308
Η Κίνα υπογράφει maxi συμβάσεις προμήθειας LNG έως το 2027, στοχεύοντας στον μελλοντικό έλεγχο ροής και τιμών | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration//File Photo

Και όμως, η Κίνα ρυθμίζει την παγκόσμια αγορά του LNG

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2023, 18:39
Η Κίνα υπογράφει maxi συμβάσεις προμήθειας LNG έως το 2027, στοχεύοντας στον μελλοντικό έλεγχο ροής και τιμών
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration//File Photo

Και όμως, η Κίνα ρυθμίζει την παγκόσμια αγορά του LNG

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2023, 18:39

Η Κίνα συσσωρεύει πρώτες ύλες από το 2021, όταν ώθησε τις τιμές τους στις διεθνείς αγορές πολύ ψηλά, έτσι δεν είναι καινούργια η είδηση ότι ετοιμάζεται να συνεχίσει στην πεπατημένη. Εκθεση που δημοσιεύτηκε από το Bloomberg Nef, όπως αναφέρει η Repubblica, υπογραμμίζει ότι κινεζικές εταιρείες αγοράζουν μεγάλο μέρος του μεθανίου προς πώληση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Κίνα υπογράφει maxi συμβάσεις προμήθειας έως το 2027, στοχεύοντας στον μελλοντικό έλεγχο των ροών και των τιμών.

Οι κινεζικές εταιρείες του κλάδου των υδρογονανθράκων μπορούν να αποκτήσουν έως και το 15% όλων των δικαιωμάτων για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τώρα έως το 2027, κυρίως επειδή έκλεισαν τις κατάλληλες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και με το Κατάρ.

Φυσικά, η περίοδος που διανύουμε καθορίζεται από την όξυνση των σινοαμερικανικών σχέσεων λόγω του Ταϊβανικού και, εμμέσως, του Ουκρανικού, ωστόσο η μεταξύ των δύο χωρών πολιτική και γεωπολιτική αντιπαλότητα δεν στέκεται εμπόδιο στη σύναψη ενεργειακών συμφωνιών αμοιβαίως συμφερουσών.

Ούτε ενοχλεί τους Κινέζους το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μπίζνες τους εδράζονται στον αποκλεισμό των (κατά τα λοιπά, φίλων τους) Ρώσων από την αγορά της Δύσης.

Η στρατηγική των Κινέζων στο συγκεκριμένο πεδίο έχει δύο στόχους: πρώτον, φρονούν ότι ο έλεγχος των πρώτων υλών σημαίνει πως θα έχουν και «το πάνω χέρι» στον εμπορικό πόλεμο με τη Δύση, και, δεύτερον, πιστεύουν ότι αν καταστούν προμηθευτές LNG και συνάψουν οικονομικές συμμαχίες με τρίτες χώρες, τότε και οικονομικά οφέλη θα προκύψουν (έλεγχος τιμών) και πολιτικά-γεωπολιτικά ενδεχομένως.

Το 2021 η Ευρώπη αναγκάστηκε να πληρώσει πολύ υψηλότερο τίμημα για να προσελκύσει φορτία LNG, κάτι που μπορεί να επαναληφθεί.

Το τελευταίο δίμηνο οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και ενώ η ζήτηση φυσικού αερίου από την Κίνα παρέμεινε συγκρατημένη.

Σταθεροποίοηση αναμένεται να υπάρξει και την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι συνιστά τη σεζόν τροφοδοσίας με αποθέματα. Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι σήμερα γεμάτες στο 63% της συνολικής χωρητικότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...