Αυτή θα μπορούσε να είναι ιστορία για αγρίους (χοίρους και όχι μόνο), ένα ανέκδοτο στο καφενείο, όμως είναι πραγματικότητα που αποκαλύπτει ότι εύκολα τα πράγματα μπορεί να εκτραχυνθούν στις ΗΠΑ του πολωμένου και αναποτελεσματικού Κογκρέσου και των μεγάλων φιλοδοξιών των κυβερνητών. Είναι αρκετά περίπλοκη για τους μη Αμερικανούς, όμως ανοίγει σε όλους την όρεξη. Ας την απολαύσουμε.
To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε οριακά νόμιμο (5 ψήφοι υπέρ, 4 κατά) νόμο της Καλιφόρνιας περί ευζωίας των χοίρων προ της σφαγής τους. Τι σημασία έχει αυτό; Μεγάλη, από την άποψη ότι έτσι δικαιώνονται οι διάφοροι κυβερνήτες που επιχειρούν εκεί όπου το κεντρικό, ομοσπονδιακό κράτος αδρανεί λόγω πολιτικής πόλωσης και παρεπόμενης παράλυσης των θεσμών – τουλάχιστον έτσι εκτιμούν την κατάσταση οι συνταγματολόγοι και αναλυτές στους οποίους αναφέρεται σημείωμα της Corriere della Sera.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εχουμε ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο: ο (μη μουσουλμάνος, εβραίος ή βίγκαν) Αμερικανός δεν μπορεί να ζήσει αν δεν φάει μπέικον. Και ένα δεύτερο, ακόμη πιο σίγουρο: το αμερικανικό μπέικον παράγεται από τα γουρούνια που εκτρέφονται, σφάζονται και μεταποιούνται βιομηχανικώς. Το 2018 διεξήχθη δημοψήφισμα στην πλούσια και εκλεπτυσμένη Καλιφόρνια που ενεκρίθη από το 63% όσων συμμετείχαν και κατόπιν το περιεχόμενό του έγινε νόμος της Πολιτείας.
Ο νόμος αυτός μεριμνά για τις κατάλληλες συνθήκες εκτροφής των χοίρων, καθορίζει να είναι άνετοι οι κλωβοί των χοιρομητέρων και άλλα «ανθρωπιστικά» και «πολιτισμένα». Στην πραγματικότητα αναστάτωσε όλον τον κύκλο παραγωγής του χοιρινού κρέατος και των παραγώγων του. Αυτό σημαίνει ότι επιβάρυνε τις επιχειρήσεις του κλάδου με πρόσθετα έξοδα, τα οποία στην αγορά μεταφράστηκαν σε ανατιμήσεις των προϊόντων – περισσότερη ακρίβεια, από το μπέικον μέχρι την μπριζόλα. Το πολιτικό ερώτημα, λοιπόν, είναι αν έχει δικαίωμα μια «ευαίσθητη» Πολιτεία να αποφασίζει για όλη τη χώρα ανατιμήσεις σε καιρούς πληθωριστικούς.
Εξάλλου, σχολίασε η Corriere, οι ΗΠΑ βιώνουν ιστορική φάση, κατά την οποία η ακραία αδυναμία του Κογκρέσου, όλο και πιο πολωμένου, σχεδόν παράλυτου, ωθεί πολλούς κυβερνήτες να πιέσουν την κατάσταση υιοθετώντας κανονισμούς στις Πολιτείες τους οι οποίοι απομακρύνονται από τους ομοσπονδιακούς, ακόμη και σε θέματα μεγάλης οικονομικής σημασίας. Οι κυβερνήτες άπλωσαν τη δράση τους σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση μέχρι την περίθαλψη, διότι έχουν πολιτικές φιλοδοξίες που φθάνουν μέχρι τον Λευκό Οίκο.
Δεν είναι και λίγοι: ΝτεΣάντις στη Φλόριντα, Κεμπ στην Τζόρτζια, Γιάνγκιν στη Βιρτζίνια για τους Ρεπουμπλικανούς, Νιούσομ στην Καλιφόρνια για τους Δημοκρατικούς. Αυτοί έχουν γλυκαθεί και θέλουν όλο και περισσότερο να επηρεάζουν τις πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές σε εθνικό επίπεδο. Ο Ντε Σάντις, έγραψε η Corriere, απαγόρευσε στα σόσιαλ μίντια τον σχολιασμό πολιτικών ανακοινώσεων και ανάγκασε τα Facebook και YouTube να σφίξουν τα λουριά και σε εθνικό επίπεδο. Ο Νιούσομ απείλησε να τιμωρήσει τον αμερικανικό κολοσσό των φαρμακείων Walgreens στην περίπτωση που θα περιορίσει τη διανομή φαρμάκων για έκτρωση κ.ά.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα γουρούνια, και ας είναι οριακή, έχει ως συνταγματικό σκεπτικό τη (διαπολιτειακή) ισότητα των χοίρων, όμως οι συνέπειες αυτού του νόμου της Καλιφόρνιας δεν μπορούν να αγνοηθούν, καθώς στρεβλώνουν το εμπόριο σε όλες τις ΗΠΑ. Και συγχρόνως υποδαυλίζουν το εξουσιαστικό ψώνιο των διαφόρων κυβερνητών, είτε μπλε είτε κόκκινων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News