637
| CreativeProtagon / Reuters

Και οι ηγέτες της Δύσης «υπέρ» της απόσυρσης Μπάιντεν 

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 13:00
|CreativeProtagon / Reuters

Και οι ηγέτες της Δύσης «υπέρ» της απόσυρσης Μπάιντεν 

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 13:00

Ακόμη και εάν υποτεθεί ότι ο Μπάιντεν θα καταφέρει να επιβληθεί στο κόμμα του, παραμένοντας στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, τι εγγυάται ότι η κατάστασή του δεν θα επιδεινωθεί κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες, καθιστώντας αναγκαστική την αντικατάστασή του;

Και σε αυτήν την περίπτωση πόσες πιθανότητες θα είχε ένας υποψήφιος ή μία υποψήφια της τελευταίας στιγμής να νικήσει τον Τραμπ, ώστε να αποφευχθεί η ζημιά που δύναται και απειλεί να κάνει και στις διατλαντικές σχέσεις;

Επιπλέον, ακόμη και στην περίπτωση επιτυχίας του Μπάιντεν και παραμονής του στον Λευκό Οίκο, η κατάστασή του, σήμερα, προμηνύει πως θα δυσκολευόταν ιδιαίτερα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του – ως πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και ως ηγέτης της Δύσης – για άλλη μία τετραετία.

Οπως αναφέρει ο Πάολο Μαστρολίλι της La Repubblica σε ανταπόκρισή του από την Ουάσινγκτον, όπου διεξάγεται η επετειακή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που συμπλήρωσε 75 χρόνια, οι παραπάνω ανησυχίες δεν εκφράζονται φωναχτά, καταρχήν από σεβασμό προς τον οικοδεσπότη της Συνόδου, τον γηραιό Τζο Μπάιντεν, αλλά και επειδή η επισήμανσή τους σίγουρα δεν θα συνέβαλε στο ξεπέρασμα της κρίσης που ξέσπασε μετά από το καταστροφικό για τον Μπάιντεν πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ.

Στο περιθώριο, όμως, «όλοι μιλούν για αυτό», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος, «με μια αίσθηση του επείγοντος, γιατί απομένει λίγος χρόνος να βρεθούν λύσεις, ενώ υπάρχει και έντονη ανησυχία όσον αφορά το τι θα μπορούσε να συμβεί, εάν δεν βρεθούν γρήγορα».

Πριν από λίγες μέρες το Bloomberg έγραψε ρητά ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες θα ήθελαν να δουν τον αμερικανό πρόεδρο να αποσύρεται από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, και στην προκειμένη, όπως εξηγεί ο ανταποκριτής της La Repubblica, η πρωτεύουσα του Βελγίου νοείται συγχρόνως ως έδρα και του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και το Politico (το οποίο, πλέον, ανήκει στον γερμανικό όμιλο Axel Springer), έπειτα από επικοινωνία που είχε με είκοσι αξιωματούχους από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δημοσίευσε ένα άρθρο με τον άκρως ξεκάθαρο και αμείλικτο τίτλο «American allies fear Biden is finished and can’t beat Trump», δηλαδή «Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ φοβούνται πως ο Μπάιντεν είναι τελειωμένος και δεν μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ».

Χωρίς περιστροφές μίλησε και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας (και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου): «Σίγουρα έχουν πρόβλημα. Οι αντιδράσεις ήταν κατηγορηματικές», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, αναφερθείς στην τηλεμαχία που έφερε τα πάνω κάτω στην προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν και στους Δημοκρατικούς γενικότερα, λιγότερο από τέσσερις μήνες από την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου. Και ένας βρετανός υπουργός ζήτησε ανοιχτά από τους χρηματοδότες του Δημοκρατικού Κόμματος «να λάβουν μέτρα για να τον αναγκάσουν αποσυρθεί, ώστε να επιλεγεί ένας υποψήφιος που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους».

Πάντως ο Μαρκ Γκίτενσταϊν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ότι «δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν ηγέτη να μου εκφράζει άμεσα ή έμμεσα ανησυχίες για την ηλικία του. Ολοι ανησυχούν για τις εκλογές, επειδή πλησιάζουν και λόγω κάποιων δηλώσεων του Τραμπ».

Ωστόσο αποτελεί γεγονός πως οι ανησυχίες αυτές αυξήθηκαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, λόγω του δράματος που εκτυλίσσεται στους κόλπους των Δημοκρατικών. Εως τη διεξαγωγή του προεδρικού ντιμπέιτ, οι όποιες ανησυχίες σχετίζονταν με το ενδεχόμενο ήττας του Μπάιντεν από τον Τραμπ.

Πλέον, όμως, λόγω της ομολογουμένως χείριστης επίδοσης του αμερικανού προέδρου στην τηλεμαχία, ολοένα περισσότεροι ανησυχούν πως, ακόμη και εάν καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση και παραμείνει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η κατάστασή του να επιδεινωθεί, και να υποχρεωθεί, εκ των πραγμάτων, να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Αλλά τότε πιθανότητα θα είναι, πλέον, πολύ αργά για οποιονδήποτε να αναπτύξει ένα πειστικό αφήγημα υπέρ της δικής του υποψηφιότητας και κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Οσον αφορά τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ, αυτό που ανησυχεί περισσότερο πολλούς από τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον είναι το ζήτημα των αμυντικών δαπανών και η απειλή του τέως και, πιθανώς, μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ να αρνηθεί να συνδράμει στρατιωτικά, σε περίπτωση ανάγκης, κράτη-μέλη της συμμαχίας που δεν δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...