332
Γεραπετρίτης και Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Και με ΦΕΚ ο Γεραπετρίτης… «Νο 2» της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 13:28
Γεραπετρίτης και Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Και με ΦΕΚ ο Γεραπετρίτης… «Νο 2» της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 13:28

Τις νέες –και ιδιαίτερα αυξημένες– αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ορίζει ένα ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου και αποκαλύπτει η «Καθημερινή» την Τρίτη. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο κ. Γεραπετρίτης ορίζεται, όπως σημείωσε η εφημερίδα, ακόμα και ως ο υπουργός που θα απαντά για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οδήγησε τη στήλη «Θεωρείο» να κάνει λόγο για «αντ’ αυτού» και να σημειώσει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος είναι ο Νο 2 της κυβέρνησης».

Το ΦΕΚ έχει αρ. φύλλου 4621. Και σύμφωνα με αυτό, υπό την ευθύνη του κ. Γεραπετρίτη υπάγονται οι δράσεις εκείνες «που αποβλέπουν στη διασφάλιση της ενότητας της κυβέρνησης και της συνοχής του κυβερνητικού έργου», όπως «ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων, ιδιαίτερα σε ζητήματα συναρμοδιοτήτων τους». Επίσης στον υπουργό Επικρατείας υπάγονται και «ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση, η μετάταξη και η λύση της υπαλληλικής σχέσης του προσωπικού των υπηρεσιών που υπάγονται στον Πρωθυπουργό», αλλά και η εποπτεία και η ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων επιτροπών, οργανισμών και φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό». Ακόμη, στις αρμοδιότητες του κ. Γεραπετρίτη είναι «η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων», «η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς» καθώς και «η υποβολή ερωτημάτων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η αποδοχή σχετικών γνωμοδοτήσεων και πρακτικών».

  • Διαβάστε εδώ το ΦΕΚ

Αν όμως αυτά είναι τεχνικά και ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας της κυβερνητικής γραφειοκρατίας, πολύ πιο ενδιαφέρον έχουν τα όσα προβλέπει το ΦΕΚ για τις αρμοδιότητες του κ. Γεραπετρίτη σε σχέση με τον κ. Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας έχει την αρμοδιότητα για «συνδρομή στον Πρωθυπουργό για πάσης φύσεως θεσμικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των σχέσεων μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής λειτουργίας, ιδίως δε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των θεσμών, της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, καθώς και η καλή νομοθέτηση». Και επιπλέον είναι αρμοδιότητά του «η εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους διεθνείς οργανισμούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...