434
Το «Οruc Reis» δεν έχει λόγο να ξαναβγεί, λέει τώρα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας - άσε που κοστίζει πολύ.... | REUTERS

Και ξαφνικά στο τραπέζι η… Χάγη από τους Τούρκους

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2021, 13:15
Το «Οruc Reis» δεν έχει λόγο να ξαναβγεί, λέει τώρα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας - άσε που κοστίζει πολύ....
|REUTERS

Και ξαφνικά στο τραπέζι η… Χάγη από τους Τούρκους

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2021, 13:15

Είμαστε σε συζήτήσεις με την Τουρκία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο  και αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία», έλεγε το περασμένο φθινόπωρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ξαφνικά σε μία πλήρη μεταστροφή της πάγιας στάσης της να μη μιλά -αλλά και ούτε να ακούει για Χάγη- η Αγκυρα άνοιξε «παράθυρο» κοινής προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο.

Αν η Αθήνα τηρήσει την ίδια φιλοσοφία και τις αρχές διαβούλευσης, όπως έκανε στις συμφωνίες της για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης  με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί να οδηγηθούν στα διεθνή δικαστήρια οι διαφορές που αφορούν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ευθύνης και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφεραν συγκεκριμένα πηγές τις οποίες επικαλείται ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στη γείτονα, Μανώλης Κωστίδης.

Οπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», στην Τουρκία θεωρούν πως οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών ευθύνης, δείχνουν ότι «η Αθήνα έχει μετατοπίσει έστω και λίγο τη στάση της στις αρχές που τηρούσε για τα θέματα αυτά». Συγκεκριμένα, οι ερμηνείες που δόθηκαν στις συμφωνίες αυτές, σε θέματα όπως η επήρεια των νησιών, αλλά και η μέση γραμμή, αναλύονται με προσοχή από την Αγκυρα.

Γι’ αυτό και εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα καθίσει στο τραπέζι με την Αγκυρα με τις ίδιες αρχές και την ίδια φιλοσοφία, τότε η Τουρκία θα μπορούσε να διαβουλευτεί.  Και όπου υπάρχουν σημεία διαφωνίας, να παραπεμφθούν στα διεθνή δικαστήρια.

Εν τω μεταξύ,  με πρόφαση τη μη εύρεση αξιόλογων δεδομένων, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, απέκλεισε το ενδεχόμενο εμφάνισης ερευνητικών πλοίων στις περιοχές μεταξύ Ρόδου και Κρήτης.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο κ. Ντονμέζ ρωτήθηκε αν η Τουρκία αποφεύγει κινήσεις-εργασίες στην περιοχή όπου είχε βγει το 2020 το «Oruc Reis», έτσι ώστε  να μην υπάρχει ένταση με την Ελλάδα.,

«Aν δεν βρέθηκε κάτι στις σεισμικές έρευνες που έγιναν εδώ, δεν κάνουμε γεωτρήσεις καθώς έχει κόστος εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης αλλά τεχνικής, δεν κάνουμε γεωτρήσεις εκεί όπου δεν υπάρχει πιθανότητα να βρούμε κάτι», εξήγησε στην απάντησή του  ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Αναλυτές  ερμηνεύουν την απάντηση Ντονμέζ ως πολιτικό μήνυμα στην Ελλάδα ότι η Τουρκία δεν θα στείλει το επόμενο διάστημα ερευνητικά σκάφη ή γεωτρύπανα δίνοντας χρόνο στη διπλωματία. Ο Τούρκος υπουργός αν και έκανε αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το τι σκοπεύει να κάνει η Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...