501
«Πρωτοβουλίες για διπλωματική λύση με στόχο τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία και την ειρήνη», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας | Facebook / @tsiprasalexis

Και ο Τσίπρας «με την ειρήνη»: Ζήτησε από τις Βρυξέλλες «μη επέκταση του ΝΑΤΟ»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 15:56
«Πρωτοβουλίες για διπλωματική λύση με στόχο τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία και την ειρήνη», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
|Facebook / @tsiprasalexis

Και ο Τσίπρας «με την ειρήνη»: Ζήτησε από τις Βρυξέλλες «μη επέκταση του ΝΑΤΟ»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 15:56

Την ανάγκη να αναλάβει η ΕΕ πρωτοβουλία για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τόνισε κατά την προσέλευσή του –ως παρατηρητής πάντα– στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη, δίχως, ωστόσο, να αναφερθεί στους όρους κάτω από τους οποίους θα επιστρέψει η ειρήνη στην περιοχή.

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, μόνο αν η κίνηση αυτή εντάσσεται «σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ειρήνη», διατύπωσε ενστάσεις για τις κυρώσεις των Ευρωπαίων κατά της Μόσχας – εμφανιζόμενος να ενστερνίζεται την άποψη της ότι αυτές πλήττουν κύρια όσους τις επιβάλλουν–, ενώ μίλησε και για τη «μη επέκταση του ΝΑΤΟ» στην περιοχή, η οποία αποτέλεσε ένα από τα προσχήματα του Πούτιν για τον πόλεμό του, σύμφωνα με τους περισσότερους Δυτικούς ηγέτες.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Αν συνεχιστεί για πολύ ο πόλεμος, είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα είναι ένας από τους πιο βαριά ηττημένους αυτής της κρίσης. Για αυτό είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει πρωτοβουλίες, να σταματήσει να είναι ουραγός των διπλωματικών εξελίξεων, των διεθνών εξελίξεων και να αναλάβει ενεργές διπλωματικές πρωτοβουλίες, για τον τερματισμό της εισβολής και την ειρήνη στην περιοχή».

«Η συζήτηση σήμερα στο Συμβούλιο Κορυφής για την παραχώρηση καθεστώτος προς ένταξη χώρας της Ουκρανίας, έχει νόημα μόνο εάν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ενα πλαίσιο που προφανώς θα περιλαμβάνει και την μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οι δε κυρώσεις έχουν νόημα, μόνο όταν πιέζουν αποτελεσματικά για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων τη Ρωσία. Oταν οι κυρώσεις πλήττουν περισσότερο αυτούς που τις επιβάλλουν από ό,τι αυτόν που τις υφίσταται, τότε δεν μπορεί να είναι το μόνο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης», προσέθεσε, ενώ ενημέρωσε πως θα ζητήσει σήμερα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές «να αναλάβουν πρωτοβουλίες για διπλωματική λύση με στόχο τον τερματισμό της εισβολής και την ειρήνη» καθώς και «να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, για την δυνατότητα να υπάρξει αναστολή και αναμόρφωση του πλαισίου του χρηματιστηρίου ενέργειας, να υπάρχει δυνατότητα πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα να επεκταθεί η Ρήτρα Διαφυγής και να διευρυνθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε υλικούς πόρους».

Αξίζει να αναφερθεί πως οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσίπρα έρχονται δύο ημέρες αφότου ο επικεφαλής της τουρκικής δεξαμενής σκέψης «SETA», που αποτελεί βραχίονα της προπαγάνδας του Ερντογάν, Μπουρχανετίν Ντουράν, «πατώντας» σε αντίστοιχη ρητορική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – όπως η πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε «προκεχωρημένο αφύλακτο φυλάκιο» της Δύσης–, αναφέρθηκε στον ίδιο λέγοντας πως απηχεί τις απόψεις του τούρκου προέδρου (περισσότερα εδώ).

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας έκλεισε τη δήλωσή του πριν την έναρξη των εργασιών των ευρωσοσιαλιστών διαβεβαιώνοντας πως θα τους ενημερώσει «για την κλιμάκωση της ρητορικής έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και να ζητήσω να υπάρξουν δεσμεύσεις για ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας και όχι μόνο στα λόγια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...