηγόρος Γιώργος Ντάλτας.

«Τα άρθρα του βελγικού ποινικού κώδικα εισήχθησαν το 2018 όταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν δικηγόρος και έφερε ένα αμερικανικό σύστημα. Αυτό έχει εφαρμοστεί άλλη μία αφορά σε υπόθεση που αφορά στο ποδόσφαιρο, με ατζέντηδες και παράγοντες στο εξωτερικό. Ο νόμος αυτός λέει ότι η συμφωνία γίνεται εφόσον είναι αναγκαία στην ανάκριση, να γίνει», εξήγησε ο κ. Ντάλτας, που διευκρίνισε και για περί συμφωνίας του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τις βελγικές αρχές.

«Η συμφωνία με τον Τζόρτζι δεν ήταν συμβόλαιο, εδώ μιλάμε για “υπόσχεση”, για συμβόλαιο. Υπογράφει συμβόλαιο και αυτό είναι μόνο εάν είναι ειλικρινής. Εντύπωση προκαλεί ότι έχει βγάλει απέξω την πρόεδρο της επιτροπής, Μαρί Αρενά», σημείωσε ο νομικός.

Μάλιστα ο έτερος συνήγορός της, Αντρέ Ριζόπουλος, κατήγγειλε την ιδιαίτερη μεταχείριση της οποίας τυγχάνει ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος σε σχέση με την ευρωβουλευτή:

«Ο κ. Παντσέρι “αγοράζει” το μέλλον του και καλά κάνει. Ως δικηγόρος, το καταλαβαίνω απόλυτα. Αυτός πλέον γνωρίζει πότε θα τελειώσει η κράτησή του, ξέρει ποια είναι τα πρόσωπα που αποφάσισε να προστατεύσει. Και καλά κάνει. Και πιθανότατα ξεκίνησε με την ίδια του την οικογένεια. Θα ήθελα όμως να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην κυρία Καϊλή, η οποία δεν κατάφερε παρά να δει μόνο δύο φορές, μέσα σε έξι εβδομάδες στη φυλακή, το παιδί της», παρατήρησε ο κ. Ριζόπουλος.

Οπως επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή της η Εισαγγελία, ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας (σ.σ. «δίνοντας κόσμο» σε μια ύστατη προσπάθεια να πέσει «στα μαλακά»).

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σήμερα σημαντική εξέλιξη.

»Ενα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε υπόμνημα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση.

»Πρόκειται για μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης.

»Ο  Πιερ Παντσέρι κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως επικεφαλής, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ενεργητική και παθητική διαφθορά.

Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

τον τρόπο λειτουργίας
τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη
τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν
τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».
«Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, αναφέρεται ότι «είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου “pentiti” (σ.σ. pentiti regret, που αναφέρεται στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει τις έρευνες για τη μαφία), ότι οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις, την υπόθεση χειρίστηκε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...