Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες της Ευρώπης, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα εποχικής γρίπης!
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το φαινόμενο αυτό οφείλεται στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί για τη μετάδοση του κορονοϊού, όπως είναι οι μάσκες, τα απολυμαντικά, αλλά και η τήρηση αποστάσεων.
Κι αυτό διότι ο ιός της εποχικής γρίπης μεταδίδεται πολύ πιο δύσκολα από τον κορονοϊό. Ετσι, η εξαφάνισή του ήταν αναμενόμενη, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά ενός ιού με ακρίβεια.
Στην εξαφάνιση της διπλής απειλής, δηλαδή του συνδυασμού της πανδημίας του κορονοϊού με τη γρίπη, ενδέχεται να έχει συμβάλει και ο εμβολιασμός, που τη φετινή σεζόν ξεπέρασε κάθε ρεκόρ στις χώρες της Ευρώπης.
Το κακό σενάριο θα ήταν να υπάρξει ένα νέο στέλεχος του φονικού ιού της γρίπης, που ούτε ο οργανισμός μας θα μπορεί να αναγνωρίσει για να δημιουργήσει εξουδετερωτικά αντισώματα, ούτε και τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι ενημερωμένα με το κατάλληλο κοκτέιλ.
Το σενάριο αυτό δεν ήταν επιστημονικής φαντασίας, αλλά το έχουμε δει τέσσερις φορές τα τελευταία 100 χρόνια, το 1918, το 1957, το 1968 και το 2009 και οι πανδημίες γρίπης τις χρονιές αυτές είχαν στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Γρίπη… μηδέν
Σύμφωνα με το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel), την εβδομάδα από τις 3 έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2020, στη χώρα μας είχαν χρειαστεί εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω εποχικής γρίπης 24 άτομα.
Από την αρχή της περιόδου επιτήρησης, δηλαδή από τις 30 Οκτωβρίου του 2019 μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου, υπήρχαν 596 καταγεγραμμένα κρούσματα γρίπης.
Από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα, παρότι υπήρξαν 257 ύποπτα περιστατικά. Οι εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν σε 75 νοσοκομεία ήταν όλες αρνητικές.
Συνολικά από γρίπη νοσηλεύονταν την ίδια περίοδο πέρυσι σε κλίνες Εντατικής 169 ασθενείς με γρίπη. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας νοσηλευόμενος σε ολόκληρη τη χώρα, ούτε σε απλή κλίνη.
Την ίδια εβδομάδα είχαν χάσει τη ζωή τους 13 άτομα, ενώ συνολικά ο αριθμός των νεκρών από γρίπη από τον Νοέμβριο του 2019 έως τις 9 Φεβρουαρίου είχε φτάσει τους 53.
Σε μια χρονιά γεμάτη κακά νέα από τον κορονοϊό, μια νίκη ενάντια στη γρίπη αποτελεί καλοδεχούμενη παρηγοριά. Και η απομάκρυνση του κακού σεναρίου και μιας διπλής απειλής είναι ό,τι καλύτερο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News