517
Ο,τι απέμεινε από το λεωφορείο αριστερά στη νησίδα του αυτοκινητόδρομου | REUTERS/Stoyan Nenov

Κάηκαν στον ύπνο τους: Φρίκη από τα πρώτα στοιχεία για το δυστύχημα με το πούλμαν στη Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 14:48
Ο,τι απέμεινε από το λεωφορείο αριστερά στη νησίδα του αυτοκινητόδρομου
|REUTERS/Stoyan Nenov

Κάηκαν στον ύπνο τους: Φρίκη από τα πρώτα στοιχεία για το δυστύχημα με το πούλμαν στη Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 14:48

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν ένα λεωφορείο, το οποίο μετέφερε τουρίστες κυρίως από τη Βόρεια Μακεδονία, τυλίχθηκε στις φλόγες σε αυτοκινητόδρομο της δυτικής Βουλγαρίας περίπου στις 02:00 τοπική ώρα, Τρίτη.

Επτά άνθρωποι, που κατάφεραν να βγουν έξω από το φλεγόμενο όχημα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών Πιρόγκοφ της βουλγαρικής πρωτεύουσας, της Σόφιας, και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου. Εχουν υποστεί εγκαύματα και ένας κάταγμα στο πόδι, όμως έχουν χάσει οικείους τους, τα παιδιά τους…

Περιέγραψαν το πώς σώθηκαν, από τύχη. Οι υπόλοιποι κοιμόνταν και όταν οι φλόγες κύκλωσαν το όχημα, ήταν πολύ αργά.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, γεγονός που καθιστά το δυστύχημα το πιο πολύνεκρο στην ιστορία της βαλκανικής αυτής χώρας.

Ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών, Μπόικο Ράσκοφ, δήλωσε ότι πτώματα ήταν «στοιβαγμένα μέσα στο όχημα και είχαν γίνει στάχτη».

«Η εικόνα είναι τρομακτική, τρομακτική. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους ευρισκόμενος στον τόπο του δυστυχήματος.

Τα αίτια του δυστυχήματος είναι ασαφή, αλλά το λεωφορείο φαίνεται ότι χτύπησε πάνω σε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα, είτε πριν είτε αφού πήρε φωτιά, ανακοίνωσαν βούλγαροι αξιωματούχοι.

«Ο οδηγός βρήκε ακαριαίο θάνατο κι επομένως δεν υπήρχε κάποιος για να ανοίξει τις πόρτες», δήλωσε στην τηλεόραση ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας, Στάνιμιρ Στάνεφ.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Στρούμα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων δυτικά της Σόφιας, όπως είπαν.

Οι εκδρομείς επέστρεφαν στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο αναψυχής στην Κωνσταντινούπολη, που απέχει περίπου 800 χιλιόμετρα.

Οπως είπε ο επικεφαλής της βουλγαρικής υπηρεσίας ερευνών Μπόροσλαβ Σαράφοβ, τέσσερα λεωφορεία από ένα ταξιδιωτικό γραφείο της Βόρειας Μακεδονίας εισήλθαν στο έδαφος της Βουλγαρίας αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ από την Τουρκία.

«Ανθρώπινο λάθος του οδηγού ή μηχανική βλάβη είναι οι δύο αρχικές εκδοχές για τα αίτια του δυστυχήματος», τόνισε ο ίδιος.

Τηλεοπτικά πλάνα εμφανίζουν το λεωφορείο να έχει καεί ολοσχερώς στη μέση του αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος ήταν βρεγμένος λόγω της βροχής.

«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Σόφια ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.

Ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι οι επιβάτες ήταν όλοι από τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά ανάμεσά τους φαίνεται ότι υπήρχε ένας σέρβος πολίτης και ένας Βέλγος. Δεν είναι ωστόσο σαφές αν τα δύο αυτά πρόσωπα συγκαταλέγονται στους νεκρούς ή στους τραυματίες. Σημείωσε, δε, ότι μίλησε με έναν από τους επτά επιζήσαντες, ο οποίος του περιέγραψε πως οι επιβάτες κοιμούνταν και ξύπνησαν από τον θόρυβο μιας έκρηξης, αλλά ήταν πια αργά.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξήγησε ότι όσοι κάθονταν στα πίσω καθίσματα του λεωφορείου και ξύπνησαν σώθηκαν επειδή κατάφεραν να σπάσουν ένα παράθυρο και να πηδήξουν έξω.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι οι επιβάτες προέρχονταν από διάφορες κοινότητες της Βόρειας Μακεδονίας.

Στα Σκόπια, ο αλβανόφωνος Οσμάν, 31 ετών, είπε στο Reuters ότι πήγε στο ταξιδιωτικό γραφείο μαζί με τον αδελφό και την αδελφή του ζητώντας πληροφορίες για την τύχη των γονιών τους.

«Δεν γνωρίζουμε αν βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο που κάηκε ή όχι. Δεν έχουμε πληροφορίες για αυτούς. Το πρακτορείο δεν απαντά στο τηλέφωνο. Πιθανόν να χρειαστεί να πάμε στη Βουλγαρία», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...