Το Brexit είναι κατόρθωμα του Μπόρις Τζόνσον, δεν είναι έτσι; Αυτός δεν το πέτυχε; Δεν πρέπει να το σεβαστεί; Και όμως, το τελευταίο νομοσχέδιο του βρετανού πρωθυπουργού αναιρεί επί της ουσίας τη συμφωνία για το Brexit και έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων, ενώ συγχρόνως καταρρακώνει την αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου. Απίθανα πράγματα!
Να τι έχει συμβεί. Ο Μπράντον Λιούις, υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας της βρετανικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και σε μάλλον αδιάφορο τόνο, σαν να μη συμβαίνει κάτι σπουδαίο, είπε ότι η κυβέρνηση προτείνει παραβίαση του διεθνούς δικαίου! Και όντως έτσι είναι, πρόκειται για παραβίαση των συμπεφωνημένων με την ΕΕ όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.
Η κυβέρνηση Τζόνσον λέει τώρα ότι εκείνα για τα οποία νωρίτερα είχε καυχηθεί δεν είναι και πολύ της προκοπής, πρέπει να ανατραπούν, με αντικανονικό τρόπο κιόλας. Ελλείψει άλλου, κομψότερου τρόπου, τον ρόλο του ανατροπέα εκλήθη να επωμιστεί η εθνική νομοθεσία. Για τις κοινοβουλευτικές μανούβρες του με τις διεθνείς απολήξεις, κάποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει τον Τζόνσον και για τσαρλατανισμό ακόμη.
Ετσι ο Λιούις είπε ότι οι αλλαγές που εισάγονται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπερισχύσουν των πτυχών της συμφωνίας αποχώρησης και ως εκ τούτου θα παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο, όμως με… «πολύ συγκεκριμένο τρόπο και περιορισμένο πεδίο εφαρμογής». Από αυτό το ιδιότυπο «ολίγον έγκυος» του Λιούις το πλήγμα στο διεθνές κύρος της Βρετανίας είναι μεγάλο, αφού εμφανίζεται ως αναξιόπιστο κράτος που δεν τιμά την υπογραφή του.
Η ουσία για το Βορειοϊρλανδικό (ως προς την ευρωπαϊκή διάστασή του που μας απασχολεί εδώ) είναι ότι, μετά το Brexit και κατόπιν εορτής, διαπιστώθηκε πως αυτή η βορειοδυτική επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμενε στην ενωμένη αγορά και, έτσι, δημιουργούσε πρόβλημα τελωνειακών ελέγχων -συνόρων, δηλαδή- στο εσωτερικό της Βρετανίας!
Και πάλι απίθανα πράγματα, τα οποία ο Τζόνσον, όταν τα συνειδητοποίησε, δεν μπορούσε βεβαίως να αποδεχθεί διότι συνιστούν εθνικό κατακερματισμό της Βρετανίας! Και το ερώτημα είναι ένα: όταν υπέγραφε αυτά τα παράλογα, πού… βρισκόταν ο ίδιος;
Οι Financial Times λένε ότι «η παραβίαση διεθνούς συνθήκης υπογεγραμμένης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι επικίνδυνη στιγμή και για τους Τόρις και για τη χώρα» και εντοπίζουν στον διεθνή διασυρμό. Το Bloomberg εστιάζει στο πολιτικό σημείο, λέγοντας ότι οι φανατικοί οπαδοί του Βrexit μπορούν και συνδυάζουν τα ασυνδύαστα αρκεί να τους βολεύει ο εξωφρενικός συνδυασμός.
Η εφημερίδα του Σίτι έχει και ένα μήνυμα για τους Τόρις. Τους απευθύνει έκκληση να μην καταντήσουν το κόμμα τους σαν το Ρεπουμπλικανικό των ΗΠΑ, άβουλο και σιωπηλό, υποδουλωμένο στον εκκεντρικό και εμπρηστικό ηγέτη. Οσο πιο γρήγορα εγκαταλείψει ο Τζόνσον την εξουσία, λένε, τόσο το καλύτερο για τη Βρετανία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News