470
Το θηριώδες βομβαρδιστικό Β-52 | EPA/Jakub Kaczmarczyk

Και οι μελλοντικοί πόλεμοι χρειάζονται το B-52 τους…

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2021, 20:24
Το θηριώδες βομβαρδιστικό Β-52
|EPA/Jakub Kaczmarczyk

Και οι μελλοντικοί πόλεμοι χρειάζονται το B-52 τους…

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2021, 20:24

Πρόκειται για αναντικατάστατο βομβαρδιστικό, με πλούσια και καθοριστική συμμετοχή σε κορυφαίες γεωπολιτικές συγκρούσεις του περασμένου και ψυχροπολεμικού αιώνα, όπως ήταν λόγου χάρη ο (ατυχής για τις ΗΠΑ) Πόλεμος του Βιετνάμ.

Η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ το χρειάζεται και τώρα, και ας είναι παλιό σκαρί. Το Β-52 έχει ανάγκη μόνο ένα ηλεκτρονικό λίφτινγκ ώστε να είναι ετοιμοπόλεμο με αξιώσεις. Δεν είναι δυνατόν να αποσυρθεί τώρα που η αμερικανική αμυντική στρατηγική επαναπροσδιορίζεται, τώρα που η Ρωσία και η Κίνα μπαίνουν και αυτές στο κάδρο, δίχως όμως από αυτό να αφαιρείται το Ιράν.

Τόσο η στροφή στην αμυντική πολιτική, που τοποθετεί πρώτες στον κατάλογο των εχθρών των ΗΠΑ τις Ρωσία και Κίνα, όσο και η αντικειμενική δυσχέρεια (οικονομικής φύσεως) στην ανάπτυξη καινούργιων βομβαρδιστικών έχουν πείσει την Πολεμική Αεροπορία ότι το Β-52 δεν θα αποσυρθεί μέχρι και το 2050. Η Wall Street Journal ασχολήθηκε με το μήνυμα που στέλνουν οι πρόσφατες πτήσεις του θεόρατου αεροσκάφους στη Μέση Ανατολή (με τις απογειώσεις να έχουν γίνει από ηπειρωτικό αμερικανικό έδαφος), αλλά και στην Ευρώπη και στη Θάλασσα της Κίνας (με αυτές τις τελευταίες απογειώσεις να έχουν γίνει από από το νησί Γκουάμ, στον Ειρηνικό).

Ενα ζευγάρι B-52 έκανε πτήση αποτροπής στη Μέση Ανατολή. Τα δύο θηριώδη βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από βάση στη Λουιζιάνα, έφθασαν στον ουρανό της Σαουδικής Αραβίας συνοδευόμενα από συμμαχικά αεροσκάφη και επέστρεψαν στις ΗΠΑ. Ηταν ένα μήνυμα που έχει σταλεί κατ’ επανάληψη και αφορά το Ιράν κυρίως (ήταν η έκτη αποστολή τέτοιου τύπου μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες).

Πριν από μήνες, το ίδιο συνέβη και στην Ευρώπη, με τη διαφορά ότι τότε ο παραλήπτης του μηνύματος ήταν η Ρωσία. Κατόπιν η επίδειξη ισχύος έγινε στο ασιατικό μέτωπο, όπου το θερμόμετρο είναι πάντα υψηλό εξαιτίας των απαιτήσεων της Κίνας σε γη και θάλασσα, τις οποίες το Πεκίνο προσπαθεί να καταστήσει αμφισβητούμενες περιοχές («γκρίζες», θα λέγαμε εμείς στη Μεσόγειο). Ενα B-52 πέταξε στη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Κίνας με μοναδικό σκοπό του να δείξει ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τις κινεζικές αξιώσεις για τον εναέριο χώρο. Τα νησιά που διεκδικεί το Πεκίνο είναι ακατοίκητα και προσώρας ελέγχονται από την Ιαπωνία. Το αμερικανικό Μέσο δημοσίευσε έκθεση για τις αποστολές που πραγματοποιήθηκαν, ξεκινώντας από το Γκουάμ.

Από στρατηγικής πλευράς το B-52 «παραμένει σημαντικό στον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων» έγραψε η WSJ, αυτό το γνωρίζουν στο Πεντάγωνο και θα επιδιώξουν την αναβάθμιση του αεροπλάνου. Εχουν αποφασίσει κιόλας ότι 76 τέτοια ιπτάμενα φρούρια θα παραμείνουν σε λειτουργία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο αμερικανικό οπλοστάσιο υπάρχουν τα B-1 και B-2, το B-21 αναμένεται, ωστόσο οι ανάγκες είναι πολλές και υπάρχουν προβλήματα προϋπολογισμού. Επομένως, η απάντηση είναι απλή και πρακτική: το αεροσκάφος θα εκσυγχρονιστεί προοδευτικά, θα εξοπλιστεί με νέα συστήματα και πυραύλους που επιτρέπουν την εκτόξευση από μεγάλες αποστάσεις.

Το B-52 σχεδιάστηκε για τον Ψυχρό Πόλεμο, όμως πρωταγωνίστησε στο Βιετνάμ και στο Ιράκ, ενώ χρησιμοποιήθηκε και πρόσφατα για τον βομβαρδισμό θέσεων των τζιχαντιστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...