To Newsweek ήταν αποκαλυπτικό: Η Τουρκία δεν είναι η μόνη ελπίδα του Πούτιν να εμποδίσει την επέκταση του NATO.
Το αμερικανικό Μέσο ανέφερε πως ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς διατύπωσε τις επιφυλλάξεις του για την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μάλιστα είπε πως συντάσσεται με την προσέγγιση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αναγνωρίζοντάς του ότι διεκδικεί κάτι για τη χώρα του αρνούμενος τη διεύρυνση του NATO.
Σύμφωνα με το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μιλάνοβιτς γνωστοποίησε ότι θα δώσει εντολή στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, Μάριο Νόμπιλο, να καταψηφίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Η υπόθεση ωστόσο περιπλέκεται καθώς έχει να κάνει με τις πολιτικές ισορροπίες εντός της Κροατίας και με τις επιδιώξεις της στα Δυτικά Βαλκάνια.
Με τη στάση του προέδρου Μιλάνοβιτς διαφωνεί τόσο η γραφειοκρατία του υπουργείου Εξωτερικών όσο και το κροατικό κοινοβούλιο που φέρεται να τάσσεται υπέρ μιας ψηφοφορίας για την προσχώρηση των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε μάλιστα πως το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ξεκαθάρισε πως ότι ο αντιπρόσωπος Νόμπιλο θα ακολουθήσει «τις οδηγίες του υπουργείου και όχι του προέδρου».
Ο ίδιος ο Μιλάνοβιτς παραδέχτηκε ότι η πρόθεσή του να πει «όχι» στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO δεν έχει να κάνει τόσο με τις υποψηφιότητες των δύο χωρών, αλλά με τη δική του τοπικού ενδιαφέροντος υστεροβουλία: θέλει να πιέσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος στη γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
«Αυτό δεν είναι πράξη εναντίον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά είναι για την Κροατία», είπε ο Μιλάνοβιτς, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία σίγουρα δεν θα απομακρυνθεί από το τραπέζι πριν πάρει αυτό που θέλει. Πώς παλεύουμε (εμείς) για τα συμφέροντά μας;».
Ο πρόεδρος της Κροατίας πιέζει για τη μεταρρύθμιση των εκλογικών νόμων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προκειμένου να διευκολυνθεί το Κροατικό Κόμμα της Βοσνίας να εκλέξει εκπροσώπους του σε κυβερνητικές θέσεις.
Παράλληλα, ο Μιλάνοβιτς βρίσκεται σε σταθερή διαφωνία με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς –διαφωνούν έτσι και για το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News