579
Ο Μακρόν βγαίνει από το παραβάν. Βρίσκεται ενώπιον μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης | REUTERS/Yara Nardi/Pool

Και τώρα τι; Οι εύθραυστες συμμαχίες για τον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2024, 11:09
Ο Μακρόν βγαίνει από το παραβάν. Βρίσκεται ενώπιον μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης
|REUTERS/Yara Nardi/Pool

Και τώρα τι; Οι εύθραυστες συμμαχίες για τον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2024, 11:09

Καθώς ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία άφησε πολλές ανοιχτές υποθέσεις για τη β’ Κυριακή –το ακροδεξιό RN της Μαρίν Λεπέν πρώτευσε μεν, αλλά η αυτοδυναμία δεν είναι καθόλου βέβαιη– το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στις συμμαχίες που θα γίνουν, και σε τοπικό επίπεδο, εν όψει της κάλπης της 7ης Ιουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τον α’ γύρο εξελέγησαν μόλις 76 βουλευτές, ενώ, σε συνολικά 501 μονοεδρικές περιφέρειες, θα υπάρξουν την ερχόμενη Κυριακή 306 «τριπλές» μάχες και άλλες 190 «μονομαχίες».

Μάλιστα στην κάλπη με τρεις υποψήφιους, οι 244 μάχες διεξάγονται ανάμεσα σε υποψήφιους της λεπενικής Ακροδεξιάς, του Νέου Λαϊκού Μετώπου και της παράταξης του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ σε άλλες 46 κοντράρονται οι υποψήφιοι του ακροδεξιού RN, του κεντροαριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου και των Ρεπουμπλικανών της κλασικής Δεξιάς (μια τέτοια περίπτωση είναι η περιφέρεια της Κορέζ, όπου ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πρώτευσε και έχει αντίπαλο την ακροδεξιά Μαϊτέ Πουζέ, ενώ τρίτος είναι ο Φρανσίς Ντιμπουά των γκωλικών).

Ποιον θα στηρίξουν λοιπόν οι παρατάξεις όπου δεν συμμετέχουν οι υποψήφιοί τους; Θα αποσυρθεί ο τρίτος υπέρ του δεύτερου;

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν έφτασε η ώρα για έναν ευρύ συνασπισμό με ξεκάθαρη δημοκρατική κατεύθυνση στον δεύτερο γύρο. Ομως ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ απέκλεισε, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, την περίπτωση να καλέσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν έναν υποψήφιο από το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συμπεριλαμβάνεται στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ακόμα εάν αυτό αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική για να ανακοπεί η πορεία ενός υποψηφίου από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN).

Το RN της Μαρίν Λεπέν σημείωσε ιστορικά κέρδη και κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, όμως η τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης θα εξαρτηθεί από τις συμμαχίες που θα συναφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από το δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Ηγέτες τόσο του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου όσο και της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν ξεκαθάρισαν την Κυριακή, το βράδυ ότι θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψηφίους στις περιφέρειες που κάποιος άλλος υποψήφιος βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να νικήσει το RN την ερχόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο.

«Το LFI (η “Ανυπότακτη Γαλλία” του Μελανσόν) είναι κίνδυνος για το έθνος», δήλωσε όμως ο Λεμέρ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, προσθέτοντας ότι, ενώ θα ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν υποψηφίους από άλλα αριστερά κόμματα σε περιοχές όπου ο κεντρώος υποψήφιος έχει αποσυρθεί από την εκλογική μάχη, «ποτέ» δεν θα καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το LFI.

Από την πλευρά του, ο Μελανσόν, δήλωσε την Κυριακή: «Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, (…) στο σενάριο όπου (η ακροδεξιά, Εθνικός Συναγερμός) αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, ενώ εμείς θα βρισκόμασταν μόλις στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σοσιαλιστής Ραφαέλ Γκλικσμάν: «Δεν είναι βουλευτικές εκλογές πια, είναι δημοψήφισμα: θέλουμε η Ακροδεξιά, για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, να κατακτήσει την εξουσία μέσω των κάλπων; Αυτή είναι η μόνη ερώτηση που μετράει», είπε.

Το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων κατέστησε σαφές πως δεν θα δοθεί κατεύθυνση ψήφου στον β’ γύρο, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθούν εκ των πραγμάτων υποψήφιοι της Ακροδεξιάς.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένεται η έκβαση των μονομαχιών σε 67 περιφέρειες όπου η αντιπαράθεση είναι μεταξύ υποψηφίων του RN και του Νέου Λαϊκού Μετώπου, σε 32 ανάμεσα σε υποψηφίους της Λεπέν και του Μακρόν και σε 28 που η έδρα κρίνεται ανάμεσα σε ακροδεξιό υποψήφιο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...